Gránátalma, Aphrodité gyümölcse

 

Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. 

 

gránátalma, öregedés lassító, ránctalanítás, vesebetegség, aranyérre, porckorong kopásra

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű növény, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

Tavasszal és nyáron virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed.

 

A gyümölcs kezdetben zöld, később narancssárga színű, kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A magok húsa általában vörös.

 

Gránátalma történelem

A gránátalma a legősibb gyümölcsök egyike. A granum a latinban magot jelent, a malum granatum jelentése sokmagvú alma. Manapság már Afrikában és Amerikában is termesztik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia. Lehetséges, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal, hiszen a magyar népművészetnek kedvelt motívuma. Mint más apró magú gyümölcsök a gránátalma is, mint termékenységi szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden világvallásban van szerepe a gránátalmának. Salamon királynak is volt gránátalma ültetvénye, udvarában a papok kis gránátalmákat viseltek a ruhájukon, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni.

 

A gránátalma i. e. 500 körül született görög mítoszokban is szerepet kapott. A legtöbben úgy emlékeznek, hogy Hadész gránátalmával kísértette Perszephonét, és amikor ezt elfogyasztották, akkor a gránátalma szimbolizálta a házasság felbonthatatlanságát. Így a görög kultúra ezzel a mítosszal magyarázza az évszakok változását: ha Perszephoné az alvilágban van férjével, tél van, majd kitavaszodik, ha újra csatlakozik anyjához.

 

Az évszázadok során a gránátalma szerepelt a zsidók pénzén, lakberendezési és vallási tárgyain. Körülbelül Kr. u. 600 körül az iszlám Mohamed gránátalmát fogyasztott, hogy táplálja fizikai és lelki egészségét. A legenda úgy tartja, hogy minden egyes gránátalma szem közvetlenül a Paradicsomból származik.

 

Az 1500-as években a gránátalma a kereszténységben is fontos szimbólummá vált, hiszen Jézus feltámadását szimbolizálta. Szűz Mária jelképe is volt egy időben, hiszen úgy gondolták, hogy mindkettőnek számos előnye van az emberiség számára.

 

Rodosz szigete nagy valószínűséggel az ott ma is dúsan tenyésző gránátalma virágáról kapta az ógörög nyelven rózsát jelentő nevét.

 

A gránátalma gyógyászati felhasználása

A gránátalma nem véletlenül tartozik a szuper-élelmiszerek közé. Nagyon magas arányban tartalmaz ugyanis olyan anyagokat, amelyek a szervezet egészséges működése és az esetleges betegségek megállítása szempontjából nélkülözhetetlenek.

 

Nagy arányban található meg benne polifenol, különböző nyomelemek, vitaminok és egyéb gyógyhatású molekulák. A gránátalma kiváló kálium és C-vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is.

 

 

A gránátalma a legjobb ellagsav forrás. Ez a fenolok közé tartozó vegyület képes megakadályozni a rákos sejtek elszaporodását, főként prosztata-, bőr-, tüdő- és emlőrák esetén hatékony. A daganatos sejtek glükóz fogyasztása kb. 15-ször akkora, mint az egészséges sejteké, ezért több ellagsavhoz is jutnak.

 

Rendkívüli gyógyító-, megelőző hatása az érrendszeri betegségekkel szemben is. Napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli.

 

A gránátalmában hormonszerű, ösztron is megtalálható, ezért változókori panaszok ellen, csontritkulás, depresszió esetén is javallott.

 

Igazolt, hogy a gránátalma paraziták, vírusok és baktériumok ellen is különösen hatékony. Ez az egyetlen gyümölcs, mely képes megszüntetni a bélrendszerben a candida fertőzést, mivel megakadályozza a gombák és a baktériumok terjedését, szaporodását is egyaránt. Hatékonyan legyőzi a lappangó fertőzéseket, képes még idejében blokkolni a szívinfarktust, agyvérzést okozó gyulladásokat, de bármiféle gyulladás ellen is egyaránt hatékony. Lassítja a porckárosodást. A porckorong kopásban szenvedőknek egyre gyakrabban ajánlják a gránátalma, vagy az abból készült kivonatok alkalmazását. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis lassítja vagy akár meg is állítja a porckorong további kopását, mivel képes megállítani a porcokat megtámadó enzimek termelődését. 

 

Az aranyér és az ezzel járó kellemetlen, fájdalmas érzés megszüntetésére is alkalmazható a gránátalma. Fogyasztása egészségesen tartja a beleket, ráadásul a helyi kezelést is kipróbálhatjuk: a gránátalma levével kezeljük (kenjük be) rendszeresen a fájó, vérző területet.

 

A gránátalma leve olyan kellemetlen dolgoktól is megszabadít bennünket, mint a rossz szájszag. Minden nap öblítsük ki többször is a szánkat és a torkunkat. 
Dohányosoknak kifejezetten ajánlott!

 

A gránátalmalé a legújabb vizsgálatok szerint a vesebetegség esetén dialízis kezelésben részesülőknek is nagy segítséget nyújt a fertőzések megelőzésében.

 

A gránátalmát kozmetikai termékekhez is előszeretettel használják, mivel rendkívüli hatékonyságot biztosít a bőr táplálása érdekében. Kitűnő bőrfeszesítő, regenerálja a sejteket és lassítja a bőr öregedését, ráadásul illata különlegesen érzéki.

 

A gránátalma öregedést lassító hatását egy zsírsavnak, a punicinsavnak köszönheti. Klinikai vizsgálatok szerint ez a vegyület támogatja az öregedő bőr sejtregenerációt. A kísérletek kimutatták, hogy idősebbek esetén a punicinsav hatására a sejtek éppen olyan mértékben osztódtak, ahogyan a fiatalabbaknál. A gránátalma tehát a punicinsav hatására képes megújítani a felső hámréteget, növeli a bőr rugalmasságát és kitűnő ránctalanító.

 

A gránátalma alkalmazása

A gránátalma belsejében rengeteg magocska található, ezek körül találjuk a gyümölcs húsát. A kis piros gömböket a közepükben lévő maggal együtt fogyasztják. Íze a gyümölcs érettségétől függően a savanyútól az édesig terjedhet, nálunk általában enyhén savanykás darabokat lehet kifogni. A magok ropognak, de nincs bántó ízük.

 

A gránátalmának csupán az apró, de jelentősen nagy számban jelen lévő magjai ehetők, amit különféle technikákkal is ki lehet fejteni. Óvatosan, hosszanti irányban vékonyan körbe vágjuk a héját, mely ezután elválik a magoktól. A magok ezek után egy kanál és a kezünk segítségével könnyedén kiszedhetők.

 

A gránátalma szaporítása

A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása.

 

vesebetegség

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Mi történik, ha lenyeljük a görögdinnye magokat?
  A magvak és a diófélék között a görögdinnye magja az egyik legértékesebb!   Bizonyára Te is sokat gondolkodtál azon, hogy vajon le lehet-e nyelni...
TOVÁBB
A kínai egészségmegőrzés fegyvere: a fésű
  "A kínai orvoslás nehezen elsajátítható, kiismerhetetlen misztérium."   Pár nappal ezelőtt egy, a kínai orvoslást kevéssé ismerő magyar...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék