Koriander, mint természetes belső tisztítószer

 

A koriander nem csak gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.

 koriander, gyógynövények, gyógyító növények, természetes gyógyítás, koriander tinktúra, mióma, mióma gyógyítása, inzulin elválasztás, vércukorszint csökkentése, hormonális betegségek, migrén, ólommérgezés, higanymérgezés, alumínium mérgezés

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját felhasználhatjuk.

További elnevezései: belénd, beléndfű, bolhafű, bors, cigánypetrezselyem, csimázillatúfű, kertibors, kerti koriander, sobrabori, sobraborifű, vetési koriander, kínaipetrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

 

Koriander történelem

Ősidők óta használt fűszer, mely a Közel-Keletről vagy Dél-Európából származik. A régészek az ókori egyiptomi fáraó, a híres Tutanhamon sírjában is megtalálták maradványait. A koriandert az ókori Görögországban is ismerték, a levelét élelmiszernek használták, robusztus illóolaját pedig parfümként.

A rómaiak a hódítások idején bevezették a modern kori Nagy Britannia területére, ahol a romlott hús szagának álcázására használták. Európából a brit gyarmatosítók vitték Amerikába az 1670-es években.

A koriandert jellegzetes ételízesítőként használják Spanyolországtól Mexikóig, a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig. A friss leveleket gyakran az ételek tetejére szórják, a gyökerét használják Thaiföldön arra, hogy határozottan erős ízt adjon a helyi ételeknek. A koriander az egyik fő összetevője a mexikói salsának is. A koriander, más néven cilantro, külön aromával rendelkezik a benne lévő koncentrált illóolajok miatt.

 

Egyéves, lágy szárú növény. Szára felálló, elágazó, kedvező környezeti körülmények között 1,5 m magasra is nőhet. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.

 

Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesíthetünk vele.

 

A koriander termése cukrot, olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat vagyis C-vitamint is tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

 

A benne található Citronelol komponens egy jól ismert természetes fertőtlenítő, segít a rossz lehelet ellen, a száj-sebek gyógyítására és megelőzésére is használatos. Tartalmaz továbbá nagy mennyiségű A-vitamint és egy fontos ásványi anyagot, foszfort is. A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett az University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum, amit szalmonellafertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin.

 

A koriander gyógyászati felhasználása

 

 

A koriander nem csak egy gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.

A koriandert régóta eredményesen használják nehézfémek és egyéb mérgező anyagok eltávolítására a szervezetből. A koriander kémiai vegyületei valóban kötődnek a nehézfémekhez, kilazítva őket a szövetekből, vérből és a szervekből. A növényben található kémiai vegyületekkel együtt a méreganyagok távoznak a szervezetből. Akik higanymérgezésben szenvednek a mérgezés hatásait csökkenthetik nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó korianderfogyasztással.

Az ólom, a higany, az alumínium és kadmium gyakran említett mérgek, kiemelten érintik a hormonrendszert, az idegrendszert. Ezek a nehézfémek még a zsírszövetekben is lerakódnak ezzel veszélyeztetve az egészséges ösztrogén-progeszteron egyensúly arányát, amely miómák kialakulását idézheti elő.

A mióma természetes úton történő gyógyításának egyik lépése a belső szervek, elsősorban a bélrendszer és belső női nemi szervek (méh, petefészek) méregtelenítése. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a korianderes ételek, koriander tinktúra fogyasztása.

 

Az orvosok ma már gyakran kezelik korianderrel a migrének egyes fajtáit. A koriander ösztönzi a nemi hormonok termeléséért felelős belső elválasztású mirigyek működését, segít a menstruációs panaszok gyógyításában. Változókori panaszok esetén csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket.

A koriander olaj erős pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az olaj segíti az emésztő enzimek és savak termelődését.

 

A koriander szervezetre gyakorolt hatásai

●    erőteljes gyulladás gátló hatása, amely főleg ízületi gyulladás tüneteit orvosolja,

●    antibakteriális, főleg a szalmonella fertőzéseket küszöböli ki,

●    emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (a rossz fajta koleszterin) szintjét,

●    a gyomor gázosodását, puffadását megelőzi és az általános emésztést segíti,

●    megszünteti a húgyúti fertőzéseket,

●    csökkenti a hányingert,

●    megkönnyíti a menstruáció alatti hormonális ingadozásokat, csökkenti a menstruációs görcsöket,

●    a vas és magnézium kitűnő forrása, így hasznos a vérszegénység elleni küzdelemben,

●    használhatod hasmenésre, elősegíti az egészséges máj működését,

●    erős antioxidáns hatású, fertőtlenít és segíti a szervezet méregtelenítését,

●    serkenti a belső elválasztású mirigyek működését,

●    segíti az inzulin elválasztást, csökkenti a vércukorszintet,

●    természetes antiszeptikus és gombaellenes szer bőrbetegségek, mint a gombás fertőzések és az ekcéma esetében,

●    kötőhártya-gyulladás, szem-öregedés, a makuladegeneráció és más szembetegségek esetén is hatásos.

 

A gyomor megnyugtatásához minden nap egy maroknyi levélből készített tea fogyasztása ajánlott.

 

Koriander cseppekhez nem mindenhol lehet hozzájutni, de koriander bogyóhoz igen. Abból könnyen tudsz készíteni koriander tinktúrát vagy akár koriander turmixot is.

 

Koriander tinktúra készítése

Egy pohár koriander magot zúzz szét, vagy daráld le. Töltsd a zúzott magokat egy sötét színű lezárható üvegbe, önts rá 2 dl vodkát, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkát és 1 csésze desztillált vagy tisztított vizet. Zárd le szorosan az üveget és rázd össze, majd tedd meleg helyre, mondjuk a konyhába, ahol szem előtt van, és nem feledkezel meg róla. 4 hétig napi 2-3 alkalommal alaposan rázd össze az üveg tartalmát. Az idő leteltével szűrd át szöveten keresztül. Töltsd sötét üvegbe az elkészült tinktúrát és sötét helyen tárold felhasználásig.

Az elkészült tinktúrából legalább 4 hónapon keresztül fogyassz 2x2 cseppet naponta teába, vagy gyümölcslébe cseppentve.

 

Intelmek a koriander fogyasztásával kapcsolatban!

Terhesség alatt használata ellenjavallott, mert vetéléshez vezethet. A megfoganás esélyeit csökkenti, kisbabát tervezőknek nem ajánlott. Terhesség és a szoptatás ideje alatt konzultálj orvosoddal mielőtt bármilyen formában koriandert fogyasztanál.

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék