Fogyókúrázók legkedveltebb csírája a napraforgómag csíra

 

A napraforgó csíra remek húspótló! Mindaz a tápanyag megtalálható ugyanis benne, ami a magjában.

 

Az inkák misztikus szimbóluma volt a napraforgó. Gyógyító hatása miatt az észak-amerikai indiánok kiemelkedő jelentőségű növénynek tartották. Manapság a megtermelt napraforgóból olajat sajtolnak ki, leveleivel pedig a maláriásokat kezelik. Vízhajtó hatásúnak tartják.

 

A napraforgó megtisztított csíráját saláták, levesek, főzelékek, gazdagítására, ízesítésére használhatjuk.

Enyhén sós ízű zöldje salátának kiváló. Fogyaszthatjuk vegyes zöldsalátákban, szendvicsben, levesben. Tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé.

 

Mire jó a napraforgó csíra?

●   Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez,

●   vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges,

●   igen gazdag B-vitaminokban és E-vitaminban,

●   jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez,

●   magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez,

●   az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje),

●   kiváló niacin (bőrvitamin) forrás,

●   gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású,

●   magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát,

●   klorofiltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez,

●   tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van,

●   jótékony hatással van a cukorbetegségre.

 

Hogyan készítsünk napraforgómag csírát?

 

 

Vásároljunk emberi fogyasztásra alkalmas, vegyszermentes natúr napraforgó magot, és éjszakára áztassuk vízbe. A leázott külső héjat a vízzel együtt öntsük le. Áztatás hatására a benne található enzimek aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok a szervezet által jobban hasznosítható, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak.

 

Csíráztató tál hiányában a magot csíráztathatjuk tálcán. A tálcára tegyünk papírvattát, vagy gézt, locsoljuk be, de ne legyen túlzottan nedves, ne ússzon a víztől, szórjuk rá a beáztatott, külső héjától megmosott napraforgómagot. két napon keresztül naponta kétszer spicceljük be a magokat, hogy ne száradjanak ki, de éppen csak, hogy nedvesek legyenek. A túl sok víztől esetleg rothadni kezdenek a szemek.

 

Két nap csíráztatás után, amikor a gyököcskék már kiemelkednek, ültessük el. Tálcán egyengessünk el kertészeti tőzeg-kertiföld keverékét, amelyhez icipici mészkőport adunk, hogy a talaj ásványi anyag tartalmát növeljük. Szórjuk a felszínre a magvakat, gyengéden öntözzük be, majd egy hasonló méretű tálcával takarjuk. Két nap elteltével takarjuk ki, állítsuk napra, öntözzük naponta, és a teljes procedúra kezdetétől számított nyolc nap elteltével vágjuk le a zöldet.

Ekkor a növénynek két levele van, de valódi levelei még nem fejlődtek. Vigyázzunk, hogy a növény ne fejlesszen újabb leveleket, mert azok íze már kissé kesernyés.

 

Csíráztatni egész évben lehet, így minden nap friss és tápláló, vitamindús csíra áll rendelkezésünkre, hogy kiegészíthessük vele szokásos étkezéseinket.

 


NEKED AJÁNLJUK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a...
TOVÁBB
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk védekezőképességét erősítjük, és megpróbáljuk a szövődményes...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes...

Címkék