A jóga és az egészség

 

Az egészség meghatározása

Egészséges vagy, ha az alábbi leírás mindegyike illik Rád: nincs sem lappangó, sem megnyilvánult állapotban lévő betegséged, életerős, derűlátó és fáradhatatlan vagy, remekül érzed magad, tele vagy tervekkel – és meg is valósítod őket, örülsz mások sikerének, készen állsz másokon segíteni. Magadra ismersz, Kedves Olvasó?

 


A betegség a tiszta tudat akadálya

Patanydzsali, a nagy indiai bölcs is azt a nézetet vallotta, hogy az embernek a tudatot, a beszédet és a testet meg kell tisztítania a jobb életminőség érdekében. Hogy ez sikerüljön, három írást hagyott ránk: egyik a jógaszútrák, második a szanszkrit nyelvtanról szóló műve, a harmadikban pedig az indiai gyógyászatról, az ájurvédáról ír. A jóga tehát a tudat felszabadítására való, míg a betegeknek, illetve a gyógyítóknak az ájurvédát ajánlja.

Másfelől azonban Patanydzsali a betegséget a kilenc, tudatot eltérítő, szenvedést okozó akadály közé sorolja, melyet el kell kerülni. A jógát (és minden más szellemi ösvényt) az egészséges ember gyakorolhatja eredményesen, hiszen egy betegség – főleg, ha fájdalommal jár – elvonja a figyelmet a gyakorlás közben, megzavarja azt a törekvést, mely a tudat nyugalmának megszerzésére irányul. A jóginak (a jóga gyakorlójának) ennél fogva munkálkodnia kell azon, hogy ha beteg, meggyógyuljon, illetve, hogy egészségét fenntartsa, céljának elérése végett. A szellemi dolgokkal való foglalkozás akkor lesz eredményes, ha életünk az egészség szilárd talaján nyugszik!


A jógát oki kezelésre is használhatjuk

A jóga a gyógyászat tekintetében elsősorban az egészség visszaállítását szorgalmazza a betegségek kezelésével szemben. Ha valaki következetesen és helyesen gyakorol, az egészség akadályai, a betegségek megszűnnek. Mindamellett pl. az Iyengar-jógában különleges gyakorlatsorozatokat használnak egy-egy súlyosabb betegség célirányos megszüntetésére.

A jóga, mivel összetett rendszer, és az egész embert (nemcsak az anyagi testét) átfogják gyakorlatai, a durva anyagi testtől egészen a tudat finom szintjéig, minden betegséget meggyógyít, vagy legalábbis enyhít.

Nagy hangsúlyt fektet az életerővel (prána) való bánásra, annak felszabadítására. Az életerő áramlásában bekövetkezett zavarok egyaránt okoznak betegségeket és negatív érzelmeket is.

Óriási mértékben fejleszti az akaraterőt, az egészség visszanyerésére irányuló erős akarat és küzdeni tudás a gyógyulás nélkülözhetetlen eszköze.

Mit gyógyít a jóga?

 


Hatékonyan gyógyítja a csontrendszer, az ízületek megbetegedéseit, külön kiemelendő a gerincbetegségekre gyakorolt üdvös hatása, és egészen egyedülálló módon javítja a rossz testtartást.


A merev, görcsös izomzat helyrejön, és a feszültségből fakadó számos betegség megszűnik. A kinyúlt és görcsös, rövidült izmok pl. nagy szerepet játszanak a gerincferdülésben.

A belső szervek, mirigyek valósággal újraélednek, felfrissülnek. Szabályozza azok működését, ezáltal egyaránt gyógyítja az esetleges alul- vagy túlműködést.
Az érrendszeri, keringési betegségre (alacsony és magas vérnyomásra is) kedvezően hat.

Az idegrendszer a test és a tudat közötti közvetítő, ezért kifogástalan működése kiemelten fontos mindenki számára, a stresszes életmód óriási megterhelést jelent neki.

Körültekintéssel!

A jóga rendkívüli értékkel bír a gyógyászatban. Azonban különleges szaktudást és nagy odafigyelést igényel. Bizonyos gyakorlatok kimondottan kerülendők bizonyos betegségekben szenvedőknek, illetve másképp kell őket végezni. Ezért ha jelen cikk olvasása alapján valaki kedvet kap ahhoz, hogy jógafoglalkozáson szeretné magát gyógyítani, feltétlen beszéljen az oktatóval az óra megkezdése előtt! A jóga helytelenül ártalmas, helyesen gyakorolva hasznos – ezért csak tapasztalt, képzett szakember óráját látogassa!

Betegnek lenni mindenkor és mindenhol szenvedéssel jár; a XXI. század Magyarországában ez fokozottan igaz. A jóga egy olyan ritka kincs, mellyel hathatósan elkerülhető a betegségek életünket sújtó következményei: a gyógyszerszedés, a munkaképtelenség és az abból fakadó veszteségek, a kiszolgáltatottság stb. Vedd kezedbe sorsod, és legyél saját egészséged felelőse!

 


NEKED AJÁNLJUK
A köszvény lelki okai
  Köszvény – megmerevedett öntudat; felszólítás, hogy vessük el a parancsoló és domináló viselkedési stílust, s nézzünk önmagunkba.   Szervezetünkben...
TOVÁBB
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. A betegség valódi oka...
TOVÁBB
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés, szapora szívműködés, fogyás jelezheti.   A pajzsmirigy...
TOVÁBB
A Sclerosis multiplex lelki okai
  A sclerosis (szklerózis) multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék