Savanyú káposztával az immunrendszer erősítéséért - készítsd el magad!

 

A savanyú káposzta életerőt és energiát ad.

 

A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítésében régen az egész család kivette a részét. Gyerekkori emlékeim között szerepel, ahogy fa dézsába, tisztára mosott gumicsizmával férfiak taposták a káposztát.

A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő, számos vitamint tartalmaz, és hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.

A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot tartalmazza, mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel. A tejsav jót tesz a bélflórának.

Ázsiában savanyú káposztával gyógyították a madárinfluenzát.

 

Hozzávalók

 

30 kg káposzta,

30 g szemesbors,

7 g babérlevél

60 dkg (nem jódozott) durva só,

ízlés szerint csöves, erős paprika,

1 db 40-50 literes műanyag hordó,

döngölőfa (saját kezűleg könnyedén elkészíthető),

nehezék a tetejére.

 

Előkészület

 

Bátran fogj hozzá. Nem igényel különösebb szaktudást, elég néhány kelléket előkészítened és az eredmény meg van 2 óra alatt. Kényelmesebb ugyan a boltban megvásárolni a kész savanyított káposztát, de ha saját magad készíted el ízlésed szerint, akkor nagy sikered lesz és hidd el, hogy sokkal finomabb is.

 

A boltban kapható zacskós savanyú káposztát gyorsított eljárással savanyítják, mely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszer hozzáadásával. Utólag tartósítószerrel kezelik, hogy hosszú ideig legyen eltartható. Ahhoz pedig, hogy a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Éppen ezért a bolti savanyított káposztában nem sok élő dolog van.

 

A döngölőfát elkészítheted egy régi seprű nyeléből és egy tiszta, nem festett deszkadarabból, melyeket egymáshoz csavarozol.  

 

A piacon megbízható helyről vásárolhatsz savanyításra alkalmas gyalult káposztát. Általában 10 kg-os csomagolásban árulják.

 

10 kg-onként mérj ki 20-20 dkg sót külön tányérokba téve, mivel szerintem így egyszerűbb a szórást döngölésnél szabályozni.

 

Készítsd el a babérlevelet, szemes borsot, csípős paprikát, a tisztára mosott hordót, mérd ki a sót. Készíts festékmentes, tisztára mosott hasábfákat, melyet a tetejére kell majd tenned a megfelelő súlyelosztás érdekében. Nehezéknek használhatsz vízzel megtöltött 5 literes üveget, műanyag kannát szintén vízzel megtöltve, vagy akár tisztára mosott követ is.

 

Elkészítés

 

Az első 20 dkg sóból szórj keveset a hordó aljára és hintsd meg 1-2 kg káposztával. Jöhet a döngölés. Nem kell erősen! Csak óvatosan ütögesd, nyomkodd. A káposzta szálait kell megpuhítani.

 

Most jöhet ismét kevés só, egyenletesen szétszórva. Újabb sor káposzta, só, döngölés és most szórhatsz szemes borsot, csípős paprikát, babérlevelet. Újabb sor káposzta, só, döngölés, szemes bors, csípős paprika, babérlevél.

 

Addig folytatjuk ezt a folyamatot, amíg el nem fogy minden hozzávaló.

 

Döngölésnél figyeljünk arra, hogy káposztánk levet engedjen.

 

 

Tetejére rakd rá a hasábokat és a nehezéket. Tiszta konyharuhával takard le és tedd 20-24 fokos helyiségbe a forrás idejére. Ez általában 4-5 nap, de ha van lehetőséged, akkor 2 hétig is meleg helyen tarthatod, majd mehet fagymentes, hűvös végleges helyére. 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A tojás értéke
  A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag...
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és...
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt...
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...

Címkék