Mazsola - a gyógyító

 

Az egyik legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik a mazsola!

 

mazsola gyógyhatása, mazsola, aszalt gyümölcs, aszalt szőlő, idegrendszer, szabad gyökök

A mazsola hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben. A mazsola hatékonyan késlelteti a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is.

 

A mazsola jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, olyan mértékben, hogy megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát és a körtét is.

 

Mazsola történelem

A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szőlő. Mazsolaszőlőt már i.e. 2000-ben is termesztettek Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt – az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett díszítésként is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.

Bár rendszeres termesztése a meleg, mediterrán tájakon kezdődött, valószínűleg az egyiptomiak voltak az elsők, akik a szőlőszemeket tartósítás céljából a napra tették ki szárítani és nem bort készítettek belőle.

A szőlőfürtöket a teljes érésig a tőkén kell hagyni, a szüret után a szemeket válogatjuk, és napra kiterítve szárítjuk. A szárított szőlő mindenfajtáját mazsolának nevezzük.

 

 

A mazsolának többféle változata van, színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. A mazsolának a friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak – a színes szőlőből készült mazsola azonban értékesebb, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot. (A P vitamin együtt dolgozik a C vitaminnal testünkben számos betegség leküzdésén.)

 

A mazsola egész évben elérhető. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben, hűtőszekrényben akár egy évig is eltarthatjuk. Sütemények ízesítéséhez kiválóan helyettesíthetjük vele a cukrot.

 

A mazsola egyetlen hátránya, hogy mivel szárított, a cukortartalom magasabb benne. Ha nem a kedvencünk és nehezünkre esik magában fogyasztani, keverjük a szárított gyümölcsöt a reggeli müzlinkbe, joghurtba, kefirbe, együtt könnyebben elfogyasztjuk. Jótékony hatásait ugyanis kár lenne mellőznünk az életünkből!

 

Az aszalt szőlő, a mazsola ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de szárított formában hatóanyagai koncentrálódtak. Teljes tömegéből – fajtától függően – körülbelül 30% gyümölcscukor, 28% szőlőcukor.

Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével.

 

Olyan értékes, a szervezet működéséhez állandóan szükséges és elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor. A mazsola kiváló vasforrás is.

 

A mazsola gyógyhatása

●    Természetes szőlőcukortartalma folyamatos, egyenletes energiát biztosít az egész szervezetnek, különösen az izom-, szív- és agyműködés számára.

●    A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.

●    Magas rosttartalma gyorsítja a felesleges tápanyagok kiürülését.

●    A benne levő vitaminok, ásványi anyagok, szerves gyümölcssavak (borsav, almasav, citromsav) erősítik és tisztítják a testet.

●    Magas élelmi rost és gyümölcssav tartalma serkenti az emésztést.

●    Kálium tartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, tisztítja a keringési rendszert.

●    Gyorsan felszívódó energia tartalma csökkenti a fáradtságot, rost tartalma viszont segíti a felesleges cukrok kiürítését.

●    Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola baktérium- és vírusölő hatású, gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, fogyasztása cukortartalma ellenére is jót tesz a fogaknak és az ínynek.

●    Egyes kutatások szerint gátolhatja az allergia kifejlődését, ami sejtvédő, antioxidáns hatóanyagaival magyarázható.

●    Antioxidáns, rezveratol (csak a sötét fajtáknál) tartalma védi a szervezetet a sejtkárosító anyagoktól, így hathatós segítsék a rák kialakulásának megelőzésében.

●    A mai kutatások megerősítették, hogy jelentős B-vitamin tartalma hatékonyan segíti az idegrendszer egészséges működését, szőlőcukortartalma pedig frissíti az agytevékenységet és segít pajzsmirigy alulműködés esetén.

 

A mazsola fogyasztásával a cukorbetegeknek vigyázniuk kell, mert sokkal magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.

 

 

idegrendszer

A csecsemőmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk, keltsd életre
  A csecsemőmirigy a mellkasban, a szegycsont és a légcső között helyezkedik el és gyermekkorban nagyon fontos szerepet játszik a fejlődésben,...
TOVÁBB
Mazsola - a gyógyító
  Az egyik legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik a mazsola!   A mazsola hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező...
TOVÁBB
Ezt jelenti a krónikus fejfájás a fej bizonyos pontjain
  Az ájurvédikus tanok szerint, ha bizonyos pontokon alakul ki a fejfájás, akkor az kapcsolatban lehet valamelyik belső szervvel, és azt jelezheti,...
TOVÁBB
Aszalt szilva hatása az immunrendszerre
  Kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik, mint az erdei gyümölcsök.   Immunrendszerünk...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék