Csicseriborsó - egy felfedezett gyógynövény

 

A csicseriborsó, más néven bagolyborsó lassan, de biztosan hazánkban is egyre elterjedtebb. Sokoldalúan felhasználható, gusztusos és az egészségesre jótékony hatással van. Adj egy esélyt ennek a növénynek, hiszen könnyen elkészíthető és akár a kedvenceddé is válhat.

 

A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóé még nem annyira.

A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható. Kapható száraz vagy konzerv változatban, mind kettő tökéletesen felhasználható, tápanyagtartalmából egyik esetben sem veszít. A száraz termést felhasználás előtt áztassuk vízbe éjszakára, majd az áztató vizet leöntve róla új, tiszta vízbe tegyük főni, mert nyersen emészthetetlen méreganyagokat tartalmaz.

 

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már kb. 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt el főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Rendkívül magas fehérjetartalma miatt főleg azokban az országokban népszerű, ahol a húst nehezen lehet beszerezni. Az arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Ez a növény a régmúltban sok embert mentett meg az éhhaláltól.

A csicseriborsó hazánkban is megél, egynyári növény.

 

 

A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is tökéletesen beleillik. Gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.

 

A csicseriborsó gyógyhatása

Rostokban és fehérjékben gazdag, így segíti emésztésünk munkáját, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.

Rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a rossz koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása alacsony glikémiás indexe miatt. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását.

 

Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló- és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású, ezért a rosszindulatú daganatok képződésének megelőzésében és az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.

 

Magas triptofán tartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek is segítséget nyújthat.

 

A csicseriborsóból készített liszt a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék