A gesztenye csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a rákot

 

Főzve, sütve, püré formájában egyaránt ízletes és egészséges a gesztenye, ezért használjuk ki az őszi időszakot és fogyasszunk minél többet belőle. A gesztenyét már a rómaiak idejében is előszeretettek fogyasztották. A friss gesztenye kalóriatartalma jóval kevesebb, mint a dióé, a manduláé, vagy az aszalt gyümölcsöké, hisz 100 gramm 180 kalóriát tartalmaz. Ráadásul koleszterint és glutént sem tartalmaz, valamint az sem mellékes, hogy az egyetlen dióféle, amelyik C-vitamint tartalmaz.

 

 

Lássuk, miért érdemes rendszeresen gesztenyét enni?

 

Csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a bélműködést: a gesztenye rendkívül gazdag rostokban, 100 gramm gesztenyében 8 gramm rost található. Vízzel érintkezve a rostok egy gélt képeznek, ami segít a koleszterinszint csökkentésében és stabilizálja a vércukorszintet. Az oldható rostok jelentős mértékben hozzájárulnak a bélműködés javításához, megelőzik a székrekedés és a gyulladások kialakulását.

 

 

Ásványi anyagokat tartalmaz: gazdag kalciumban, káliumban, foszforban és cinkben. C-vitamin tartalma segít a szervezetnek felszívni a vasat, ami szintén nagy mennyiségben megtalálható a gesztenyében.

 

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát: a gesztenye mangán tartalma rendkívül magas, ami semlegesíti a szabadgyököket, így csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

 

Serkenti az agyműködést: a gesztenye a teljes B-vitamin csoportot tartalmazza, ezért stresszes időszakokban, nagy szellemi erőfeszítés igénylő feladatok közben bátran fogyasszuk, hisz energiát ad és serkenti az agyműködést, ami javítja a koncentrációkészséget.

 

Erősíti a csontokat: 100 gramm gesztenye kb. 30 százalék rezet tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a csontok ellenálló képességének növeléséhez, valamint segíti a vörösvérsejtek szaporodását.

 

Segíti a magzatfejlődést: nem utolsósorban a gesztenye az állapotos nők egy kedvenc gyümölcse is lehet, hisz folsavtartalmának köszönhetően segíti a vörösvérsejtek termelését, valamint a DNS-szintézist. 

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék