E-vitamin - a szívnek és az agynak

 

Az E-vitamin (tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin.Véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

 

Az E-vitamin a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesékben, és az agyalapi mirigyben raktározódik.

 

Erélyes antioxidáns hatású, meggátolja a telítetlen zsírok, továbbá az A-vitamin, a szelén, a két kéntartalmú aminosav, valamint a C-vitamin oxidációját a szervezetben. Fokozza az A-vitamin hatását.

A szervezetbe bekerülő E-vitamin 60-70%-a viszonylag gyorsan kiürül a széklettel. Fontos az értágító és alvadásgátló hatása.

Aki rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, annak több E-vitaminra van szüksége.

 

 

Hogyan hat a szervezetve?

 

•  Aki E-vitamint szed, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert az késlelteteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

•  Oxigénnel látja el a szervezetet ezért fokozza az állóképességet.

•  Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezés károsító hatásai ellen.

•  Megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását.

•  Mérsékli a fáradtságot.

•  Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik bőrön át.

•  Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.

•  Vizelethajtó hatása is van, így csökkenti a vérnyomást.

•  Elősegíti a vetélések megelőzését.

•  Enyhíti a lábikra- és lábizomgörcsöket.

 

Legfőbb természetes forrásai

 

Búzacsira, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, dúsított liszt, korpás búza, spenót, teljes gabona magvak, tojás.

 

Nem mérgező a szervezetre.

Nem szereti a magas hőt, a fagypont körüli hőmérsékletet, néhány ételkészítési eljárást, a vasat, a klórt és az ásványi olajokat. 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék