Miért jó, ha csíp a paprika?

 

Nagyon sokan szeretik a csípős paprikát, de mit gondoltok milyen hatása van a csípős paprikának szervezetünkre?

Az igazi erős paprika gyógyhatása


Ritkítja a vért, serkenti a vérkeringést, felmelegíti, energiával tölti fel a szervezetet, a hangulatra is jó hatással van. Megelőzi a szív- és koszorúér megbetegedéseket. A népi orvoslásban a csípős paprikát a rossz emésztés, gyomor- és bélpanaszok esetén is ajánlott. Felgyorsítja az anyagcserét. Baktérium ölő hatása is van.

Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz. Nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de eközben a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen.

 

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

Megfázáskor is gyakran ajánlják a betegeknek az erős paprikát. Enyhíti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segít, mert felhígítja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatását is gyakran emlegetik.

Ma már kapszaicin tartalmú krémeket is alkalmaznak cukorbaj okozta idegkárosodásra, végtagfájdalmakra vagy migrénre.

 

Miért jó, ha csíp?

 


Amikor a szánkban azt érezzük, hogy csíp, mar, akkor az agy endorfint (boldogsághormont) küld fájdalomcsillapítóként. Ettől érezzük olyan jólesőnek az erős paprikát, és ettől olyan élvezetes azt fogyasztani. És vágyunk rá, hogy együk, hiszen a boldogság érzésével társul. Aki épp boldogtalannak érzi magát, próbálja ki az erős paprika kedélyjavító hatását, csak nehogy sírás legyen a vége annak, aki nem bírja az erőset.

 

A csípős paprikában található kapszaicin gyorsítja az ételek áthaladását a tápcsatornán, ennek köszönhetően hatékonyabbá teszi az emésztést, gondoskodik a többi tápanyag megfelelő felszívódásáról, illetve a salakanyagok mielőbbi kiürüléséről. Fontos azonban, hogy önmagában nem eredményez fogyást! A kapszaicin képes csökkenteni a vérben található alacsony sűrűségű, azaz ,,rossz" LDL-koleszterin szintjét, megakadályozva ezáltal az érelmeszesedést, valamint az amiatt jelentkező szív- és érrendszeri problémák kialakulását.

Akik a csípős ízekben gazdag étrendet részesítik előnyben, általában kisebb arányban szenvednek ilyen jellegű krónikus megbetegedésekben. A kapszaicint nemcsak belsőleg lehet alkalmazni: kenőcs formában kitűnően élénkíti a vérkeringést, hozzájárulva ezzel az adott terület sejtjeinek megújulásához, valamint több oxigénhez jutásához.

Első használatkor szokatlan lehet a csípő-égő érzés, amit a krém hagy, de hűvösebb napokon kifejezetten kellemesnek bizonyul majd az enyhe melegítő hatás.


Az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegek, akiknél egy adott bélszakasz tápanyag-feldolgozó képessége csökkent vagy megszűnt, elvileg nem ehetnek fűszeres ételeket.
Több kutató is azt állítja viszont, hogy a csípős ízek a kapszaicin miatt kifejezetten jót tesznek, mert a káros baktériumok elpusztításával hozzájárulnak a bélflóra helyreállításához.


Biztosan tapasztaltad már, hogy valahányszor csípős paprikát eszel, folyni kezd az orrod. A kapszaicin ugyanis fokozza az orrnyálkahártya működését, amivel segíthet a krónikus arcüreggyulladásban szenvedőkön.

A kapszaicin a felső légutak megnyitásával csökkentheti a légszomjat, időleges komfortérzetet biztosítva.
Ha valamilyen emésztőrendszeri vagy légúti fertőzés kínoz, érdemes adnod egy esélyt a csípős paprikának. A kórokozók jelentős része ugyanis nem bírja a kapszaicint, ami erős aromájának köszönhetően természetes fertőtlenítőszerként működik.

Cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása, mivel ők fogékonyabbak az ilyen betegségek elkapására. Amennyiben valamilyen emésztőrendszeri fekélyes megbetegedésben szenvedsz, esetleg érzékeny az epéd, mindenképpen kérdezd ki orvosod véleményét a kapszaicin fogyasztásáról!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék