Miért fogyasszunk több kelkáposztát?

 

A kelkáposzta alacsony kalóriatartalmú, rostokban, vitaminokban gazdag. Magas kalciumtartalma miatt, különösen ajánlott csontritkulásban szenvedőknek. A káposztában található klorofill nagy szerepet játszik a vérképzésben, ezért vérszegénység ellen is nagyszerűen alkalmazhatod gyógyító erejét.

 

A kelkáposzta a vadkáposzta egy termesztett változata. 

A kelkáposzta vitamin-és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg. Íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele.

Fogyasztása minden elkészíthető formában kifejezetten ajánlott diétázóknak és vegetáriánusoknak.

 

Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. Lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak. Kevesebb ételbe jó, mint a fejes káposzta, és nem is savanyítható, de fontos tápanyagokat tartalmaz. Sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Sok A-vitamint tartalmaz, amellett ha kalciumhiánnyal küzdesz akkor is érdemes sokat fogyasztani belőle.

 

Gyógyhatása

●    kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kalciumot együttesen,

●    vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre,

●    hatásos májbetegségre, továbbá vérhígító, csonterősítő, allergiás tünetek enyhítője, immunerősítő, véd a leégés és a szürkehályog ellen, növeli a csontok sűrűségét, ellensúlyozza az önpusztító függőségeket,

 

 

●    nagyon jó forrása a folsavnak és a vasnak,

●    enyhe hashajtó hatásának köszönhetően fogyasztása a székrekedésben szenvedőknek is javallott,

●    kitűnően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint, mely nagymértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését,

●    A- és E-vitamin tartalma miatt gyulladásos megbetegedések gyógyítására is használhatod,

●    jótékony hatással van az idegrendszerre és az emésztésre B-vitamin, mangán és magnézium tartalma miatt. Többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad.

 

Kúraszerűen fogyasszuk a kelkáposzta nyers kicentrifugázott levét. Az elfogadható (iható) íz eléréséhez ajánlatos más zöldség levével keverni, pl. sárgarépa, vagy cékla, de kitűnő párosítás lehet még az ananász is.

 

Télire kifejezetten ajánlott ez a zöldség. Nem annyira szeles, puffasztó hatású, mint a káposzta, így nem terheli annyira a gyomrot.

 

Intelmek a kelkáposzta fogyasztásával kapcsolatban!

Gyógyszer szedése esetén csak mértékkel fogyasszuk a kelkáposztát a magas kálium tartalma miatt.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.   A nyirokrendszer jelentőségét...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...

Címkék