Gulyáskrém készítése házilag

 

Hozzávalók

 

- 2 kg tisztasúlyú paradicsom (legjobb a konzervparadicsom, mivel ennek apró magvai vannak, kevés a leve és hamar sűrűsödik),

- 1 kg tisztasúlyú piros, érett pritamin paprika, esetleg kápia paprika,

- 3 nagyobb fej vöröshagyma,

- 3 cikk nagyobb fokhagyma,

- 1 púpozott teáskanál őrölt fűszerkömény,

- 3 tk só,

- 1 tk őrölt bors,

- ízlés szerint csípős paprika.

 

Elkészítés

 

A paradicsomot és a paprikát megmossuk. A paprikát ketté vágjuk, magházától megszabadítjuk és szorosan egymás mellé fektetjük egy tepsibe. Előre melegített 180 oC-os sütőbe toljuk és 45 percig sütjük.

 

Vizet forralunk. A forró, lobogó vízbe a paradicsomot néhány másodpercre belerakjuk, majd egy tálba kiszedjük. Könnyebb így a héját lehúzni róla.

 

A paradicsomokat lehéjazzuk, összevágjuk és beletesszük egy nagyobb lábasba. Elkezdjük takaréklángon főzni, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Miközben fő a sütőből kiszedett paprikát szintén lehéjazzuk. Azért kell a sütőben „sütni”, mert a héja így könnyedén eltávolítható és finomabb is a sütés hatására.

 

Hozzáadjuk ezt is a paradicsomhoz, összeforraljuk és egy botmixer segítségével alaposan besűrítjük.

 

 

Kb. 2 órát nagyon takaréklángon, gyakran megkavarva még főzzük, közben megkóstoljuk és szükség szerint még ízesítjük. Üvegekben töltjük, fém kupakkal lezárjuk, majd mindegyiket 1-2 percre a feje tetejére állítjuk és takaró között hagyjuk kihűlni. Célszerű 3 dl-es üvegeket használni.

 

Aki szereti a csípőset, tehet bele cseresznyepaprikát, macskatöke paprikát, vagy bármilyen más erős paprikát ízlése szerint.

Mivel nem tartalmaz tartósítószert ezért ajánlatos kisebb üvegekbe tölteni, felbontás után pedig hűtőszekrényben tárolni.

Kitűnően ízesíthetünk vele gulyáslevest, pörköltöket és elengedhetetlen ízesítője a töltött káposztának is.


NEKED AJÁNLJUK
Csipkebogyólekvár
  Csipkebogyó lekvár különleges, de elkészítése kissé problémás. Kevés a belőle kinyerhető anyag és kétszer kell passzírozni. A végeredmény azonban...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a...
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a...
Nagyanyáink gyógyító tudása
  Nagyanyáink sok mindent átéltek, és sok tapasztalatot gyűjtöttek. Széles körű...
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is...

Címkék