A fény aktiválja az agyműködést

 

Jó időben egyre több időt töltünk a szabadban. A téli hónapok után szinte fürdünk a fényben, és határozottan jobban érezzük magunkat.

 

 

A fény nem egyszerű közérzetjavító, olykor az egészségünk függhet tőle. Aktiválja az agyműködést, szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, belső óránkat a külső, valóságos időhöz igazítja. A fénymegvonás súlyos tüneteket, koncentráció- és alvászavart, depressziót okozhat.

 

Sokáig úgy vélték, hogy a retina kétféle fényérzékeny receptorral rendelkezik. Az egyikkel az erős fényt, a másikkal pedig az alkonyati fényt érzékeljük. Tíz éve fedezték fel, hogy a retina idegdúcsejtjeinek kis része a világosságra is reagál. Ez nem a látást szolgálja, hanem a szervezetben zajló biológiai folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Amit mi világosságnak, fehér fénynek látunk, valójában számtalan szín keveréke. A fény szervezetünkre gyakorolt hatása a színhőmérséklettől függ. Minél több kéket tartalmaz az adott fény, annál magasabb a színhőmérséklete.

 

A fényhiány kezelése fényterápiával történik, aminek során a betegek a reggeli órákban húsz-hatvan percet töltenek fényben fürödve. Ám egyetlen művi fény sem ér fel a nap sugaraival: testünk csupán az UV sugarak segítségével képes a szervezet egészsége szempontjából nélkülözhetetlen D3-vitamint hasznosítani. Ez erősíti a csontokat, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, véd a szívinfarktustól. A szakemberek szerint naponta elegendő fél órát a napon töltenünk ahhoz, hogy testünk elegendő D3-vitamint hasznosíthasson.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék