A jóga és az egészség

 

Az egészség meghatározása

Egészséges vagy, ha az alábbi leírás mindegyike illik Rád: nincs sem lappangó, sem megnyilvánult állapotban lévő betegséged, életerős, derűlátó és fáradhatatlan vagy, remekül érzed magad, tele vagy tervekkel – és meg is valósítod őket, örülsz mások sikerének, készen állsz másokon segíteni. Magadra ismersz, Kedves Olvasó?

 


A betegség a tiszta tudat akadálya

Patanydzsali, a nagy indiai bölcs is azt a nézetet vallotta, hogy az embernek a tudatot, a beszédet és a testet meg kell tisztítania a jobb életminőség érdekében. Hogy ez sikerüljön, három írást hagyott ránk: egyik a jógaszútrák, második a szanszkrit nyelvtanról szóló műve, a harmadikban pedig az indiai gyógyászatról, az ájurvédáról ír. A jóga tehát a tudat felszabadítására való, míg a betegeknek, illetve a gyógyítóknak az ájurvédát ajánlja.

Másfelől azonban Patanydzsali a betegséget a kilenc, tudatot eltérítő, szenvedést okozó akadály közé sorolja, melyet el kell kerülni. A jógát (és minden más szellemi ösvényt) az egészséges ember gyakorolhatja eredményesen, hiszen egy betegség – főleg, ha fájdalommal jár – elvonja a figyelmet a gyakorlás közben, megzavarja azt a törekvést, mely a tudat nyugalmának megszerzésére irányul. A jóginak (a jóga gyakorlójának) ennél fogva munkálkodnia kell azon, hogy ha beteg, meggyógyuljon, illetve, hogy egészségét fenntartsa, céljának elérése végett. A szellemi dolgokkal való foglalkozás akkor lesz eredményes, ha életünk az egészség szilárd talaján nyugszik!


A jógát oki kezelésre is használhatjuk

A jóga a gyógyászat tekintetében elsősorban az egészség visszaállítását szorgalmazza a betegségek kezelésével szemben. Ha valaki következetesen és helyesen gyakorol, az egészség akadályai, a betegségek megszűnnek. Mindamellett pl. az Iyengar-jógában különleges gyakorlatsorozatokat használnak egy-egy súlyosabb betegség célirányos megszüntetésére.

A jóga, mivel összetett rendszer, és az egész embert (nemcsak az anyagi testét) átfogják gyakorlatai, a durva anyagi testtől egészen a tudat finom szintjéig, minden betegséget meggyógyít, vagy legalábbis enyhít.

Nagy hangsúlyt fektet az életerővel (prána) való bánásra, annak felszabadítására. Az életerő áramlásában bekövetkezett zavarok egyaránt okoznak betegségeket és negatív érzelmeket is.

Óriási mértékben fejleszti az akaraterőt, az egészség visszanyerésére irányuló erős akarat és küzdeni tudás a gyógyulás nélkülözhetetlen eszköze.

Mit gyógyít a jóga?

 


Hatékonyan gyógyítja a csontrendszer, az ízületek megbetegedéseit, külön kiemelendő a gerincbetegségekre gyakorolt üdvös hatása, és egészen egyedülálló módon javítja a rossz testtartást.


A merev, görcsös izomzat helyrejön, és a feszültségből fakadó számos betegség megszűnik. A kinyúlt és görcsös, rövidült izmok pl. nagy szerepet játszanak a gerincferdülésben.

A belső szervek, mirigyek valósággal újraélednek, felfrissülnek. Szabályozza azok működését, ezáltal egyaránt gyógyítja az esetleges alul- vagy túlműködést.
Az érrendszeri, keringési betegségre (alacsony és magas vérnyomásra is) kedvezően hat.

Az idegrendszer a test és a tudat közötti közvetítő, ezért kifogástalan működése kiemelten fontos mindenki számára, a stresszes életmód óriási megterhelést jelent neki.

Körültekintéssel!

A jóga rendkívüli értékkel bír a gyógyászatban. Azonban különleges szaktudást és nagy odafigyelést igényel. Bizonyos gyakorlatok kimondottan kerülendők bizonyos betegségekben szenvedőknek, illetve másképp kell őket végezni. Ezért ha jelen cikk olvasása alapján valaki kedvet kap ahhoz, hogy jógafoglalkozáson szeretné magát gyógyítani, feltétlen beszéljen az oktatóval az óra megkezdése előtt! A jóga helytelenül ártalmas, helyesen gyakorolva hasznos – ezért csak tapasztalt, képzett szakember óráját látogassa!

Betegnek lenni mindenkor és mindenhol szenvedéssel jár; a XXI. század Magyarországában ez fokozottan igaz. A jóga egy olyan ritka kincs, mellyel hathatósan elkerülhető a betegségek életünket sújtó következményei: a gyógyszerszedés, a munkaképtelenség és az abból fakadó veszteségek, a kiszolgáltatottság stb. Vedd kezedbe sorsod, és legyél saját egészséged felelőse!

 


NEKED AJÁNLJUK
Az almaecet, mint gyógyszer
  Mitől olyan egészséges az almaecet? Az értékes alkotóelemektől, mivel az almában fellelhető szinte összes alkotóelem az almaecetben...
TOVÁBB
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált házi szerekkel.   A sós vizes borogatás éppúgy hatékonyan enyhíti...
TOVÁBB
Egészséges a busa húsa
  A busa húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes...

Címkék