Szívbarát margarin?

 

Margarint eredetileg a vaj olcsó helyettesítőjeként állították elő. 1869-ben egy francia kémikus találta fel, miután III. Napoleon díjat ajánlott annak, aki elő tud állni egy olyan vajhelyettesítővel, amit a hadsereg és a szegény tömegek vaj helyett ehetnének. A kémikus a jogokat egy olyan holland vállalatnak adta el, amelyik mostanra az Unilever csoport része (a Rama, a Liga és Flora margarinok gyártója).

 

Mára világméretű üzletté nőtte ki magát és a gyártók nem az olcsósággal hanem az egészség javító hatásával próbálják eladni, ami szemfényvesztés. Éppen a minap jelentette be az Unilever (Rama, Liga, Flora) hogy vajat fog keverni a margarinjaiba. Ez vicces, mert 20 éven át azzal reklámozta a margarinjait, hogy azok egészségesebbek a vajnál.

 

Amikor a kenyérhez valami zsiradékot ajánlok régóta a hidegen sajtolt nemes olajok jöhetnek csak szóba. Betegeimnek mindig ezt tanácsolom és legtöbben pár nap alatt megszeretik. Hosszú távon pedig az egészségüket javítják vele.

 

A margarinok a legolcsóbb, vegyszeresen előállított olajokból készülnek és a jobb eladhatóság kedvéért különféle adalékanyagokkal megváltoztatják a színét, az ízét és az állagát. Van olyan gyártó aki 2-3% olíva olajat is tesz bele, hogy a dobozon már olívabogyókkal reklámozhassa.  

 

 

Annak érdekében, hogy a vajhoz hasonló, kenhető állagot kapjanak a gyártók sokáig hidrogénezték az olajat, ami azt jelentette, hogy a szív- és érrendszerre károsan ható transzzsírt hoztak létre hidrogén hozzáadásával melegítés közben. A korábbi eljárásokon mára sokat finomítottak és a margarinok transzzsírsav tartalma az egészségügyi határérték alá került, de mivel a sütőipar és a gyors-éttermek továbbra margarint használnak az olcsóság miatt, a helyzet mit sem javult. A margarinfogyasztás ma is hozzájárulhat a szívbetegségek, a rák kockázatának növeléséhez valamint elősegíti és fokozza a gyulladásokat.

 

A vaj egyértelműen jobb választás. Sőt, néhány újabb tanulmány azt sugallja, hogy a természetes telített zsírok, mint amilyen például a vaj hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri betegségek gyógyításához - bár azt hiszem ez nem kellően van még alátámasztva. Mindenesetre, a vaj közelebb van a természetes és egészséges ételhez, mint a margarin. Ha lehet választani akkor mindig az extra szűz olajat javaslom és ha muszáj kenni akkor a vajat.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor nem mehetünk ki az utcára, mert kijárási tilalom van...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék