Margarint eredetileg a vaj olcsó helyettesítőjeként állították elő. 1869-ben egy francia kémikus találta fel, miután III. Napoleon díjat ajánlott annak, aki elő tud állni egy olyan vajhelyettesítővel, amit a hadsereg és a szegény tömegek vaj helyett ehetnének. A kémikus a jogokat egy olyan holland vállalatnak adta el, amelyik mostanra az Unilever csoport része (a Rama, a Liga és Flora margarinok gyártója).
Mára világméretű üzletté nőtte ki magát és a gyártók nem az olcsósággal hanem az egészség javító hatásával próbálják eladni, ami szemfényvesztés. Néhány éve jelentette be az Unilever (Rama, Liga, Flora) hogy vajat fog keverni a margarinjaiba. Ez vicces, mert 20 éven át azzal reklámozta a margarinjait, hogy azok egészségesebbek a vajnál.
Amikor a kenyérhez valami zsiradékot ajánlok régóta a hidegen sajtolt nemes olajok jöhetnek csak szóba. Betegeimnek mindig ezt tanácsolom és legtöbben pár nap alatt megszeretik. Hosszú távon pedig az egészségüket javítják vele.
A margarinok a legolcsóbb, vegyszeresen előállított olajokból készülnek és a jobb eladhatóság kedvéért különféle adalékanyagokkal megváltoztatják a színét, az ízét és az állagát. Van olyan gyártó aki 2-3% olíva olajat is tesz bele, hogy a dobozon már olívabogyókkal reklámozhassa.
Annak érdekében, hogy a vajhoz hasonló, kenhető állagot kapjanak a gyártók sokáig hidrogénezték az olajat, ami azt jelentette, hogy a szív- és érrendszerre károsan ható transzzsírt hoztak létre hidrogén hozzáadásával melegítés közben. A korábbi eljárásokon mára sokat finomítottak és a margarinok transzzsírsav tartalma az egészségügyi határérték alá került, de mivel a sütőipar és a gyors-éttermek továbbra is margarint használnak az olcsóság miatt, a helyzet mit sem javult. A margarinfogyasztás ma is hozzájárulhat a szívbetegségek, a rák kockázatának növeléséhez valamint elősegíti és fokozza a gyulladásokat.
A vaj egyértelműen jobb választás. Sőt, néhány újabb tanulmány azt sugallja, hogy a természetes telített zsírok, mint amilyen például a vaj hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri betegségek gyógyításához - bár azt hiszem ez nem kellően van még alátámasztva. Mindenesetre, a vaj közelebb van a természetes és egészséges ételhez, mint a margarin. Ha lehet választani akkor mindig az extra szűz olajat javaslom és ha muszáj kenni, akkor a vajat.