10 jó tanács, hogyan csökkenthető a suli okozta stressz

 

Az iskolakezdéssel a tinédzserekre nehezedő nyomás is nagyobb lesz, de a stresszhelyzet normális esetben csak még jobb teljesítményre ösztönzi a fiatalokat. Azonban a túlzott stressz például pánikhoz, leblokkoláshoz is vezethet. Egy erre a generációra szakosodott agykutatónak szerencsére vannak tippjei a nyomás enyhítésére.

 

Nicola Morgan, a kamaszok agyműködésének kutatója szerint a tinédzserkori stressz természetes reakció a különböző iskolai feladatokra, vagy a baráti körben elkerülhetetlen konfliktusokra. Ez a jelenség azonban csak akkor okozhat komoly problémát, ha az túlzottá vagy folyamatossá válik – fogalmaz a kutató a brit Guardian oldalán. Morgannak azonban van néhány gyakorlati tanácsa arra, hogyan csökkenthető a gyerekekre nehezedő nyomás.

 

A lefekvés előtti egy óra ne a gondokról szóljon

Bár egy másnapi nehéz vizsga vagy dolgozat könnyen álmatlanságot okozhat, az éjszakai pihenésnél aligha létezik hatásosabb stresszcsökkentő módszer. Morgan azt tanácsolja, hogy lefekvés előtt nem szabad a másnapi teendőkön rugózni, és lehetőleg kerülni kell az olyan szituációkat (pl. veszekedés), melyek kicsit is stresszessé tehetik a nap végét. Erre az egy órára abszolút el kell felejteni a számítógépet és az okostelefont is.

 

Az agy is igényli a megfelelő táplálkozást

Stresszes szituációban mindenki hajlamos elhanyagolni az egészséges és rendszeres étkezést, ezzel párhuzamosan megnő az édességek iránti igény, pedig ezekkel a pótcselekvésekkel csak súlyosbodik a probléma. A helytelen étkezési szokások a koncentrációt és a életkedvet is csökkentik

 

Minden nap kell egy kis áramszünet

A közösségi oldalaknak és az okostelefonoknak hála ma már bárki bárkivel könnyen kapcsolatba léphet, de az állandó elérhetőség néha káros is lehet. Morgan azt tanácsolja, hogy néha – ha csak rövid időre is – érdemes kijelentkezni a különböző oldalakról, de a telefon kikapcsolása is jótékony hatású lehet.

Az agykutató szerint az is fontos, hogy soha ne válaszoljunk mérgesen a bosszantó hívásokra és levelekre, mert később még ezek is sok stresszes helyzetet eredményezhetnek.

 

Az olvasás legyen valódi kikapcsolódás

A tinédzserek is olvasnak, de sokszor nem a saját kedvükből. Pedig egy jó könyv az olvasás idejére elfeledtettheti a mindennapi gondokat. A mindennapi olvasás jobb jegyekhez vezet – ez ma már kutatásokkal bizonyított tény.

 

A hobbi az önbizalmat is növeli

 

 

Egy jól kiválasztott hobbinak számos pozitív járuléka van. Egy kedvelt szabadidős foglalkozás nem csak hogy eltávolít a mindennapoktól, de még új, hasonló érdeklődésű barátok is szerezhetőek a a segítségével. A hobbi az önbizalmat is növeli, mivel általában olyan aktivitást választunk, amelyben jók vagyunk. Morgan szerint bármilyen iskolai feladattól eltérő tevékenység segíthet a gyerekre nehezedő nyomás csökkentésében.

 

A barátságokat helyén kell kezelni

A legtöbb fiatal számára az igazi problémát sokszor a baráti társaságokban gyakran előforduló összezördülések, veszekedések okozzák. A kamaszkor a heves érzelmek időszaka, ilyenkor nagyon könnyű súlyosan megbántani valakit. Morgan azt tanácsolja, hogy ebben a korban azokra a barátokra, ismerősökre kell koncentrálni, akik körében jól érezzük magunkat. "Minden életszakasz újabb barátságokat tartogat, és semmi sem tart örökké" – utal az emberi kapcsolatok mulandóságára a szakember.

 

A nevetés ereje

"Kerüljük a szomorú filmeket amikor rossz kedvünk van" – üzeni a tiniknek Morgan. Akár egy YouTube-on látott vicces videó is képes lehet kirángatni valakit a depresszív hangulatból.

 

A segítségkérés nem szégyen

A legtöbb új feladat nagyon nehéznek tűnhet elsőre, nincs ez másként az iskolai követelményekkel sem. Felesleges tehát idő előtt megijedni, bestresszelni egy nehéz házitól vagy egy elsőre kusza tananyagtól... Ha mégis érzelmi vagy szellemi nehézségek merülnek fel, azok könnyen megoldhatók, ha a diák még idejében a tanárához, a szüleihez vagy egy megbízható felnőtthöz fordul segítségért. Az időzítésen sok múlhat.

 

A hasi légzés is segíthet

A helyes, úgynevezett hasi légzés néhány egyszerű gyakorlattal is könnyen elsajátítható, de még a felnőttek sincsenek tisztában a módszer fontosságával. Ráadásul stresszes helyzetben az ember hajlamos teljesen elfeledkezni a helyes légzésről. Párpercnyi odafigyelés a légzésre, és máris kevésbé ijesztő egy-egy stresszes helyzet.

 

Néhány aggodalom semmiségnek tűnhet később

"Egyetlen sulis veszekedésemre sem emlékszem már" – írja Morgan, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy a tinik néha túl komolyan veszik az apró, később semmiségnek tűnő problémákat. Ha képesek más szemszögből nézni egy bosszantó vagy aggodalomra okot adó problémát, akkor könnyen rájönnek, hogy ezek a nehéz időszakok csak még jobban megerősíti őket – üzeni a a tizenéveseknek Morgan.

 

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
A vörösborban található rezveratrol gátolja a melanoma kialakulását
  A rezveratrol szervezetre gyakorolt hatásainak se szeri, se száma. Erről a polifenol antioxidánsról, ami a vörösborban és a szőlőben természetes...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Köhögés, nátha és influenza kezelése gyógynövényekkel
  Kiválóan alkalmasak a gyógynövényekből készült teák úgy megelőzésre, mint a tünetek...
Az almaecet és a méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást!
  Az almaecet és a méz keveréke valóságos csodaszer ízületi gyulladásra és még számos...
Lelki bajok testi tünetekben – A pszichoszomatikus betegségek
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai....
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...

Címkék