Hogyan csökkentheted a másnaposság tüneteit?

 

A másnaposság mindig rengeteg kérdéssel jár, és újból megfogadod, hogy soha többet nem iszol! Talán ez a leggyakoribb fogadalom január elsején is - megelőzve a fogyókúrás terveket és az egészséges életmódról tett ígéreteket. Ezt mondja mindenki, aki kínzó fejfájással és háborgó gyomorral ébred egy átmulatott éjszaka után. Vasárnaponként népbetegség.

 másnaposságra, túlzott alkohol fogyasztás, citromfű, banánturmix, másnaposság tünetei 

A másnaposság oka, hogy az alkohol elvonja az ásványi anyagokat és a vizet a szervezettől, emellett savassá teszi a vért.

A kellemetlen tünetek enyhítésére próbálj ki néhány házi gyógymódot, legközelebb pedig légy óvatosabb!

 

Másnaposság tünetei

A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verejtékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. Mindez annak köszönhető, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetet, és kimeríti a test ásványianyag-készletét. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az izzadást és az émelygést pedig a vér rendellenesen savassá válása okozza.

 

Mit tegyünk, ha már megtörtént?

●  Ébredés után rá sem tudsz nézni semmilyen ételre? Akkor ne erőltesd a dolgot, majd eszel, amikor kívánod. Ha tudsz enni, mindenképpen a könnyű ételeket részesítsd előnyben, például friss gyümölcsöt.

 

 

●  A túlzott alkoholfogyasztás a sejtek kiszáradásához vezet, így dehidratálttá teszi a szervezetet. Mindjárt felkelés után igyál egy nagy pohár szénsavmentes ásványvizet, így enyhíthetsz a kiszáradás okozta rossz közérzeten.

●  Ihatsz grépfrút- vagy gyümölcslevet is. A frissen facsart és 100 százalékos levek fruktóz tartalma gyorsítja az anyagcserét. A gyümölcsök fruktózt tartalmaznak, ami segít a szervezetnek az alkohol minél gyorsabb lebontásában. Egy nagy pohár narancs- vagy paradicsomlé elfogyasztása ráadásul feltölti a szervezet lemerült vitaminraktárait is. Tulajdonképpen bármilyen gyümölcs – amit megkívánsz, és valóban jólesik – segít  abban, hogy a másnap tünetei enyhüljenek.

●  Ha szoktál kávézni, kezdd egy csészével a másnapot is. Mindegy, hogy sima vagy instant kávét fogyasztasz. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, így csökkenti a fejfájást.

●  Egy pohár tej veszélyes lehet a másnapos gyomorra nézve, a kefirrel azonban más a helyzet. Megnyugtatja a háborgó gyomrot, illetve segít abban, hogy viszonylag rövid időn belül jobban érezd magad.

●  Az alkoholfogyasztás az aminosavak szintjét is csökkenti a szervezetben, ahogyan a vitaminokét és az ásványi anyagokét is. Egy kevés szénhidrát – tészta vagy sütemény – elfogyasztásával azonban pótolhatod az elveszett aminosavakat, és enyhítheted a másnaposságot.

●  Bizonyára ismered a „kutyaharapást szőrével” című népi gyógymódot. Egy pohár sör valóban segíthet a reggel rád törő hasogató fejfájáson és rosszulléten. Azt azonban vedd számításba, hogy ezzel elnyújtod a regenerálódás idejét.

●  Fejfájásod elmulasztására használd a szintén népi gyógyászatból is ismert, kellemes illatú fűszernövényt, a citromfüvet. Egészségügyi hatásai bizonyítottak. Friss leveleit törd meg kissé, forrázd le, és ha már ihatóra hűlt, akkor ízesítsd mézzel. Kortyolgass el legalább három deci teát, fejfájásos tüneteid csökkeni fognak.

●  A szalonnás tojást hagyd inkább a következő napra, mert a nehéz ételek csak még jobban megterhelik a gyomrodat.

●  Amint úrrá lettél az émelygésen, egyél egy tányér anyu féle húslevest sok sárgarépával – nincs ennél jobb ilyenkor. Ez segít pótolni a káliumot és a sót, melyet szervezeted az éjszakai mulatozás során elveszített. Ráadásul kellemes hőmérsékletének köszönhetően is nyugtató hatással lesz a háborgó gyomrodra.

●  Egyél savanyú káposztát vagy káposztás ételeket, amik segítenek rendbe tenni a gyomrodat! A hagymaleves is segít!

●  A banánturmix remekül pótolja a káliumot és a többi elvesztett tápanyagot. Jól teszed, ha mézet is raksz a turmixba, mivel az aranyló csemege fruktózban gazdag - ez pedig segíti az alkohol szervezetből való eltávolítását.

●  Bár nyilván legszívesebben fel sem kelnél egész nap, jobban jársz, ha megpróbálsz tenni egy rövid sétát a szabadban. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon termelését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett. Hatására vidámabbnak és frissebbnek érzed majd magad, jókedved visszatérhet, mivel a hormont alkotó fehérjék fájdalomcsillapító hatással is bírnak. Ennek bizonyára a család majd örülni fog.

●  A fejfájás megelőzésére sokak szerint bevált módszer, ha beveszel egy fejfájás csillapító tablettát, még mielőtt ruhástól bezuhansz az ágyba. Ehhez azonban sokkal inkább fizikai, mint lelki jelenlétre van szükséged, de ha sikerül, akkor a gyógyszer már ébredések előtt elkezd dolgozni a szervezetedben. Másnapra már csak a hányinger és a rossz közérzet marad, a fejfájást megúszod! Kerüld a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat! Ezeket a máj bontja le, aminek a bevitt alkoholmennyiséggel épp elég dolga van. Válassz inkább aszpirines tablettát.

●  Lefekvés előtt segíthet egy alma vagy narancs leküldése. Jó orvosság ezek citromsav tartalma.

●  Tarts az ágyad mellett egy üveg szénsavmentes ásványvizet, így azonnal pótolhatod szervezeted vízhiányát, ha éjszaka vagy reggel felébredsz, és még nem vagy kész kikelni az ágyból!

●  Másnaposan tilos a szauna, ugyanis az tovább tágítja az alkohol által már kikezdett ereket.

 

A következő bulira készülj tudatosan. Néhány trükkel megelőzhető, illetve csökkenthető a másnaposság hatása.

●  Soha ne igyál éhgyomorra! Ha tudod, hogy alkoholt szeretnél fogyasztani, ne indulj el üres gyomorral. Ez segíti az alkohol felszívódását, illetve csökkenti a gyomor acetaldehid (etanol) tartalmát, ami a másnaposság egyik fő oka. Mindig egyél előtte pár falatot. Bizony ilyenkor ajánlott egy kiadósabb ebéd, vagy vacsora, a zsír lassítja az alkohol felszívódását.

●  Ne keverd! Jó előre gondold át, hogy mit szeretnél inni! Az ugyanis sosem vezet jóra, ha kevered a különböző borokat, a rövidet pezsgővel vagy sörrel öblíted le, csak rövidet iszol, de abból aztán bármit.

●  Alkoholfogyasztás közben rágcsálj valamit. Nagyon jó a sós mogyoró, chips vagy ropi.

●  Igyál sok vizet! Hígítja az alkohol töménységét, segít az alkohol okozta dehidratáltság megelőzésében. Minden pohár alkohol után igyál meg egy pohár vizet is, így folyamatosan pótolhatod a vízhiányt! Kiváló a gyümölcslé is, de legyél óvatos, mert finom íze elfeledteti veled, éppen hányadik pohár alkoholt szeretnéd hígítani.

Bátran használhatod megelőzésre és a már kialakult másnaposság kezelésre a Strychnos nux- vomica 9 ch nevű vény nélkül kapható homeopátiás golyócskát, melynek nincs mellékhatása.

●  Válassz világos italokat! A másnaposságért nem egyedül az etil-alkohol tehető felelőssé, hanem az italok egyéb összetevői is.  Például azok, amik az ital színét, ízét adják. Ezért a tiszta szeszek, mint a vodka, a házi főzésű pálinka, a gin vagy a fehérbor, könnyebben kiheverhetők, mint az édes borok, likőrök vagy éppen a brandy.

●  Ismerd a saját határaidat! Van, aki a bort nem bírja, van, aki csak a vodkától szenved. Kerüld messziről azokat az italokat, amikkel rossz a tapasztalatod! A lassan, kortyonként elfogyasztott alkohol még jobban megárthat, kerüld a szívószálat.

●  Ha bármilyen gyógyszert szedsz, ellenőrizd, hogy alkoholt fogyaszthatsz-e!

 

A másnaposságot garantáltan elkerülheted, ha nem iszol, vagy legalábbis okosan. Mindig tarts mértéket!

 

citromfű

A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
Mire jó a citromfű?
   Létezik olyan gyógynövény, amely nyugtat, emésztési panaszokat enyhít, herpesz kezelésére is jó, ráadásul itthon is megterem? Ez a csodanövény nem...
TOVÁBB
Gyógynövények és a csakra
  A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent. A csakra olyan, mint egy mozgó kerék. Az óramutató járásával megegyező irányba forog, ha...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék