Szezámmag, a halhatatlanság magja - a magok királya

 

A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatást vált ki, emellett általános fájdalomcsillapító és frissítő.

 

szezámmag körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény magja. A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált. Nem véletlenül. A szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagokból. Súlyarányosan hétszer több kalcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.
A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították jótékony és hamar jelentkező hatásait: 5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek eredménye egyértelmű és jelentős volt: a teljes koleszterinérték, a rossz-koleszterinérték csökkent, javult a jó-rossz koleszterin aránya, megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje, valamint az emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.

 

 

Pozitív, élettani hatásai: erősíti az idegszöveteket és a szívizmot. Fáradtság, álmatlanság ellen kiváló. Gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja. A melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban. Segíti az emésztést, megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, csökkenti a koleszterinszintet, fiatalító, sejtmegújító hatású, béltakarító, salaktalanító, emésztésserkentő, anyagcsere-javító, erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra.


Hogyan fogyasszuk?


A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz krémként reggelire piritósra kenve, gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész főtt ételeket. A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák! Az egészség krémje. Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s önmagában is teljes érték, napi eledelként fogyasztják.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék