Borostyán, mint a légúti betegségek gyógyszere

 

A borostyán, mint a légúti megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszer szerzett magának hírnevet. A borostyánlevél kivonata vírusellenes, gombaölő, féreghajtó és erős antioxidáns hatással rendelkezik.

 

borostyán, borostyántea, borostyán tinktúra, borostyán borogatás, egészséges életmód, gyógynövények, gyógyító növények, légúti betegségekre, antioxidáns hatású, borostyán történelem, borostyán gyógyhatása, borostyán gyógyászati felhasználása, légcsőhurutra, szamárköhögésre, tüdőasztmára, köszvény, ízületi gyulladásra, vérhas kezelése, máj betegségre, lép betegség, epehólyag rendellenesség, rákos betegségre, nyirokcsomó duzzanatokra, bőrkeményedésre, cellulitisre, narancsbőrre, fekélyek ellen, lábszárfekélyre, rühre, korpás fejbőrre, víszér gyulladásra

A közönséges borostyán egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

Népies elnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény, erdei borostyán, közönséges borostyán.

 

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje, amely kapaszkodógyökereinek köszönhetően képes felkúszni és rátapadni a fákra és falakra, ha pedig nincs támasztéka, a földön terül szét. A borostyán az egyetlen aráliaféle, mely előfordul Közép-Európában.

Kizárólag az idős növények virágoznak, de csak akkor, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és elegendő napfényt kap.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő táplálék a zord téli időben. Ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető.

 

A borostyán triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt), alkaloidot (emetint) és flavonoidokat tartalmaz.

 

Borostyán történelem

A borsotyán az ókor óta a hűség és a barátság szimbóluma. A görögök úgy tartották, hogy ha egy borostyánágat adnak az ifjú párnak, az el nem múlóvá teszi a szerelmüket. A rómaiak és kelták is tisztelték tartósságáért, ellenállóságáért. Úgy tartották, hogy jó a másnaposság ellen, növeli a termékenységet, enyhíti a fejfájást, görcsoldó.

A borostyánlevél népszerűségét már Hippokrates, „a Medicin atyja” (460–375 Kr.e.) is elősegítette. Ugyan nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt, akik a növényben élnek, és nekik tulajdonította a gyógyító erőt. Leonardo da Vinci (1452–1519) is ismerte a borostyánlevél gyógyító hatását. Beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedés esetén borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.

A 16. században kezdték igazából alkalmazni a borostyánlevelet, mint gyógyhatású szert, a légutak gyulladása ellen. Azonban csak a 19. században ment végbe az áttörés az egyszerű népi gyógyászatból, mint természetes alapú gyógyszer, köhögés ellen.

Egy orvosnak feltűnt, hogy egy bizonyos dél-franciaországi régióban a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől, és ezek a gyermekek a tejet borostyánfából készült csészéből itták. Arra következtetett, hogy a fában kell lennie egy olyan anyagnak, mely a köhögés ellen védelmet nyújt. Volt benne igazság, de ma már tudjuk, hogy a hatóanyagok főleg és nagyobb mennyiségben a levelekben találhatók.

 

A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok, és krónikus bronchitiszek esetén alkalmazzuk szaponin tartalma miatt.

A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Gyógyszeripari alapanyagként a növény sötétzöld leveleit és virágtalan hajtásait szedik nyár végén, légcsőhurut, szamárköhögés, tüdőasztma gyógyítására szolgáló készítmények alkotórészének.

 

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyán teáját belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek, valamint köszvény, ízületi gyulladás, reuma és a vérhas kezelésére használják.

 

A borostyán levelek főzete külsőleg borogatószerként égési sebekre, leégésre, bőrkeményedésre, cellulitisre, gyulladásokra, ideg- és ízületi fájdalmakra, fekélyekre, reumatikus betegségekre, nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre, fertőző- és paraziták okozta bőrbetegségekre, korpás fejbőrre, vísszérgyulladásra is alkalmazható.

 

A borostyánt tartalmazó kozmetikumok puhítják a bőrt és tisztító hatásúak, emellett gyulladás gátlók és nyugtatók. Fokozzák a vér- és nyirokkeringést, feszessé és rugalmassá teszik a bőrt.

Homeopátiás készítményeit légúti gyulladások, emésztőszervi betegségek és pajzsmirigy-túlműködés ellen alkalmazzák.

 

A Természetgyógyász Magazin az alábbiakat ajánlja

Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz.

Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük. Vigyázat egyeseknél allergiás tüneteket válthat ki!

 

Borostyántea készítése

Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyán levelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

Igyunk meg belőle napi 1 csészével, esetleg mézzel édesítve.

 

Borostyán borogatás

Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyán levelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre.

 

Borostyán tinktúra készítése

Öntsünk le egy kávéskanál friss borostyán levelet 5 dl 50%-os alkohollal (pálinkával), tegyük meleg helyre jól záródó üvegbe, minden nap rázzuk alaposan össze az üveg tartalmát és 14 nap múlva szűrjük le. Makacs köhögés esetén fogyasszunk belőle néhány cseppet. A tinktúra enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat is.

 

A feng shui szerint a borostyán szinte folyamatosan chi energiát közvetít. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetekből is. Tehát érdemes kertünkben legalább talajtakaróként borostyánt tartani. A NASA vizsgálatai szerint ez az energikus növény megköti a levegő káros formaldehid tartalmát, ezért a lakásba is beszerezhetünk egy cserép szobaborostyánt.

 

Intelmek a borostyán fogyasztásával kapcsolatban!

A gyógytea alkalmazása gyermeknek nem ajánlott, mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt gyomorgörcsöt, hányást, hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat.

A kékesfekete, áfonyára emlékeztető gyümölcse mérgező! Semmilyen körülmények között nem szabad megkóstolni! 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék