Ősi növény számtalan jótékony hatással!

 

Több ezer éve nő a bolygón, mégis kevesen ismerik gyógyhatásait: erősítő, vizelethajtó, erős menstruáció és izzadás elleni szerként is segíthet.

zsurló, mezei zsurló, egészséges életmód, zsurlópor, ülőfürdő, vizelet hajtó, vízhajtó, gargarizálás, ízületi gyulladás, bélsár, méh gyulladás, körömápolás, hajápolás 

A zsurló állítólag olyannyira ősi növényünk, hogy egyidős a dinoszauruszokkal. A népi gyógyászatban elsősorban a termékenységgel kapcsolatban használták: a gyermekre vágyó nők zsurlóval tömött párnán aludtak, hogy minél előbb teherbe essenek.

 

A mezei zsurló egy évelő növény, amelynek gyöktörzse van (rizóma). Népies nevei: fentőfű, bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurlófű.

 

A mezei zsurló aranyat is tartalmaz!

A növény számos gyógyászatban felhasználható anyagot tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban – szilícium, kovasav, kálium és kalcium –, amelyek vízhajtó tulajdonságaiért felelősek. Van benne számos flavonoid, szerves savak, kevés nikotin.

 

Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére is használják. Húgyúti fertőzéseknél, valamint ödémás lábaknál hatásos gyógyír. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít.

Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő rendezheti az enyhébb eseteket.

 

Ásványi anyagok a szebb körmökért

A zsurlóban jóval nagyobb arányban találhatók olyan fontos ásványi anyagok, mint a szilícium, mely a körmök, a haj és a csontok fontos építőköve. Napi egy-két csésze zsurlótea erősítheti a törékeny körmöket és a hajat, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet. Ha törékeny körmeid mellett a túlzott izzadás is megnehezíti az életed, akkor a zsurlótea erre is remek gyógyír, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazva. Különböző bőr- és körömágy-gyulladások, szőrtüszőgyulladás esetén is jó szolgálatot tesz a zsurlóteás borogatás.

 

Az egyik legjobb vízhajtó

Legfőbb gyógyhatása a vese működésének serkentésében rejlik: a zsurlótea erős vízhajtó hatású, segíthet vesehomok vagy vesekövek esetén, de fertőzéseknél, a vizelet ürítésével járó problémáknál is hatásos. Mivel általánosan tisztítja a szervezetet, a fogyókúrában is segít. Mindemellett az erős menstruáció vagy orrvérzés alatt is fogyasztható, mivel kiváló vérzéscsillapító.

 

 

A zsurló közismerten húgyúti fertőtlenítő. A vesékben lerakódó nyálkát, zsírt hatékonyan eltávolítja, bár nem vesemelegítő. Szűrő-tisztító és ciszta-szüntető hatású, főleg cickafarkkal, királydinnyével, borókával, korianderrel kombinálva. A vesemedence köveit, homokját oldja és vízhajtó hatásánál fogva kimossa. Vese-, hólyag- és a húgycső-fertőtlenítő hatása még gennyes, vérzéses problémák esetében is hatékony.

 

A női kismedence szerveire, főleg a méhre áldásos hatású. Gyulladásait, nyálkahártya problémáit, elhúzódó, túlzott vérzéseit kezelik főzetével. A hüvely nyálkahártyájának regenerálására, flórájának visszaállítására alkalmas főzetének intim tusként való használata egy hónapig heti rendszerességgel. Nemi fertőzések kezelésére is kiváló.

 

A vízpályák megtisztításával képes felszámolni a szövetek között pangó, esetenként besűrűsödött folyadékot, az ödémát. A mellkasi folyadék-gyülemet és a gyenge szív miatt kialakuló tüdővizenyőt és az ezzel együtt járó nehézlégzést szünteti kúraszerű alkalmazása. Tuberkulózis kezelésében is igen javallt, mert segíti a tüdő gyógyulását, szünteti terheit, kimossa belőle a beteg gócokat.

 

Főzetének fogyasztása az emésztő rendszer szennyeződéseit, hurutjait, a pangó, erjedő bélsarat a bélfal "végigsúrolásával" kipucolja. A hasnyálmirigyet és májat megtisztítja a zsíros és egyéb lerakódásoktól, felhalmozódott emésztőnedvektől. Az epehólyagban képződött kövek feloldását, eltávolítását segíti. A szervezetből kioldja a sárga színt, még a szemfehérjét is kitisztítja.

 

A reumás panaszok, ízületi gyulladások kezelésében, az égő érzések felszámolásában, az ízületi nedvek megtisztításában főzetének fogyasztása, illetve borogatásként történő alkalmazása eredményes. Hosszú távon valófogyasztása az ízületekben súrlódó élményt eredményez, emiatt fokozottan figyelni kell azok olajozására.

 

Talán aranytartalmának köszönhetően használják daganatok kezelésében, fellágyításában külsőleg és belsőleg. Az enyhén kifőzött növényt vászonba kötve a beteg testrészre, illetve a beteg szerv fölé kell kötni. Fontos ilyenkor az újra keringésbe kerülő mérgek mozgatásáról, átalakításáról gondoskodni, például zsálya és ezerjófű egyidejű alkalmazásával.

 

Kúraszerű fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, mivel a fej területéről, főleg az agyból, eltávolítja a tó mérget és csökkenti a vese terheit. Csonterősítő, csonttápláló hatású, ezért csonttörések esetén főzetével, illetve pépjével érdemes a környéket borogatni és teáját fogyasztani.

 

Afrodiziákumként is használják egyes törzsi kultúrákban, ahol a növény kitartóan ég felé törő szellemiségét igyekeznek segítő erőként megnyerni a főzetét fogyasztó férfiak.

 

A mezei zsurló felhasználása

Mezei zsurlótea: Csészénként 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót 2,5 dl vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.

 

Gargarizáláshoz: Orbáncfűvel keverve a mandula- és a szájnyálkahártya gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés vagy -gyulladás, krónikus hörghurut esetén naponta többször használjuk.

 

Erősebb főzet: csészénként 2-3 púpozott teáskanál 2,5 dl forró vízzel. Tüdő-, méh-, aranyér-, gyomor- vagy orrvérzés esetén alkalmazzuk.

Erős főzete alkalmas gombás, sömörös, keléses bőrfelületek lemosására.

 

Ülőfürdő: 100 gramm mezei zsurlót egy éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő kb. 20 perc.

A víznek feltétlenül el kell lepnie a vese tájékát. A fürdő után nem szabad megtörülközni, nedvesen, fürdőköpenybe burkolózzunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat.

 

Zsurlópor: a száraz növényt porrá őröljük, naponta két-három alkalommal egy mokkáskanálnyit fogyasztunk belőle 3 héten keresztül a haj, a körmök, a csontok és fogak erősítésére. Keverhetjük levesbe, salátába. Erősíti a fogínyt, csökkenti a fogínyvérzést, ha a nedves fogkefét belemártjuk, és fogat mosunk vele a szokásos módon.

 

Intelmek a mezei zsurlóval kapcsolatban

Hosszú távon nem szabad alkalmazni, erős vizelethajtó hatása miatt. Gyermekeknek, állapotos-, szoptató nőknek csak alacsony dózis adható a kiszáradás veszélye miatt. Idős emberek is belsőleg csak óvatosan alkalmazzák.

 

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék