A kukoricát mindenki ismeri és szereti, egész táblákat alkot az utak mentén. Elképzelhetetlen a nyár főtt kukorica nélkül, de nem csak a kukoricaszemet élvezhetjük, hanem gyűjthetjük a kukoricabajuszt (szakállt) is, hiszen gyógyhatással rendelkezik.
Ez a háziasított növény a pázsitfűfélék családjába tartozik és önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre.
Kukorica történelem
Az újvilág őslakói legalább hatezer esztendeje ismerik a kukorica gyógyhatásait. A szentként tisztelt növénynek gyógyerőt tulajdonítottak
A mexikói indiánok még a sírjukba is magukkal vitték kedvenc csemegéjüket. A kukorica Amerikából érkezett kontinensünkre, mint a burgonya vagy a paradicsom, és ugyanolyan lassan is terjedt el hazánkban. Kolumbusz már első útjáról hozott a magvakból és a spanyol kertekben egyre több helyen megtalálható volt, csöves gabonának nevezték el a növényt, de csak a török hódítók közvetítésével a XVII. Században honosodott meg nálunk. Az első neve török búza, a másik, ma is használatos neve tengeri, ami távoli származására utal.
Gyógyászati felhasználása
A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk.
Kellemes ízű táplálék, magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, olaj, zsír és vitamin tartalma. A-, C-, B1-, B5-, B6-, és E-vitamint, szerves sót, ezenkívül karotint, keményítőt is tartalmaz. Jelentős a tápértéke is, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát szolgáltat.
Magas elemi rost tartalma miatt serkenti a bélműködést. Segít a fogszuvasodás megelőzésében. A pattogatott kukorica fogyasztása savlekötő hatású.
Fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetünkre. A kukorica B1 vitamint tartalma miatt a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlást, csökkentik a stresszt. A csemegekukorica javítja a nyálkahártyák ellenálló képességét, részt vesz a vércukor szint szabályozásában.
„A bajusz áldásai, avagy a kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő”
A kukoricabajusz – a szárított bibeszál – szaponint, cseranyagot, karvakrol tartalmú illóolajat, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt, keserű glikozidát, flavonoidokat, káliumsókat nagy mennyiségben tartalmaz.
A kukoricabajusz belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék visszatartás) megelőzésére, köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori része a fogyasztótea keverékeknek, enyhe vizelethajtó hatású.
Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel erősen ízesítik, majd forrón adják a betegnek.
A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.
A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.
Július, augusztus hónapban gyűjthetjük a bajuszt. A buroklevelek alatti, belső, egészséges, szép sárgászöld színű szálak a gyógyászati szempontból értékes részek. Megszárítjuk napfénymentes, szellős, meleg helyen, szárítás után pedig száraz helyen tároljuk felhasználásig. Szárított állapotban teának használhatjuk.
Kukoricabajusz tea készítése: 3 dl vizet felforralunk, 2 evőkanál szárított kukoricabajuszt teszünk a forrásban lévő vízbe. 1-2 percig még főzzük, majd leszűrve, esetleg mézzel ízesítve fogyasztjuk.
Gyakran keverik más hasonló hatású növényekhez, melyeknek hatását erősíti. Felnőttek gyógyszermennyiségben az orvossal megbeszélve alkalmazhatják.
Utasítás szerinti használata esetén mellékhatás, mérgezés nem ismeretes.
