A vacsoránk befolyásolja az álmunkat?

 

Ha jól szeretnénk aludni, kétszer meg kell gondolnunk, hogy valóban elfogyasszuk-e azt a nagy pohár tejet lefekvés előtt. Vagy azt az óriás adag jégkrémet. A megmaradt, hideg, sajtos pizza szeletről nem is beszélve.

 

 

Egy új kutatás szerint, amit a kanadai Tore Nielsen és Russell Powell végzett, az emberek étkezési szokásai zavaró hatással lehetnek az alvásuk minőségére és az álmaik alakulására. A két kutató közel négyszáz egyetemistát – férfiakat és nőket egyaránt – vont be a kísérletbe és kérdezett meg az étrendjükről, alvási szokásaikról, álmaikról valamint azok esetleges összefüggéseiről. A kapott válaszokból összeállított cikket „Dream of the Rarebit Fiend: Élelmiszer és táplálkozás, mint a nyugtalanító és bizarr álmok felbujtója” címmel a Frontiers in Psychology című lapban publikálták. A cím angol része egy szürreális képregény sorozatra utal, ami az 1900-as években volt népszerű. Winsor McCay, amerikai képregény-rajzoló azonos című, méltán sikeres rövidsorozatának központi elemei a fóbiák és rémálmok voltak, több rész is szólt az evés és a rémisztő álmok kapcsolatáról.

 

A kutatásban résztvevők 18%-a, azaz minden ötödik ember úgy nyilatkozott, hogy az ételek igenis befolyásolják az álmaikat: félelmetessé, esetenként bizarrá teszik. Válaszaikat tanulmányozva a két kutató arra jutott, hogy számos különböző okra vezethető vissza az alvásminőség romlása:

 

●    A késő este elfogyasztott nagy mennyiségű étel gyomor- illetve bélpanaszokat és alvászavart okozhatnak. 

●    A fűszeres ételek és a tejtermékek szintén emésztési és alvási problémákat okozhatnak.

 

 

●    Az érzelmi evés, például amikor boldogtalanságunkban, mértéket nem ismerve, csak eszünk és eszünk – ez is felboríthatja alvásunk ritmusát és negatív álmokat generálhat.

●    A böjt és a diéta is oly módon változtatja meg az emberi test működését, hogy ez szintén befolyásolhatja álmaink tartalmát és intenzitását.

 

A tanulmány eredményei fontosak azok számára, akik táplálkozási rendellenességgel küzdenek. Talán ha nem hagyjuk figyelmen kívül, amit az alvásunk minősége és álmaink üzennek nekünk, segíthet egészségesebb étkezési szokásokat és kiegyensúlyozottabb életmódot kialakítani.

 

A kutatás alapján bebizonyosodni látszik, azok vagyunk, amit megeszünk, ébrenlétünk alatt és alvás közben is. A kérdés tehát, hogy mikor, miből, mennyit? Ha jól szeretnénk aludni, erre a három kérdésre az a válasz, hogy lefekvés előtt minimum 2 – 2,5 órával fogyasszuk el a vacsoránkat, amihez húsok közül a zsírszegényebb szárnyasokat (csirke, pulyka), zöldséget, gyümölcsöt használjunk, és ne feledjük a mérték, az érték. A vacsora megválasztására azért is fontos, hogy odafigyeljünk, mert a kialvatlanság koncentrációzavart, fáradtságot, ingerlékenységet és teljesítménycsökkenést eredményez. 

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék