4 hétköznapi méreganyag, amely felgyorsítja az öregedés folyamatát

 

„Az életkor csak egy szám” – hangzik el számtalanszor sokak szájából, a fitnesz edzőktől az életvezetési tanácsadókig, vagy az egészségügy berkeiben. És van ebben a közhelyben egy tagadhatatlan igazságelem. A 90 feletti nők és férfiak, akik maratont futnak végig, a 95 éves jógaoktató, aki százféleképpen hajlítja testét, a 88 éves tornász, aki a karjaival vízszintesen tartja magát a korláton, vagy a vidéki öregek, akik idős koruk ellenére földet művelnek. Lehet, hogy nem ők és a hozzájuk hasonlók a megszokottak, de őket látva jogosan merül fel a kérdés: egyesek miért öregszenek sokkal hamarabb, mint mások?

 

A gének, az étkezési szokások és a testmozgás kétségtelenül meghatározó szerepet kap abban, hogy 75 évesen botra támaszkodunk vagy napi 5 km-ert szaladunk majd. Sajnos azonban ezekkel még nincs vége az öregedést befolyásoló (felgyorsító) tényezőknek.

 

Az „Irányzatok a Molekuláris Medicinában” című szaklapban nemrég közzétették az erre irányuló legújabb kutatás eredményeit. Az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) három szakértője, Norman Sharpless, Jessica Sorrentino és Hanna Sanoff szerint az öregedésben szerepet játszó tényezők („gerontogének”) közül egyesek megtalálhatóak mindennapi környezetünkben.

 

Cigarettafüst: semmi meglepő. 4000 potenciálisan mérgező anyaggal, a cigarettafüst egy halom egészségügyi problémával van összefüggésben – a ráktól a szívbetegségig és ízületi gyulladásig. Emellett kimutatták, hogy a rendszeresen dohányzók élete átlagosan 7 évvel rövidebb. Az öregedési folyamatok felgyorsulásával kapcsolatban, ezek a méreganyagok károsítják a DNS-eket: megrövidítik a teloméráknak nevezett kromoszómarészeket, amelyek a sejtek öregedési sebességét kontrollálják. A folyamatos cigarettázás a ráncok megjelenését is előmozdítja, a bőrben található vérerek szűkülése, valamint a rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin lebontása által.

 

Ultraviola sugarak: a fiatalság egy másik jól ismert ellensége, káros hatásai közt szerepel a DNS-mutációja, a bőrrák valamint a photoaging (dermatoheliosis)-nek nevezett folyamat, ami a krónikus UVA és UVB sugaraknak való expozíció következménye.

 

Benzén: a 20 legszélesebb körben használt vegyszer egyike, különböző kenőanyagok, festékek, műanyagok, gyógyszerek és növényvédő szerek gyártásához használják. Megtalálható a cigarettafüstben, a szennyező ipari termékekben és a kipufogógázban. A benzénnek való túlzott expozíció megrövidítheti a kromoszómák telomérjeit (melyek a programozott sejthalál felelősei), így hozzájárulnak bizonyos rákbetegségek kialakulásához, mint a limfóma vagy leukémia.

 

Arzén: meggátolja a DNS önjavító képességét. Használják sokféle gyomirtó, rovarirtó és növényvédő szer előállításához. Kisebb mennyiségben a vízben, rizsben, tenger gyümölcseiben és halakban is megtalálható, valamint bizonyos mezőgazdasági termékekben. Ismert rákkeltőként, nagy mennyiségben akár halálos is lehet, noha még nem rendelkezünk kellő információval arról, hogy mi az arzén kis mennyiségének hosszú távú hatása a szervezetre.

 

 

 

A kemoterápia ugyan nem egy mindennapi rizikófaktor, de ez is gerontogén. Míg a fent említett kemikáliáknak a rákos megbetegedések kialakulásában van ilyen vagy olyan módon kiemelkedő szerepük, addig a rák kezelésében alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek is felgyorsítják az öregedési folyamatokat, főleg a DNS-ek és más, egyébként egészséges sejtek szerkezetének károsításával. A kemoterápia a rosszindulatú sejtszaporulat megakadályozásán túl sajnos az egészségeseket is pusztítja, ami gyakran vezet hajhulláshoz, étvágytalansághoz, meddőséghez és más mellékhatások kialakulásához.

 

A kemoterápiás kezelések öregedésben szerepet játszó hatásainak kapcsán a tanulmány szerzői elismerik ennek rákellenes hatásait, de emellett kihangsúlyozzák egy olyan módszer kidolgozásának fontosságát is, amely jótékony hatásaival szemben jobban szem előtt tartja ennek fizikai mellékhatásaiból származó árát.

 

A mostani állás szerint, a fent említett anyagok és az öregedés közti összefüggés ismeretes, de nem minden egyértelmű. Ezért tartja fontosnak Sharpless és csapata a további, részletesebb kutatásokat e téren.

 

„Úgy gondoljuk, hogy amint a rákkeltő elemek megismerése eljuttatott a rák biológiájának információihoz, úgy a gerontogének megismerése is előnyt jelent majd az öregedés folyamatának kutatásában” – mondta el Sharpless az UNC egyik sajtóközleményében. „A gerontogének azonosításával és kiküszöbölésével képesek leszünk befolyásolni az öregedést és a várható élettartamot közegészségügyi szinten.”

 

Egyed Zsuzsanna

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A tojás értéke
  A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag...
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és...
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt...
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...

Címkék