Ne hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!

 

Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt olyan termékeket árulnak, amelyeknek köze sincs az igazi, természetes folyékony aranyhoz. Most segítünk, hogy mit kell megvizsgálni, észrevenni ahhoz, hogy valódi mézet vásároljunk.

 

1. Olvassuk el figyelmesen a címkét

 

Ez az első lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy igazi üveg mézet tegyünk a kosarunkba. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van valódi méz a befőttesüvegekben.

 

2. Az igazi méz nem ragad

 

Ez egy jó praktika. Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

 

3. Karamellizáció

 

Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikroba. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi egy habzós, buborékos egyveleggé változik.

 

4. Papírteszt

 

Egy csepp mézet tegyünk egy ívlapra, ha nem ázik át a papír, akkor igazi méz van a birtokunkban. A hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.

 

5. A rovar trükk

 

A hangyák nem igazán csípik a méhek által előállított igazi mézet, inkább a cukrozottat szeretik. Egy keveset tegyünk ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak, ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgunk.

 

 

6. Víz és méz

 

Egy pohár vízbe tegyünk bele egy kanál mézet, amennyiben igazival állunk szemben, egy nagy csomó formájában lesüllyed a pohár fenekére, a hamisított méz pedig feloldódik.

 

7. Bizsergő érzés a nyelven

 

Az igazi tiszta méz bizsergő érzést okoz, a hígított hamis változat nincsen semmilyen hatással az ízlelésre.

 

8. Méz és kenyér

 

Kenjünk meg egy szelet kenyeret, ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.

 

9. Tojás sárgája

 

Egy tojás sárgáját adjuk hozzá a mézhez, majd keverjük össze. Ha a tojás úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve, akkor természetes méznek örülhetünk.

 

10. Kristályosodás

 

Az igazi méz egy idő után kristályos állapotúvá válik, a nem természetes méz megőrzi folyékony, szirup jellegű állagát.

 

Forrás


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék