Kínában azt mondták róla, hogy olyan, mint a ginseng, de annál sokkal jobb

 

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy e gyógynövény pozitívan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását. A jiaogulan igen erős gyógyhatással rendelkezik.

 

A jiaogulan vagy másik nevén a Gynostemma pentaphyllum egy lágyszárú, kúszó szőlőfajta, indák segítségével bárhová felfut. Kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik.

A növény Kína, Észak-Vietnam, Dél-Korea és Japán területein őshonos, ahol úgy tekintenek rá, mint a halhatatlanság növényére, hiszen magas antioxidáns és adaptogén hatásának köszönhetően állítólag még az élettartamot is képes növelni. 

 

Jiaogulan történelem

A növény szó szerint annyit jelent, mint “kígyózó futóorchidea”. A növény első leírása a Krisztus utáni 1406-os évből származik, mikor Zhu Xiao ismertette és illusztrálta e gyógynövényt. A növény gyógyászati felhasználásáról először Liu Shi-Zhen gyógynövényes könyve számol be az 1578-as évben megjelölve a jiaogulan által kezelhető betegségeket. A könyv szerint a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és a trauma megszüntetésére.

 

A növény modern, a kínai világon kívüli elismerését az édesítőszereket övező kutatás hozta el. Az 1970-es években dr. Masahiro Nagai szintetizált néhány kémiai alkotóelemet, gyógyhatású anyagot, melyek megtalálhatóak e növényben. Ezután dr. Tsunematsu Takemoto felfedezte, hogy a jiaogulan szaponint is tartalmaz. A következő évtizedben 82 szaponint azonosítottak e növényben.

 

A dél-kínai területeken a jiaougulanra serkentőként tekintettek. Munkába indulás előtt mindig megitták az e növényből készített teát, hogy jobban bírják a terhelést. A munka befejeztével pedig azért ittak belőle, hogy megszüntessék a kimerültséget. A fiatalság megőrzőjének nevezték, mivel egészségüket is ezzel a teával óvták. A megfázásra és a tüdőbajra is kiváló szernek bizonyult.

 

 

Az első tudományos kutatást e növénnyel kapcsolatban 1972-ben végezték. 537 krónikus hörgőgyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a jiaogulannal kezelhető e betegség.

 

A jiaogulan jótékony hatásai

A jiaogulant napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. Egyre népszerűbb a termék mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír.

●    A jiaogulan antioxidáns hatással bír,

●    lassítja az öregedési folyamatot,

●    normalizálja az idegrendszert, megnyugtat és elűzi a depressziót, megszünteti az álmatlanságot,

●    szabályozza a vérnyomást,

●    serkenti a szívműködést,

●    a jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet,

●    serkenti a fehérvérsejtek szaporodását, így a kemoterápián résztvevők hamarabb felépülnek,

●    szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású,

●    javítja az 1-es típusú diabéteszt,

●    kezelhető vele a Hepatitis B is,

●    megvédi a májat különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid,

●    a bronchitis is kezelhető vele,

●    kutatások kimutatták tumorképződést gátló hatását,

●    a jiaogulan megakadályozza az erek elmeszesedését és így a szívinfarktus is elkerülhető a segítségével,

 

Hogyan használhatod ezt a gyógynövényt?

A jiaogulant a legegyszerűbben tea készítésére használhatod fel. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk.

2,5 dl forralt vizet öntünk 1 teáskanálnyi (1 grammnyi) jiaogulan levélre. Lefedve hagyjuk állni 3-5 percig, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok. A teát nem kell leszűrnünk, hiszen az édes levelek önmagukban is élvezhetőek.

E növénynek igen különleges a zamata, íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet, de ezt a csapvízben levő vegyszerek könnyen elronthatják. Ezért az a legjobb, ha a tea készítéséhez tisztított forrásvizet használsz. A legtöbb teával ellentétben a jiaogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.

A Jiaogulan tea hűtve is kitűnő.

 

Főzet készítése a jiaogulanból

Ha igazán aromás italra vágyunk, akkor érdemes forrázatot készíteni. Megdöbbentő, hogy mennyivel intenzívebb íz hatás érhető el ilyen módon. Készíts forrázatot úgy, hogy a leveleket 1-3 percig főzöd a zubogó, tiszta vízben. Ezután vedd le a tűzről és fedd le az edényt. Ily módon elkészítve a teát egész nap kortyolgathatod.

 

Az este fogyasztott jiaogulan segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli.

 

Semmilyen mérgező hatása nem ismert.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék