Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!

 

Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!

 

ligetszépe, gyógynövények, gyógyító növények, ligetszépe olaj, ligetszépe mag, ízületi gyulladásra, mellrákra, trombózis gyógyítása, fogyókúra, diétázás, keringés javító, agyvérzés ellen, magas vérnyomásra, köröm táplálás, fejbőr, táplálás, haj regeneráló, Alzheimer-kór ellen, memóriazavar, ekcémára, akne kezelése, rozácea kezelése, scelosis multiplexre, menstruációs panaszokra, hüvelygombára, candida fertőzésre

A ligetszépét valaha csak szépségéért szerették. E különleges, pompás színekben ragyogó növényről azonban sokáig nem tudtuk, hogy gyógyító hatással is bír.

 

A ligetszépének több változata létezik, mindegyikük az Onagraceae család osztályába tartozik.

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola.

 

Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Évelő, lágyszárú növény, mely elérheti akár a 2 métert is. Júniustól szeptemberig virágzik.

A virágzása akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. Éjszaka virágzik, és éjszakai rovarok porozzák őket. Illatos virága csak egy napig él, reggelre elhervad.

 

ligetszépe, gyógynövények, gyógyító növények, ligetszépe olaj, ligetszépe mag, ízületi gyulladásra, mellrákra, trombózis gyógyítása, fogyókúra, diétázás, keringés javító, agyvérzés ellen, magas vérnyomásra, köröm táplálás, fejbőr, táplálás, haj regeneráló, Alzheimer-kór ellen, memóriazavar, ekcémára, akne kezelése, rozácea kezelése, scelosis multiplexre, menstruációs panaszokra, hüvelygombára, candida fertőzésre

Észak-Amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Egyes indián törzsek a levelét és szárát párolva, vaskos karógyökerét szárítva ették, sőt, gyökere vadásztalizmánként is szolgált.

A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták.

A nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja.

 

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.

 

A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vannak a hozzávalók. A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

 

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

 

Hatásosan alkalmazhatod nőgyógyászati problémákra. A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.

Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.

Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Krónikus kandidiázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről be kell kenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél az átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.

 

 

Test- és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőröd bársonyosan selymes és friss lesz használata után.

 

A parlagi ligetszépe hatóanyagai linolsav, gamma-linolénsav, olajsav és palmitinsav-trigliceridek.

Felhasználható a levele, magból kinyert olaj, ritkábban virágos hajtása, gyökere.

 

Gyógyászati felhasználása

●    Enyhíti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást,

●    a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a cukorbetegségből adódó stressz okozta kellemetlen tüneteket,

●    enyhíti az ekcémás tüneteket,

●    kiváló az akne és a rozácea kezelésére,

●    hatásos a Scelosis multiplex okozta károsodások enyhítésében,

●    enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat,

●    táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat, javítja az új körmök keletkezését,

●    diétázás nélkül biztosítja a túlsúly csökkenését,

●    hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában, mivel blokkolja az alkohol elvonási tüneteit,

●    gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését,

●    szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében,

●    véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.

 

A fentieket mind embereken észlelték. Ezeken kívül a laboratóriumi állatkísérletek során még a következőket állapították meg:

●    lelassította a mellrák növekedésének ütemét,

●    csökkentette a trombózis veszélyét,

●    megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.

 

Gyökeréből köhögés elleni szirupot készíthetsz

2-3 megmosott és hámozott gyökeret vágd 1 cm-es darabokra és főzd puhára kevés vízben pár szem szegfűszeggel. Alaposan törd át, majd szűrd le. Mézzel ízesítve kortyonként fogyaszd el.

 

Magját a szezámmaghoz hasonlóan használhatod. Péksüteményre sütheted, desszertekbe keverheted, levest, salátát készíthetsz belőle.

 

Intelmek a ligetszépe alkalmazásával kapcsolatban!

A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

 

A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk ebben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.

 

A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék