Ezért fogyasszunk sok avokádót!

 

Közép- és Dél-Amerikából terjedt el a spanyol megszállók által. Már az inkák termelték, és fogyasztották. Másképp alligátor körtének is hívják, mert körte alakú.

Annak ellenére, hogy fán terem, és gyümölcsnek tartják, sokkal inkább úgy használják, mint a zöldségfélét. Az érdekesség benne az, hogy amíg a fán van, elhúzódhat az érési idő, szinte kívánság szerint. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy könnyen szállítható s mind jobban növekszik fogyasztóinak száma. Termelési területe ugyanis korlátozódik a szubtrópusi éghajlatra. Levéve azonban a fáról, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul. Az érett gyümölcsnek magasabb a karotin tartalma.

 

Tápértéke

Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.

 

Gyógyhatása

Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.

 

Bőrápoló szerként

Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.

 

Arthritiszre is

 

   

Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.

 

Az avokádó csökkenti a koleszterint

Az avokádó fogyasztása csökkenti a vérben az LDL, rossz koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.

 

Soványság, táplálkozási rendellenesség

Az avokadót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák, hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokadót fogyasztani, csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal normalizálódhat a test súlya.

 

Elkészítési mód

Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokadólét más zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük. Paradicsomlével szeletelőbe teszünk egy fél vagy egy egész avokadót, miután nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék