Ne hagyjuk magunkat átverni! Így különböztessük meg az igazi mézet, a hamistól!

 

Tanulmányok derítettek fényt arra, ha sajnos ma már egyre több üzlet polcain méz címszó alatt olyan termékeket árulnak, amelyeknek köze sincs az igazi, természetes folyékony aranyhoz. Most segítünk, hogy mit kell megvizsgálni, észrevenni ahhoz, hogy valódi mézet vásároljunk.

 

1. Olvassuk el figyelmesen a címkét

 

Ez az első lépés, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy egy igazi üveg mézet tegyünk a kosarunkba. A termelők kötelesek feltüntetni, hogy a termékük mit tartalmaz, mekkora arányban van valódi méz a befőttesüvegekben.

 

2. Az igazi méz nem ragad

 

Ez egy jó praktika. Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

 

3. Karamellizáció

 

Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikroba. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi egy habzós, buborékos egyveleggé változik.

 

4. Papírteszt

 

Egy csepp mézet tegyünk egy ívlapra, ha nem ázik át a papír, akkor igazi méz van a birtokunkban. A hamis méz sok vizet tartalmaz, így a papír szinte azonnal felszívja azt.

 

5. A rovar trükk

 

A hangyák nem igazán csípik a méhek által előállított igazi mézet, inkább a cukrozottat szeretik. Egy keveset tegyünk ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak, ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgunk.

 

 

6. Víz és méz

 

Egy pohár vízbe tegyünk bele egy kanál mézet, amennyiben igazival állunk szemben, egy nagy csomó formájában lesüllyed a pohár fenekére, a hamisított méz pedig feloldódik.

 

7. Bizsergő érzés a nyelven

 

Az igazi tiszta méz bizsergő érzést okoz, a hígított hamis változat nincsen semmilyen hatással az ízlelésre.

 

8. Méz és kenyér

 

Kenjünk meg egy szelet kenyeret, ha egy kis idő múlva megkeményedik, akkor a mézünk igazi. A hamis méz csak szétfolyik a kenyér felszínén és átáztatja azt.

 

9. Tojás sárgája

 

Egy tojás sárgáját adjuk hozzá a mézhez, majd keverjük össze. Ha a tojás úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve, akkor természetes méznek örülhetünk.

 

10. Kristályosodás

 

Az igazi méz egy idő után kristályos állapotúvá válik, a nem természetes méz megőrzi folyékony, szirup jellegű állagát.

 

Forrás


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék