Szívbarát margarin?

 

Margarint eredetileg a vaj olcsó helyettesítőjeként állították elő. 1869-ben egy francia kémikus találta fel, miután III. Napoleon díjat ajánlott annak, aki elő tud állni egy olyan vajhelyettesítővel, amit a hadsereg és a szegény tömegek vaj helyett ehetnének. A kémikus a jogokat egy olyan holland vállalatnak adta el, amelyik mostanra az Unilever csoport része (a Rama, a Liga és Flora margarinok gyártója).

 

Mára világméretű üzletté nőtte ki magát és a gyártók nem az olcsósággal hanem az egészség javító hatásával próbálják eladni, ami szemfényvesztés. Éppen a minap jelentette be az Unilever (Rama, Liga, Flora) hogy vajat fog keverni a margarinjaiba. Ez vicces, mert 20 éven át azzal reklámozta a margarinjait, hogy azok egészségesebbek a vajnál.

 

Amikor a kenyérhez valami zsiradékot ajánlok régóta a hidegen sajtolt nemes olajok jöhetnek csak szóba. Betegeimnek mindig ezt tanácsolom és legtöbben pár nap alatt megszeretik. Hosszú távon pedig az egészségüket javítják vele.

 

A margarinok a legolcsóbb, vegyszeresen előállított olajokból készülnek és a jobb eladhatóság kedvéért különféle adalékanyagokkal megváltoztatják a színét, az ízét és az állagát. Van olyan gyártó aki 2-3% olíva olajat is tesz bele, hogy a dobozon már olívabogyókkal reklámozhassa.  

 

 

Annak érdekében, hogy a vajhoz hasonló, kenhető állagot kapjanak a gyártók sokáig hidrogénezték az olajat, ami azt jelentette, hogy a szív- és érrendszerre károsan ható transzzsírt hoztak létre hidrogén hozzáadásával melegítés közben. A korábbi eljárásokon mára sokat finomítottak és a margarinok transzzsírsav tartalma az egészségügyi határérték alá került, de mivel a sütőipar és a gyors-éttermek továbbra margarint használnak az olcsóság miatt, a helyzet mit sem javult. A margarinfogyasztás ma is hozzájárulhat a szívbetegségek, a rák kockázatának növeléséhez valamint elősegíti és fokozza a gyulladásokat.

 

A vaj egyértelműen jobb választás. Sőt, néhány újabb tanulmány azt sugallja, hogy a természetes telített zsírok, mint amilyen például a vaj hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri betegségek gyógyításához - bár azt hiszem ez nem kellően van még alátámasztva. Mindenesetre, a vaj közelebb van a természetes és egészséges ételhez, mint a margarin. Ha lehet választani akkor mindig az extra szűz olajat javaslom és ha muszáj kenni akkor a vajat.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy...

Címkék