Ezek az élelmiszerek színűk segítségével védenek a ráktól

 

Egyes alapélelmiszerek, főként zöldségek és gyümölcsök színeiből kiindulva képesek lehetnek bizonyos rákos betegségeket megelőzni. Lássuk, mely színárnyalatú ételek segítenek ebben a legjobban.

 

 

1. Pirosak

Talán a legkedveltebb piros színű zöldségünk a paradicsom, amely bizonyítottan segít a petefészekrák megelőzésében.

 

Egy kísérlet során 150 ezer nő bevonásával arra jöttek rá a kutatók, hogy egy hét során, csak napi egy fél paradicsom elfogyasztásával 50 százalékkal csökken annak az esélye, hogy a petefészek megbetegedjen. Ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a hasnyálmirigyrák kockázata is csökken, ha rendszeresen fogyasztjuk a paradicsomot. Ugyanúgy egészséges a vörös káposzta fogyasztása, a vörös áfonya, a málna, a görögdinnye, a piros paprika.

 

2. Narancssárgák

A narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek, a szakemberek szerint elsősorban az emésztésben fontos szerepet játszó szervek daganatos megbetegedéseinek kockázatát csökkentik. Ilyen zöldség a sárgarépa, a sütőtök, a gyümölcsök közül pedig a kajszi barack, a goji bogyó, homoktövis.

 

 

3. Sárgák

A különböző citrusfélék, mint például a citrom, vagy az ananász, papaya, grapefruit heti rendszeres fogyasztása is védi az emésztőszerveket, de kisebb lesz az esélye a szájüregben, a nyakon kialakuló ráknak, vagy éppen csontvelőráknak. Itt elég magas C-vitamin tartalomról beszélünk, amely segíti az immunrendszert, így a rák elleni védekezést is.

 

4. Zöldek

A káposzta, brokkoli, uborka is nagyszerű vitaminforrás, főként K-vitaminban gazdag zöldségek. Elsősorban a petefészekrák, a gerincvelőrák és gyomorrák megelőzésében segítenek.

 

5. Fehérek

Ezek voltaképpen színtelen zöldségek, de amellett, hogy finomak, nagyok egészségesek is. A hagyma, fokhagyma, például természetes antibiotikumként szolgál, ezt az allicin nevű hatóanyagnak köszönhető, amely egyben egy nagyon erős antioxidáns is. Megfigyelték, hogy azoknál a személyeknél, akik az átlagosnál több hagymát, fokhagymát fogyasztanak, kevesebbszer fordult elő gyomorrák.

Forrás

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
A kókuszolaj jótékony hatásai
  Az egészséges életmódot támogatók körében ma már nagyon elterjedt a kókuszzsír vagy kókuszolaj használata. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb...
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés,...
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag...
Egy újabb gyomnövény a vadonból, mely gyógynövény
  A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért...

Címkék