Kollath-reggeli, a teljes értékű táplálék

 

"...egészséges és még finom is..." hangzik az egyik termék reklámjában és mi el is hisszük... De vajon tényleg igaz? Az az egészséges és a finom, amit a televízióban reklámoznak? A minap bukkantam rá Kollath Werner német orvos és táplálkozástudósra, aki összeállította a tökéletes reggelit.

 

"A földön élő 700.000 élőlényfaj közül csak az ember fogyaszt főtt ételt. A természet szerint neki is csak nyers ételekkel kellene táplálkoznia." Kollath Werner német orvos és táplálkozástudós felfedezte, hogy miként lehet a teljes értékű táplálékot előállítani.

 

 

A reggeli elkészítése: este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) beáztatunk. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke. Ugyancsak este kevés vízbe áztassunk kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta apróra vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, esetleg datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsük össze és aprítsunk vagy reszeljünk bele 1 almát (kb. 100 gramm) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adjunk hozzá 2 evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót, (mogyorót, napraforgómagot, stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál kifacsart citromlevet.

 

A Kollath-reggeli jótékony hatásai

1. Nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán át jóllakottság érzet.

2. Normális testsúlyt biztosít. A túlsúlyosak fogynak anélkül, hogy éhesek lennének addig, míg jön az ebéd ideje. A túl soványak pedig híznak és emésztőszerveikben is javulást észlelnek.

3. A székrekedés megszűnik.

4. Mivel a reggeli méregtelenít, a fáradtság jelei eltűnnek.

5. Növekszik a fizikai és szellemi teljesítőképesség.

6. Javul a közérzet, amely a biológiai egyensúlyból következik.

7. Az ember nem kíván izgatószereket (kávé, dohány, alkohol).

8. Növekszik a koncentrációképesség, mivel az emésztőszervek nincsenek túlterhelve.

9. A vér összetétele javul, a koleszterinszint csökken. A jobb vérkeringés megszünteti a bőrbetegségeket (ekcéma, kelés, pikkelysömör).

10. A haj regenerálódik, rugalmassá válik.

11. A köröm fényessé válik, nem lesz törékeny.

12. A fogazat megjavul, az ínysorvadás mértéke csökken.

13. A csontváz megerősödik.

 

Zárásként pedig álljon itt egy részlet Werner Kollath: A gyógyászat egységességéről (Rostock, 1942) c. könyvéből:

 

"Ebből kétségtelenül az a benyomás alakult ki, mintha a természetben spontán hiány fordulna elő azokból az 'életet jelentő anyagokból', amelyeket a kutatásnak és a vitaminszintézisnek kellene ellensúlyozni. Az ember úgy tesz - gondolkodik józanul Kollath -, mintha ez a felfedezés a természet egyik hibáját kellene, hogy megszüntesse - a vitaminhiány tekintetében ez körülbelül hasonló, mintha a kórokozó baktériumokat, mint 'a betegségek természetes okozóit' szüntetnénk meg.

 

Ezzel szemben Kollath a következő pozíciót képviseli:

"Egyetlen bizonyítékunk sincs arra, hogy a természetben valahol magától alakulna ki vitaminhiány, amíg a talajnak és a növényvilágnak megvannak a természetes életfeltételei. Az összes hiánybetegség sokkal inkább a táplálék nyerésére, megőrzésére és elkészítésére irányuló hibás emberi intézkedések következménye. Végül pedig az ember és az ő hibás cselekedete találta fel a hiánybetegségeket, amelyeket most fedezett fel. Túl gyakran támad az a benyomásunk, mintha az orvosok azt hinnék: ha egy vitamint kémiailag feltalálnak, akkor a megfelelő hiánybetegség is meg van magyarázva. Ezekre a vitaminokra én kezdettől fogva úgy tekintettem, mint élettanilag szükséges anyagokra, ahol kutatandó részfeladatok vannak. A kémiailag tiszta vitaminok szükséges kutatóeszközök voltak ahhoz, hogy ezt a célt elérjem. Ha a kémikus befejezi a feladatát, tulajdonképpen akkor kezdődik az orvos, és elsősorban a biológus feladata. Ennek az egységes felfogása hiányzott és hiányzik még ma is a vitaminkutatásban."

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék