Ezért fogyassz sok-sok kivit!

 

A kiviről bebizonyították, hogy az egyike azon gyümölcsöknek, melyeknek legjobb hatása van az egészségre.

 

 

A kivi egyszerre édes és savanyú, puha, de egyben harapnivalóan kemény.

Sokan nem kedvelik, mert nehézkes a hámozása. A gyümölcsöt ugyanis enyhén szőrös héj védi a környezeti hatások ellen. Ha azonban meghámozod, páratlan ízélményben lesz részed! Hámozás után azonban fél órán belül el kell fogyasztani, mert tárolva kellemetlen utóízt kap.

A kivinek erős utóérő hatása van, így célszerű mindig egy picit keményebb darabokat választani.

A kivi érése meggyorsítható, ha a zacskóba zárt gyümölcs mellé érett almát rakunk, ugyanis az alma etilgázt fejleszt, és ez a kivit egy nap alatt megérleli.

Az igazán érett kivi héja könnyen lehúzható, húsa puha és édes.

 

A kivi nem a déli területekről származik, mint a legtöbb gyümölcs. Kína északi részén őshonos ez a gyümölcs, és csak a 19. században vált ismertté Európában és ennél is később jutott el Amerikáig.

A gyümölcs nevét többször is megváltoztatták. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt, melyet az USA-ban történő értékesítése előtt "melonette" vagyis dinnyécske névre kellett változtatni, mivel a kínai szócskát eleve gyanúsnak tartották az adott politikai helyzetben. Ezután viszont a dinnyére emlékeztető elnevezés okozta a gondot, arra ugyanis elég magas importvámok voltak érvényben. Újabb keresztelőt kellett tartani.

A kivi madár és a növény hasonló elnevezése nem véletlen, ugyanis a madár is éppen olyan kicsi, barna és bozontos, mint a híres új-zélandi őshonos szárnyas.

 

Jó, ha tudod!

A kiviben erős húspuhító enzimek találhatók, így ha héja belső felével, vagy egy vékony szelet gyümölcshússal bedörzsölöd a sütni kívánt húst, akár negyedóra alatt is omlósra puhul. Ugyanezen enzimek miatt nem készíthető a kiviből tejes turmix: minden tejtermék kicsapódik tőle. Joghurtokba, tejes tortákra szeletelve használd, ellenkező esetben keserű ízt kapnak tőle.

 

A kivi értéke az ásványtartalmában van. Figyelemre méltó mennyiségű kálium, kalcium és értékes nyomelem rejtőzik benne, valamint van benne boron, magnézium, réz és foszfor is. Béta-karotint és flavonoid is megtalálható benne. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C-, D-, E- és K-vitaminból. A kivi proleolitsavat is tartalmat, mely javítja a vérkeringést. Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.

A kivi azért is jó vitaminforrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját.

Egyetlen szem kivi elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi. Ha a napi egy kivi helyett hármat fogyasztunk, akkor az már terápiás dózisnak is mondható, mert 19 %-kal csökkenti a kóros vérrögök kialakulásának a kockázatát és 16 %-kal a triglicerid szintet (rossz koleszterin).

 

 

Nagy mennyiségű a lutein nevű antioxidánst tartalmaz, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében - állítják az Oslói Egyetemi Kórház kutatói.

 

A kivi testünkre gyakorolt nagyszerű hatása  

●    Orvosi vizsgálatok szerint a kivi olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek sikeresen akadályozzák meg a daganatos sejtek fejlődését. 

●    Erősíti az immunrendszert és megakadályozza a megfázást, vagy a meghűléses megbetegedéseket magas C vitamin tartalma által.

●    Véd a légzőszervi problémák, beleértve az asztma, köhögés, zihálás ellen.

●    Elősegíti az egészséges bőr kialakulását.

●    Támogatja az emésztőrendszer működését.

●    Elősegíti az egészséges terhességet.

●    Fellendíti a szív és érrendszer egészségét.

●    Előmozdítja a jó látás fenntartását és a szem egészségét.

●    Vérszegénység megelőzésénél segíti a vas felszívódását.

●    Véd a DNS-károsodás és az oxidatív stressz ellen.

●    Gátolja a kóros vérrögképződést és koleszterinszint csökkentő.

●    A kivinek alacsony a cukortartalma és nem növeli a vércukorszintet ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

●    A kivi gazdag rostokban, ezért napi rendszerességgel fogyasztva megelőzi a székrekedést és az emésztési zavarokat.

●    Ásványhiány következményeként létrejövő krónikus fáradtságban szenvedőknek bőséges szerves nátrium- és káliumforrás.

 

C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.


A kiviben előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttműködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D-vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában.

A benne található magnézium és kalcium tisztítja a vért, erősíti az izmokat, szabályozza a szív működését. A kivi kitűnő vérnyomás és koleszterinszint csökkentő.

 

A kivi magas káliumtartalmának köszönhetően az egyik legtáplálóbb a test számára. A gyümölcs kálium tartalma ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. A kiviben található kalcium, foszfor és magnézium az izmok szerkezeti fenntartását segítik elő.

Ha ezek az ásványok hiányoznak, nincs a táplálékunkban, különösen az idősebb korban, akkor láthatóan megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.

 

Egy tanulmány szerint az időskori látászavar és vakság kialakulása a makula (sárgafolt) sorvadása miatt jön létre. Napi egy kivi elfogyasztása 35 %-kal csökkenti a folyamat kialakulásának a kockázatát.

Az almához hasonlóan a kivi fogyasztásával főleg gyermekkorban megelőzhető az asztmás megbetegedések kialakulása. De az antioxidánsoknak köszönhetően a kialakult betegség mértéke is csökkenthető.

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék