Ezért egyél több zöldborsót - gyógyulhatsz vele

 

A zöldborsó nem csak finom zöldség, hanem csodálatos gyógyhatással rendelkező vitaminbomba is.

Lágy, üde ízének köszönhetően az egyik legkedveltebb zöldségféle.

 

 

A zöldborsó értékes táplálék. Fehérjetartalma nagyon jó minőségű, a sok esszenciális, nélkülözhetetlen aminosav jelenléte miatt. Tartalmaz Béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.

A zöldborsó gazdag rostokban is, ami elengedhetetlen a egészséges bélműködéshez.

 

Borsó történelem

A borsó története időszámításunk előtt négy-öt ezer évvel kezdődött Közép-Ázsiában, sőt az ásatások során a Nílusnál és az egyiptomi sírokban is találtak négyezer évvel korábban elraktározott borsószemeket.

A feljegyzések szerint két őshazája is volt: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén.

A Kárpát-medencében bizonyítottan a bronzkortól termesztik. A magyarok még vándorlásuk idején találkozhattak vele, de a borsó szó eredetileg ótörök eredetű.

Sokáig csak a száraz szemeket fogyasztották. A zsenge zöldborsó az 1500-as években kezdett kedveltté válni, de ekkor még a hüvelyével együtt főzték meg.

 

A zöldborsó gyógyhatása

A zöldborsó gyógyhatása szerteágazó.

Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium, mint a kalcium. A zöldborsóban 1:1 arányban található. Ez az előfordulási arány lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból. Ez a magas szintű magnézium, mely a zöldborsóban található, elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegségeinek gyógyulását.

A magnézium nagy szerepet játszik a szívizom felépítésében is. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt – amiből szintén sok van a zöldborsóban – hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

 

 

Gyógyítja az izmokat és az emésztési rendellenességeket.
A gyulladásos betegségek gyógyítását alaposan elősegíti a jelenlevő A-vitamin is.

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

 

A zöldborsó segíti az emésztést, és alaposan hozzájárul a serkentéséhez a rostjaival. Székrekedésünk is megszűnhet, ha zöldborsót fogyasztunk.

A zöldborsót többféle módon felhasználhatjuk. Ha valamilyen betegséget akarunk gyógyítani, akkor legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Székrekedés megszüntetésére főzzük meg a rostok miatt, hogy kitakarítsa a beleket.

Diéta, fogyókúra egyik legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó akár nyersen akár párolva vagy főzve. A nyers zöldborsónak 10 % a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót.

A zöldborsót a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamosak is fogyaszthatnak,

Centrifugázhatjuk a borsót. Ekkor alaposan mossuk meg a héját is, és azzal együtt centrifugázzuk. Kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével. 

Ételérzékenységben szenvedők glutén érzékenységét gyógyítja a zöldborsó lé fogyasztása, mivel enyhíti a belekben a gyulladást, és a gluten által kiváltott rombolást, elősegíti az emésztést.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is.

A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

 

Édes íze és üde zöld tavaszi színe vonzóvá teszik kicsiknek és nagyoknak egyaránt ezt a finom és nagyon egészséges zöldséget.

 


NEKED AJÁNLJUK
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Izzadjanak bátran, igyanak parlagfű teát!
  Legalább 150 féle gyógynövényt ismer és használ. Leghíresebb felfedezése pedig a cukorbetegség elleni tea, emellett számos komoly betegséget megelőző...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a...
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a...
Nagyanyáink gyógyító tudása
  Nagyanyáink sok mindent átéltek, és sok tapasztalatot gyűjtöttek. Széles körű...
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is...

Címkék