Kínában azt mondták róla, hogy olyan, mint a ginseng, de annál sokkal jobb

 

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy e gyógynövény pozitívan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását. A jiaogulan igen erős gyógyhatással rendelkezik.

 

A jiaogulan vagy másik nevén a Gynostemma pentaphyllum egy lágyszárú, kúszó szőlőfajta, indák segítségével bárhová felfut. Kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik.

A növény Kína, Észak-Vietnam, Dél-Korea és Japán területein őshonos, ahol úgy tekintenek rá, mint a halhatatlanság növényére, hiszen magas antioxidáns és adaptogén hatásának köszönhetően állítólag még az élettartamot is képes növelni. 

 

Jiaogulan történelem

 

A növény szó szerint annyit jelent, mint “kígyózó futóorchidea”. A növény első leírása a Krisztus utáni 1406-os évből származik, mikor Zhu Xiao ismertette és illusztrálta e gyógynövényt. A növény gyógyászati felhasználásáról először Liu Shi-Zhen gyógynövényes könyve számol be az 1578-as évben megjelölve a jiaogulan által kezelhető betegségeket. A könyv szerint a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és a trauma megszüntetésére.

 

A növény modern, a kínai világon kívüli elismerését az édesítőszereket övező kutatás hozta el. Az 1970-es években dr. Masahiro Nagai szintetizált néhány kémiai alkotóelemet, gyógyhatású anyagot, melyek megtalálhatóak e növényben. Ezután dr. Tsunematsu Takemoto felfedezte, hogy a jiaogulan szaponint is tartalmaz. A következő évtizedben 82 szaponint azonosítottak e növényben.

 

A dél-kínai területeken a jiaougulanra serkentőként tekintettek. Munkába indulás előtt mindig megitták az e növényből készített teát, hogy jobban bírják a terhelést. A munka befejeztével pedig azért ittak belőle, hogy megszüntessék a kimerültséget. A fiatalság megőrzőjének nevezték, mivel egészségüket is ezzel a teával óvták. A megfázásra és a tüdőbajra is kiváló szernek bizonyult.

 

 

Az első tudományos kutatást e növénnyel kapcsolatban 1972-ben végezték. 537 krónikus hörgőgyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a jiaogulannal kezelhető e betegség.

 

A jiaogulan jótékony hatásai

 

A jiaogulant napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. Egyre népszerűbb a termék mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír.

 

●    A jiaogulan antioxidáns hatással bír,

●    lassítja az öregedési folyamatot,

●    normalizálja az idegrendszert, megnyugtat és elűzi a depressziót, megszünteti az álmatlanságot,

●    szabályozza a vérnyomást,

●    serkenti a szívműködést,

●    a jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet,

●    serkenti a fehérvérsejtek szaporodását, így a kemoterápián résztvevők hamarabb felépülnek,

●    szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású,

●    javítja az 1-es típusú diabéteszt,

●    kezelhető vele a Hepatitis B is,

●    megvédi a májat különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid,

●    a bronchitis is kezelhető vele,

●    kutatások kimutatták tumorképződést gátló hatását,

●    a jiaogulan megakadályozza az erek elmeszesedését és így a szívinfarktus is elkerülhető a segítségével,

 

Hogyan használhatod ezt a gyógynövényt?

 

A jiaogulant a legegyszerűbben tea készítésére használhatod fel. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk.

2,5 dl forralt vizet öntünk 1 teáskanálnyi (1 grammnyi) jiaogulan levélre. Lefedve hagyjuk állni 3-5 percig, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok. A teát nem kell leszűrnünk, hiszen az édes levelek önmagukban is élvezhetőek.

E növénynek igen különleges a zamata, íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet, de ezt a csapvízben levő vegyszerek könnyen elronthatják. Ezért az a legjobb, ha a tea készítéséhez tisztított forrásvizet használsz. A legtöbb teával ellentétben a jiaogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.

A Jiaogulan tea hűtve is kitűnő.

 

Főzet készítése a jiaogulanból

 

Ha igazán aromás italra vágyunk, akkor érdemes forrázatot készíteni. Megdöbbentő, hogy mennyivel intenzívebb íz hatás érhető el ilyen módon. Készíts forrázatot úgy, hogy a leveleket 1-3 percig főzöd a zubogó, tiszta vízben. Ezután vedd le a tűzről és fedd le az edényt. Ily módon elkészítve a teát egész nap kortyolgathatod.

 

Az este fogyasztott jiaogulan segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli.

 

Semmilyen mérgező hatása nem ismert.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
Brazil dió a pajzsmirigy barátja
  A brazil dió, vagy más néven paradió (Bertholletia excelsa) magas szeléntartalmú, amely antioxidáns hatású ásványi anyag. Ez az egyik...
TOVÁBB
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott...
TOVÁBB
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a tavaszi regenerálódást.   Csalán A csalán az egyik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A...
A megfázás lelki okai
  A megfázás jelzi, hogy belsőleg hideggé váltam, hiányzik belőlem a melegség, mivel az...
Mindenkinek meg kellene tanulnia meditálni!
  Miért meditálunk? Azért meditálunk, mert minket ez a világ nem tudott...
Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon! Ne bántsd őket!
  Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg. Ha...

Címkék