A népgyógyászat csodanövénye az oregánó!

 

Az oregánó már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. 

 

oregánó, étvágyjavító, egészséges életmód, lábgomba, fogvédelem, fogínyvédelem, gombásodásra

A fokhagyma nagyszerű vérnyomáscsökkentő és kitűnő természetes antibiotikum. Már az ókorban is használták a fertőzésekkel szemben. A rozmaring kiváló antioxidáns, és egyes kutatások szerint javítja a memóriánkat is. A kakukkfű nagyon hatékony a köhögés ellen. A kurkuma ragyogóan alkalmazható emésztési gondokra. A cukrot, a finom ám nem túl jótékony kedvencünket, helyettesíthetjük inkább mézzel, szerecsendióval vagy fahéjjal.

Most azonban ismerd meg az oregánót.

 

Az oregánó levelei zöldek, kb. 3-30 mm hosszúak és 2,5-20 mm szélesek. A levéllemez tojásdad alakú, néha elliptikus, szélei pedig vagy épek, vagy fűrészes szélűek. Az oregánó legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják.

Azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoránna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoranna vagy balzsamfű.

 

Gyógyír a testnek

Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.

 

Oregánó a modern orvoslásban

Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is.

Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását. Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában vagy Crohn-betegségben.

Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A timolt, vagy más néven kakukkfűkámfort, például a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. A vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok.

 

Gomba és mikrobaellenes tulajdonságait in vitro kísérletekben is bizonyította, ahol számos gombafaj és baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult hatásosnak.

 

 

De az oregánó hasznos összetevőinek sora közel sem ér véget az illóolajokkal. Igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. De tartalmaz még rozmaringsavat és szterolokat. A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne  nagyobb mennyiségben.

 

Magas A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.

 

Az oregánó használata

Az oregánó hatékony alkotóelemei igen széles felhasználási lehetőséget kínálnak. Belsőleg használva ajánlott mikroorganizmusok és különböző baktériumok ellen. Például stapylococcus vagy streptococcus fertőzéseknél, melyek a felső-légúti megbetegedések zöméért felelősek.

Véd E.coli és salmonella  ellen, melyek az emésztőrendszeri fertőzésekért   felelősek.

De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregánó nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát.

Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!

 

Hazánkban általában nincs panasz az étvágyra, sőt inkább sűrűbben előforduló eset a túlevés. Az ebből fakadó különböző gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz az oregánó. De súlyosabb gyomorproblémák, például a Crohn-betegség tüneteinek csökkentésére is kitűnően alkalmas.

 

Ajánlott a legkülönfélébb gyulladásos gondok esetén is, mint torok-, arcüreg-, tüdő- vagy akár epehólyag-, illetve ízületi gyulladás esetén is. Ráadásul segíti a máj méregtelenítését.

 

Az oregánó nagyszerűen termeszthető otthon a kiskertünkben vagy akár cserépben is. Az ételeink pikánsabbá tételéhez így elegendő mennyiséget tudunk termeszteni. De ahhoz, hogy igazán ki tudjuk használni az oregánóban rejlő igazi erőt, és a házi patikánkban az őt megillető helyre kerülhessen, nagyobb koncentrációban kell alkalmazni.

 

Az oregánó szerepe a házipatikában

A fenti tulajdonságokat felfedezve manapság már egyre több iparág kezdi felfedezni magának az oregánót. Ezáltal lehetőséget ad arra, hogy ez a fantasztikus növény kilépjen a konyhák árnyékából, és széleskörű hatásait bizonyítva egyre több területen mutathassa meg a benne rejlő lehetőségeket.

 

Az Oregano Olaj egy alkoholmentes eszencia, melynek alapanyaga   az illóolajokban egyik leggazdagabb alfaj, az Oreganum vulgare ssp. hirtum.

 

A hatóanyagok a hagyományos formákhoz (fűszernövény, szárított növény) képest az olajban koncentráltan vannak jelen. Ráadásul így az oregánót külsőleg és belsőleg is fel lehet használni.

 

Makacs láb- és köröm gomba, illetve izzadás okozta "kipállás" esetén kiváló. Fejbőrápoláshoz - samponhoz keverve használd, afták és fogíny problémák esetén pedig fogkefére csöpögtetve. Különösen járványos időszakban tehet jó szolgálatot pár csepp a folyékony szappanhoz adagolva.

 

Kisgyermekes családanyák tisztában vannak vele, hogy a hancúrozó gyerekeknél sűrűn előforduló események a különböző horzsolások és rovarcsípések. Ezek kezelésére is jó, ha kéznél van az Oregánó olaj.

 

Hogyan használd az oregánó olajat?

●   Belső használathoz az ajánlott adagolása felnőtteknek  naponta 3x4 csepp vízbe vagy gyümölcslébe (paradicsomlében nagyon finom) adagolva.

●   Külsőleg közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók, pl. viszketés lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.

●   Hajmosásnál pár cseppet kell adni a samponhoz hajmosás előtt, majd a habot pár percig a hajon kell hagyni és leöblíteni.

●   Kézmosáskor pár csepp oregánó olajat adunk a folyékony szappanhoz, és kiváló antiszeptikus hatású kézmosót nyerünk. Tusoláshoz ugyanez a módszer ajánlott.

●   Fog- és fogínyvédelemnél pár cseppet kell tenni a fogkefére (fogkrém helyett) és azzal fogat mosni. Ínyproblémák esetén a fogmosás mellett, napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.

●   Gombásodás esetén egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. Az olaj áthatolva a körmön, elpusztítja a gombákat. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábgombásodás.

●   Sebekre, hólyagokra is lehet használni, az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul. Bőrrák, anyajegy, májfolt és nagyobb szemölcsök esetén NE használjuk közvetlenül az érintett bőrfelületen.

●   Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására! De akár ételek ízesítéséhez is használható.

●   Ennyi jótékony hatás mellett úgy gondolom, hogy az Oregánó olaj minden házi patika közkedvelt élharcosa lesz. Abban is reménykedem, hogy ezen túl a magyar konyhákban is többször lehet majd érezni az oregánó jellegzetes, finom illatát.

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék