Ne hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!

Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt olyan termékeket árulnak, amelyeknek köze sincs az igazi, természetes folyékony aranyhoz. Most segítünk, hogy mit kell megvizsgálni, észrevenni ahhoz, hogy valódi mézet vásároljunk.

méz kristályosodás, hamis méz, melyik a hamis méz, méz bizsergése a nyelven, a hangya nem szereti a mézet, az igazi méz nem ragad

1. Olvassuk el figyelmesen a címkét

Ez az első lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy igazi üveg mézet tegyünk a kosarunkba. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van valódi méz a befőttesüvegekben.

2. Az igazi méz nem ragad

Ez egy jó praktika. Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel. 

3. Karamellizáció

Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikroba. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi egy habzós, buborékos egyveleggé változik.

4. Papírteszt

Egy csepp mézet tegyünk egy ívlapra, ha nem ázik át a papír, akkor igazi méz van a birtokunkban. A hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.

5. A rovar trükk

A hangyák nem igazán csípik a méhek által előállított igazi mézet, inkább a cukrozottat szeretik. Egy keveset tegyünk ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak, ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgunk.

 6. Víz és méz 

Egy pohár vízbe tegyünk bele egy kanál mézet, amennyiben igazival állunk szemben, egy nagy csomó formájában lesüllyed a pohár fenekére, a hamisított méz pedig feloldódik.

7. Bizsergő érzés a nyelven 

Az igazi tiszta méz bizsergő érzést okoz, a hígított hamis változat nincsen semmilyen hatással az ízlelésre.

8. Méz és kenyér

Kenjünk meg egy szelet kenyeret, ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.

9. Tojás sárgája 

Egy tojás sárgáját adjuk hozzá a mézhez, majd keverjük össze. Ha a tojás úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve, akkor természetes méznek örülhetünk.

10. Kristályosodás

Az igazi méz egy idő után kristályos állapotúvá válik, a nem természetes méz megőrzi folyékony, szirup jellegű állagát.

Forrás

méz kristályosodás

Ne hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!
Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt olyan termékeket árulnak, amelyeknek köze sincs az...
TOVÁBB
Miért kristályosodik a méz?
A méz kristályosodása olyan jelenség, amely sok háziasszonyt és mézkedvelőt meglep, pedig valójában egy teljesen természetes folyamat. Amikor...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...

Címkék