Egy egészséges ajánlat - a kelbimbó a legegészségesebb a zöldségek között

 

A kelbimbó méregtelenít, rákellenes, csökkenti a koleszterint, gyulladáscsökkentő hatása pedig hasznos lehet a reuma megelőzésében.

 

Sokan nem szeretik állítólagos kénes íze miatt. Ha megfelelő ideig főzzük, akkor ezt az ízt nem érezzük és nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni.

 

A kelbimbó főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesként, főzelékként, köretként, rakott ételként önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. A párolás a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. A túlfőzés biztos jele az a kénes szag, amit az ilyenkor felszabaduló vegyületek okoznak.

 

A kelbimbó a brokkoli, kelkáposzta, karfiol, káposzta mellett az egészséges táplálkozás fontos alapanyaga! A fertőző betegségek ellen védekezz sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Hatékonyan erősítheted immunrendszered, számos betegségtől megvédenek, miközben még a túladagolás veszélye sem áll fenn.

 

 

A vastag nyélen ülő kicsi gömböcskék színe, íze emlékeztet a kelkáposztáéhoz, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Egész évben kapható, hiszen jól lehet tárolni.

Ha piacon vásároljuk, figyelni kell arra, hogy élénkzöld színű, foltmentes bimbók legyenek. Az apróbb bimbók zsengébbek, kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbakról a külső leveleket le kell szedni.

Ha saját kertünkben tudunk kelbimbót termeszteni, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel, mert nem érzékeny a fagyra, sőt az íze így még finomabb és édesebb. Mindig csak annyit szedjünk le, amennyit el is fogyasztunk egyszerre.

 

Kelbimbó történelem

Kelbimbó vagy bimbóskel egyesek szerint a Földközi-tenger mellékéről, mások szerint Kínából származó növény. A XIII. században már Németalföldön, a mai Belgium területén termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli, ekkor terem a legjobban. A XIX. században, a francia telepeseknek köszönhetően jutott el Amerikába.

 

A kelbimbó gyógyhatása

Táplálkozáskutatók, orvosok a nagyon értékes növények közé sorolják, mivel a benne található vitaminok, ásványi anyagok, vegyületek támogatják a szervezet természetes védekező rendszerét.

 

A kelbimbóban megtalálható a szulforafán, ami élénkíti a méregtelenítést végző enzimek munkáját, a lehetséges rákkeltő anyagoktól gyorsabban megszabadítja a szervezetet. Ezt úgy éri el, hogy segíti a májban a méregtelenítő enzimek termelését. Ez a szerep nagyon fontos a mérgező anyagok által okozott mellrák megelőzésében, valamint a bélben keletkező rákos sejtek elhalásában.

 

Amerikai és francia kutatók által végzett kísérletek szerint a szulforafán képes elpusztítani a fekélyek okozásáért felelős Helicobacter pylorit. Mivel a növények más-más mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot, ezért legjobb és leghatásosabb a csírákat fogyasztani, mert ebben a szulforafán koncentráltan található.

Segít a mellben keletkezett rákos sejtek burjánzásának megállításában, állatkísérletekben pedig bebizonyosodott, hogy még a genetikai háttér alapján kialakuló rák kockázatát is képes csökkenteni.

A kelbimbó erős rák ellen védő hatását egy másik összetevővel, a glükozinoláttal is magyarázzák. Ebben  a zöldségben 2-3-szor annyi glükozinolát található, mint a vörös káposztában.

 

A lakosság körében végzett tanulmányok, de az állatkísérletek is egyértelműen mutatják, hogy brokkoliban, kelbimbóban, káposztában, kelkáposztában, karfiolban gazdag táplálkozás csökkenti bizonyos rákos megbetegedések előfordulását. Ilyen a tüdő-, vastagbél-, mell-, petefészek- és húgyhólyag-rák.

 

A kelbimbó magas C-vitamin tartalma segíti az immunrendszer működését, de a kollagén-termelést is, tehát számos előnye mellett még a bőr öregedését is lassítja. Jelentős mértékben csökkenti a szívbetegségekben, agyi katasztrófában és rákban történő elhalálozás kockázatát. A kelbimbóban nagy mennyiségben található A-vitamin és béta karotin, melyek együtt kiválóan védik szervezetünket a fertőzésektől.

 

A kelbimbó bőven tartalmaz emészthető és nem emészthető rostokat, mégpedig körülbelül egyforma arányban. A rost egyrészt jóllakottságérzetet kelt, másrészt védi is bélrendszerünket.

 

A kelbimbóban és más zöld színű zöldségekben található az indole-3-karbinol, amely védi ereinket és szívünket, szabályozza a koleszterin-szintet.

Az indole-3-karbinol hatását Firestone és társai először prosztata daganatoknál tanulmányozták. Patkányokon bebizonyította, hogy az indol-3-karbinol gátolja a daganatos sejtek növekedését. További kísérletekben pedig ugyanezt tapasztalták a női nemi szervekre és a vastagbélre vonatkozóan is.

 

A kelbimbó valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványianyag-tartalma (mangán, vas, réz, foszfor, folsav, triptofán, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést, és karbantartja a vastagbelet. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandós anyukáknak is javasolt. Gyulladáscsökkentő hatása hasznos lehet a reuma megelőzésében.

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha...
TOVÁBB
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint egy mai 35 éves fiatal ember?     Akkor döbbentem rá...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
Téli zsír-égetők
  Sokan úgy gondolják év vége felé, hogy már úgysem sikerül a fogyás, ezért az utolsó...
A stressz, a düh, a gyűlölet savas pH-t hoz lére a testünkben
Egy híres professzor elmélete szerint a stressz, a düh és a gyűlölet savas pH-t hoz lére...
A tojás értéke
  A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag...
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és...

Címkék