Hozzávalók
- 1 kg finomliszt,
- 5 dkg élesztő,
- 0,5 l joghurt, vagy kefir,
- 4 db tojás,
- 50 dkg tepertő,
- 3 csapott evőkanál só,
- 2 kk. őrölt bors.
Elkészítés
Házi készítésű tepertőből a legfinomabb.
A joghurtot meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, a tojást kissé felverjük és hozzákeverjük a joghurthoz.
A lisztet összevegyítjük a sóval és a borssal, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős keveréket. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk, letakarva langyos helyen kb. fél óráig kelesztjük.
Közben a tepertőt ledaráljuk.
A tésztát 1 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tepertőt, aztán hajtogatjuk: alulról felfelé, majd fentről lefelé háromba, ezután bal harmadát alulra, jobb harmadát felülre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 30 percig pihentetjük. Még kétszer megismételjük a hajtogatást 30 perces pihentetéssel.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük
Ezután a tésztát kb. 3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, majd 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szellősen tepsibe tesszük, helyet hagyva a növekedésnek. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, hogy szép pirosra süljenek.
Hőlégkeveréses sütőben, 200 fokon kb. 15 perc alatt megsül egy adag pogi.