Vérnyomáscsökkentő a természetből - Hibiszkusz a fontos erőforrás

 

Az elmúlt néhány évben egyre több udvar és kert elegáns dísznövénye a hibiszkusz. Tudjátok-e, hogy ez a szépségével kápráztató növény gyógynövény is?  

 

Napjainkban több mint 300 faja ismert a hibiszkusznak. A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozik

 

A képen a kerti változat látható, amely számos színben pompázik a nyári hónapokban.  Eredetileg az arab országokban használták gyógyteaként. Leginkább a virágszirmait használják, mely köptető és köhögéscsillapító hatású, de torokgyulladásra is gyakran javasolják. Sok olyan teát találhatunk, amelyben egyik összetevőként megjelenik a hibiszkusz. Jellegzetes színt ad a teának, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó.

 

A szubtrópusi területeken savanyú, alkoholmentes italt készítenek belőle, amely az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a bőr lehűléséhez. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.

 

A legtöbb hatóanyagot a virág és annak húsos kelyhe rejti. A benne található flavonoidok a koleszterinszintünk csökkentéséhez járulnak hozzá, ezáltal csökken a kapillárisok áteresztőképessége. Mindez a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában is szerepet játszik. A szívinfarktus és a magas vérnyomás megelőzésében is segít, valamint azoknál, akiknél a vérerek megnövekedett áteresztőképessége és csökkent rugalmassága miatt különböző problémák jelentkeznek, mint például a repedezett vörös erek megjelenése a test bármely területén, a visszér, a fogínyvérzés, vagy az aranyér, jótékony hatása kimutatható.

 

A hibiszkuszban lévő flavonoidok antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, ezért kiválóan alkalmas méregtelenítésre, sőt a flavonoidok esetenként meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, sőt hatásosan el is pusztítják őket. A hibiszkusz virágában megtalálható az anthocyanins nevű anyag, ami szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént. A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.

 

A hibiszkusz allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik,  vírusellenes hatású, ezért kiválóan alkalmazható a légúti fertőzésekkel szemben. Nemcsak C-vitamin tartalma kiemelkedő, de B1 és B6-vitamint, niacint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Mivel képes csökkenteni a hisztamin termelést, segít az asztmával, a köszvénnyel és a migrénes fejfájással küzdőknek.

 

 

Akiknek sok méreganyag halmozódott fel a szervezetükben és ezért kimerültek, szinte mindig fáradtak érdemes felerősíteni immunrendszerüket hibiszkusszal. Stresszes környezetben vagy nagyobb igénybevétel esetén mindenképpen érdemes naponta fogyasztani, de az izmok, a csontok és az ízületek regenerálódásában is segít. Gyulladáscsökkentő hatása a krónikus esetekben is jótékony, eredményesen alkalmazható ízületi gyulladás és akár vastagbélgyulladás esetén is.

 

A hibiszkusz a cukorbetegek számára is fontos quercitin nevű flavonoidot tartalmaz, mert képes javítani az inzulin szekrécióját és gátolja a szem retináját és a veseműködést károsító anyagok felgyülemlését szervezetünkben, csökkenti az idegek és az érrendszer károsodását okozó tüneteket.

 

Az erős menstruációs vérzés és a görcsök, az orrvérzés, illetve a gyakori véraláfutásos bőr kezelésére is kiváló.

 

Vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhetően segít a vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgykő feloldásában is szerepet játszik.

 

Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomás mérhetően csökken napi 3 csésze hibiszkusztea fogyasztásakor. A vizsgálatok során előfordult, hogy a vizsgált alany vérnyomása annyira lecsökkent, mintha a megszokott vérnyomásgyógyszerét vette volna be. Így a kutatók nem zárják ki azt sem, hogy a jövőben hibiszkusz alapú tablettákkal válthatók fel a jelenlegi kémiai vérnyomáscsökkentők.

A vérnyomás helyes szinten tartása létfontosságú, hiszen a kicsit magas vérnyomás hosszú távon ugyanolyan káros, mint a nagyon magas. Mérjük vagy méressük rendszeresen, ha pedig baj van, vessük be a természet vérnyomáscsökkentőjét, a hibiszkuszt.

Teáját főzetként készítjük, 2 dl vízhez adjunk 1 kávéskanál hibiszkuszt és főzzük 2 percig.

 

Melegen és hidegen egyaránt kellemes ital. Íze az áfonyára emlékeztetően fanyar, ezért sokan cukorral vagy mézzel édesítik.

 

A hibiszkusznak az eddigi ismeretek szerint nincs semmiféle mellékhatása, gyerekek, terhes- és szoptató nők is fogyaszthatják.

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a...
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...

Címkék