A Hold és az emberi tudat: hogyan befolyásol minket?

 

A természet erős hatással van ránk, úgy fizikailag mind szellemileg. Akár ultraviola sugarakban fürdünk, akár a reggeli égboltot bámuljuk, vagy erdőben sétálunk vagy úszunk a tenger hullámai közt – a természet stimulálja a testünkben levő hormonokat és energiákat.

A régi idők óta költők és művészek tollára vett Holdnak azonban egy sor kellemetlen hatása van az emberi elmére, melyek tudományos- és spirituális megközelítésből egyaránt magyarázhatóak.

 

Miért gyötör álmatlanság teliholdkor? És mitől érezzük „furcsán” magunkat újholdkor?

Több kutatócsapat végzett már tanulmányokat arra vonatkozólag, hogy a teliholdas éjszakák miként hatnak az ember elméjére és viselkedésére. A kvantumfizika azt mondja, hogy mindennek, ami az Univerzumban létezik – így a csillagok, bolygók, holdak -, van egy bizonyos frekvenciájuk. Az a frekvencia, amit a Hold sugároz, befolyásolja az emberi tudat frekvenciáját, mely az érzéseket, érzelmeket és vágyakat irányítja. A tudatos és tudattalan szinten is működő elme reagál a Hold helyzeteire.

 

Agykutatók elismerték a tényt, miszerint a tudatalatti irányítja az életünk 95%-át. Itt tárolódnak az évek során felgyűlt benyomások, emlékek és gondolatok. A Hold frekvenciái képesek úgy befolyásolni a tudatalatti frekvenciáit, hogy ezek felszínre törjenek, és a tudatba kerüljenek. A tudatalattiban sok olyan szükséges és szükségtelen, pozitív vagy negatív lenyomat van, melyek ha tudatosulnak, akkor kétségbeesettnek, őrültnek és meggondolatlannak érezhetjük magunkat. A telihold és újhold felszínre hozhatja a tudatalattiban raktározott élményeket, ezért sokan számolnak be furcsa érzésekről és állapotokról ezekben az időszakokban.

 

Ezek az állapotok a tudatos megfigyeléssel irányíthatóak. Hogy a tudatalatti működését megértse valaki, ahhoz az önmegfigyelés képességét kell elsajátítania.

 

 

Hold, árapály és az emberi test

Gravitációs erejének köszönhetően, a Hold a dagály és apály váltakozásait idézi elő a Földön. Könnyen lehet, hogy a dagályhoz nem csak a tengeri állatoknak kellett hozzászokni: mivel testünk 80%-a víz, minket is hasonlóan befolyásolhat a Hold, mint a tengerek vizeit. Kísérleteket is végeztek arra vonatkozólag, hogy a Hold hogyan befolyásolja az álmokat: 33 önkéntes szemmozgásait és hormonszint változásait vizsgálták, akik több napon keresztül egy laboratóriumban aludtak. Azt találták, hogy a teliholdhoz közeledő napokon az önkénteseknek átlagosan 5 perccel több kellett az elalváshoz és a szokásosnál 20 perccel kevesebbet aludtak. Ugyanakkor, az álom ciklusaiért felelős melatonin nevű hormon mennyisége is alacsonyabb volt, mint a nem teliholdas éjszakákon. Érthető tehát, hogy miért küzd sok ember álmatlansággal teliholdkor. Az Ashtanga jóga művelőinek is tanácsosabb például meditálni jóga helyett ezekben a napokban, a testükben levő magasabb energiaszint miatt.

 

Igaz, hogy nagymértékben befolyásol minket a Hold, de energiáit saját magunk javára is fordíthatjuk ahelyett, hogy nyomasztanának minket. Mivel az Újhold előhozza belőlünk a tudatalattiban nyugvó érzelmeket, ilyenkor megtisztíthatjuk elménket és lelkünket azoktól a gondolatoktól, amelyek egyébként tudatosan, nem hagytak nyugodni. Ilyenkor tisztábban láthatjuk a dolgokat és a tudatos gondolkodás is jobban kezelhető.

 

Egyed Zsuzsanna

 


NEKED AJÁNLJUK
A párkapcsolat a legnagyobb spirituális tanító
  A párkapcsolattól a legtöbben szerelmet, szexet, kalandot, házasságot, lelki békét vagy valami hasonlót várnak. Pedig két ember meghitt viszonya,...
TOVÁBB
Az emberiség történetének egyik nagyon fontos egészségügyi felfedezése
  Miért van az, hogy bizonyos betegségekből van, aki meggyógyul, míg mások, akik ugyanazon kezeléseket kapják, nem? Persze könnyű lenne azt mondani,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a...
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a...
Nagyanyáink gyógyító tudása
  Nagyanyáink sok mindent átéltek, és sok tapasztalatot gyűjtöttek. Széles körű...
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is...

Címkék