A gesztenye csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a rákot

 

Főzve, sütve, püré formájában egyaránt ízletes és egészséges a gesztenye, ezért használjuk ki az őszi időszakot és fogyasszunk minél többet belőle. A gesztenyét már a rómaiak idejében is előszeretettek fogyasztották. A friss gesztenye kalóriatartalma jóval kevesebb, mint a dióé, a manduláé, vagy az aszalt gyümölcsöké, hisz 100 gramm 180 kalóriát tartalmaz. Ráadásul koleszterint és glutént sem tartalmaz, valamint az sem mellékes, hogy az egyetlen dióféle, amelyik C-vitamint tartalmaz.

 

 

Lássuk, miért érdemes rendszeresen gesztenyét enni?

 

Csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a bélműködést: a gesztenye rendkívül gazdag rostokban, 100 gramm gesztenyében 8 gramm rost található. Vízzel érintkezve a rostok egy gélt képeznek, ami segít a koleszterinszint csökkentésében és stabilizálja a vércukorszintet. Az oldható rostok jelentős mértékben hozzájárulnak a bélműködés javításához, megelőzik a székrekedés és a gyulladások kialakulását.

 

 

Ásványi anyagokat tartalmaz: gazdag kalciumban, káliumban, foszforban és cinkben. C-vitamin tartalma segít a szervezetnek felszívni a vasat, ami szintén nagy mennyiségben megtalálható a gesztenyében.

 

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát: a gesztenye mangán tartalma rendkívül magas, ami semlegesíti a szabadgyököket, így csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

 

Serkenti az agyműködést: a gesztenye a teljes B-vitamin csoportot tartalmazza, ezért stresszes időszakokban, nagy szellemi erőfeszítés igénylő feladatok közben bátran fogyasszuk, hisz energiát ad és serkenti az agyműködést, ami javítja a koncentrációkészséget.

 

Erősíti a csontokat: 100 gramm gesztenye kb. 30 százalék rezet tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a csontok ellenálló képességének növeléséhez, valamint segíti a vörösvérsejtek szaporodását.

 

Segíti a magzatfejlődést: nem utolsósorban a gesztenye az állapotos nők egy kedvenc gyümölcse is lehet, hisz folsavtartalmának köszönhetően segíti a vörösvérsejtek termelését, valamint a DNS-szintézist. 

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék