Vérnyomáscsökkentő a természetből - Hibiszkusz a fontos erőforrás

 

Az elmúlt néhány évben egyre több udvar és kert elegáns dísznövénye a hibiszkusz. Tudjátok-e, hogy ez a szépségével kápráztató növény gyógynövény is?  

 

Napjainkban több mint 300 faja ismert a hibiszkusznak. A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozik

 

A képen a kerti változat látható, amely számos színben pompázik a nyári hónapokban.  Eredetileg az arab országokban használták gyógyteaként. Leginkább a virágszirmait használják, mely köptető és köhögéscsillapító hatású, de torokgyulladásra is gyakran javasolják. Sok olyan teát találhatunk, amelyben egyik összetevőként megjelenik a hibiszkusz. Jellegzetes színt ad a teának, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó.

 

A szubtrópusi területeken savanyú, alkoholmentes italt készítenek belőle, amely az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a bőr lehűléséhez. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.

 

A legtöbb hatóanyagot a virág és annak húsos kelyhe rejti. A benne található flavonoidok a koleszterinszintünk csökkentéséhez járulnak hozzá, ezáltal csökken a kapillárisok áteresztőképessége. Mindez a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában is szerepet játszik. A szívinfarktus és a magas vérnyomás megelőzésében is segít, valamint azoknál, akiknél a vérerek megnövekedett áteresztőképessége és csökkent rugalmassága miatt különböző problémák jelentkeznek, mint például a repedezett vörös erek megjelenése a test bármely területén, a visszér, a fogínyvérzés, vagy az aranyér, jótékony hatása kimutatható.

 

A hibiszkuszban lévő flavonoidok antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, ezért kiválóan alkalmas méregtelenítésre, sőt a flavonoidok esetenként meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, sőt hatásosan el is pusztítják őket. A hibiszkusz virágában megtalálható az anthocyanins nevű anyag, ami szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént. A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.

 

A hibiszkusz allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik,  vírusellenes hatású, ezért kiválóan alkalmazható a légúti fertőzésekkel szemben. Nemcsak C-vitamin tartalma kiemelkedő, de B1 és B6-vitamint, niacint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Mivel képes csökkenteni a hisztamin termelést, segít az asztmával, a köszvénnyel és a migrénes fejfájással küzdőknek.

 

 

Akiknek sok méreganyag halmozódott fel a szervezetükben és ezért kimerültek, szinte mindig fáradtak érdemes felerősíteni immunrendszerüket hibiszkusszal. Stresszes környezetben vagy nagyobb igénybevétel esetén mindenképpen érdemes naponta fogyasztani, de az izmok, a csontok és az ízületek regenerálódásában is segít. Gyulladáscsökkentő hatása a krónikus esetekben is jótékony, eredményesen alkalmazható ízületi gyulladás és akár vastagbélgyulladás esetén is.

 

A hibiszkusz a cukorbetegek számára is fontos quercitin nevű flavonoidot tartalmaz, mert képes javítani az inzulin szekrécióját és gátolja a szem retináját és a veseműködést károsító anyagok felgyülemlését szervezetünkben, csökkenti az idegek és az érrendszer károsodását okozó tüneteket.

 

Az erős menstruációs vérzés és a görcsök, az orrvérzés, illetve a gyakori véraláfutásos bőr kezelésére is kiváló.

 

Vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhetően segít a vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgykő feloldásában is szerepet játszik.

 

Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomás mérhetően csökken napi 3 csésze hibiszkusztea fogyasztásakor. A vizsgálatok során előfordult, hogy a vizsgált alany vérnyomása annyira lecsökkent, mintha a megszokott vérnyomásgyógyszerét vette volna be. Így a kutatók nem zárják ki azt sem, hogy a jövőben hibiszkusz alapú tablettákkal válthatók fel a jelenlegi kémiai vérnyomáscsökkentők.

A vérnyomás helyes szinten tartása létfontosságú, hiszen a kicsit magas vérnyomás hosszú távon ugyanolyan káros, mint a nagyon magas. Mérjük vagy méressük rendszeresen, ha pedig baj van, vessük be a természet vérnyomáscsökkentőjét, a hibiszkuszt.

Teáját főzetként készítjük, 2 dl vízhez adjunk 1 kávéskanál hibiszkuszt és főzzük 2 percig.

 

Melegen és hidegen egyaránt kellemes ital. Íze az áfonyára emlékeztetően fanyar, ezért sokan cukorral vagy mézzel édesítik.

 

A hibiszkusznak az eddigi ismeretek szerint nincs semmiféle mellékhatása, gyerekek, terhes- és szoptató nők is fogyaszthatják.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék