Kukorica, mint gyógynövény

 

A kukoricát mindenki ismeri és szereti, egész táblákat alkot az utak mentén. Elképzelhetetlen a nyár főtt kukorica nélkül, de nem csak a kukoricaszemet élvezhetjük, hanem gyűjthetjük a kukoricabajuszt (szakállt) is, hiszen gyógyhatással rendelkezik.

Ez a háziasított növény a pázsitfűfélék családjába tartozik és önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre.

 

Kukorica történelem

 

Az újvilág őslakói legalább hatezer esztendeje ismerik a kukorica gyógyhatásait. A szentként tisztelt növénynek gyógyerőt tulajdonítottak

A mexikói indiánok még a sírjukba is magukkal vitték kedvenc csemegéjüket. A kukorica Amerikából érkezett kontinensünkre, mint a burgonya vagy a paradicsom, és ugyanolyan lassan is terjedt el hazánkban. Kolumbusz már első útjáról hozott a magvakból és a spanyol kertekben egyre több helyen megtalálható volt, csöves gabonának nevezték el a növényt, de csak a török hódítók közvetítésével a XVII. Században honosodott meg nálunk. Az első neve török búza, a másik, ma is használatos neve tengeri, ami távoli származására utal.

 

Gyógyászati felhasználása

 

A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk.

 

Kellemes ízű táplálék, magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, olaj, zsír és vitamin tartalma. A-, C-, B1-, B5-, B6-, és E-vitamint, szerves sót, ezenkívül karotint, keményítőt is tartalmaz. Jelentős a tápértéke is, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát szolgáltat.

Magas elemi rost tartalma miatt serkenti a bélműködést. Segít a fogszuvasodás megelőzésében. A pattogatott kukorica fogyasztása savlekötő hatású.

 

Fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetünkre. A kukorica B1 vitamint tartalma miatt a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlást, csökkentik a stresszt. A csemegekukorica javítja a nyálkahártyák ellenálló képességét, részt vesz a vércukor szint szabályozásában.

 

„A bajusz áldásai, avagy a kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő”

 

A kukoricabajusz – a szárított bibeszál – szaponint, cseranyagot, karvakrol tartalmú illóolajat, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt, keserű glikozidát, flavonoidokat, káliumsókat nagy mennyiségben tartalmaz.

 

A kukoricabajusz belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék visszatartás) megelőzésére, köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori része a fogyasztótea keverékeknek, enyhe vizelethajtó hatású.

 

 

Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel erősen ízesítik, majd forrón adják a betegnek.

A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.

A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.

 

Július, augusztus hónapban gyűjthetjük a bajuszt. A buroklevelek alatti, belső, egészséges, szép sárgászöld színű szálak a gyógyászati szempontból értékes részek. Megszárítjuk napfénymentes, szellős, meleg helyen, szárítás után pedig száraz helyen tároljuk felhasználásig. Szárított állapotban teának használhatjuk.

 

Kukoricabajusz tea készítése: 3 dl vizet felforralunk, 2 evőkanál szárított kukoricabajuszt teszünk a forrásban lévő vízbe. 1-2 percig még főzzük, majd leszűrve, esetleg mézzel ízesítve fogyasztjuk.

 

Gyakran keverik más hasonló hatású növényekhez, melyeknek hatását erősíti. Felnőttek gyógyszermennyiségben az orvossal megbeszélve alkalmazhatják.

Utasítás szerinti használata esetén mellékhatás, mérgezés nem ismeretes.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék