Gyulladáscsökkentés természetes élelmiszerekkel

 

Sokan szeretnék a kényelmetlenséggel járó egészséges életmódot vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel helyettesíteni. Sajnos azonban a több évtizeden keresztül végzett önpusztítás káros hatásai nem tehetők semmivé néhány tabletta vagy csepp pár napon keresztül történő szedésével.

 

Ha már kialakult a betegség - elhízás, infarktus, rák, stb. -, amit az egészségtelen ételek, a rossz minőségű alkohol, a mozgáshiány, a stresszes életmód, az agresszív törtetéssel kompenzált, szeretethiányban töltött élet okozott, akkor sokan hajlamosak étrend-kiegészítőkhöz nyúlni.

 

Ez legtöbbször eső után köpönyeg: még a legjobb kiegészítők (és természetesen a gyógyszerek) sem képesek pl. az infarktus során elhalt szívizmot újjáéleszteni. A beteg általános állapotát és túlélési esélyeit javíthatják, de a teljes gyógyulásra ilyenkor már nincs esély.

 

Mi okoz krónikus gyulladást?

A főbűnösök a stressz, a mozgáshiány, a genetikai hajlam és a környezeti mérgek. Ezek mellett létezik még egy legalább ugyanilyen fontos tényező: a táplálék. A modern ember él-hal a gyulladáskeltő ételekért. A ,,modern" étrend állati fehérjében gazdag, ezért tele van arachidonsavval, egy többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavval, melynek erős gyulladáskeltő hatása van. Az arachidonsav számos gyulladáskeltő anyag termelését fokozza a szervezetben; ezek közül legfontosabbak a - szinte kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű - prosztaglandinok, prosztaciklinek, leukotriének és tromboxánok.

 

Az alábbi rövid lista azokat az ételeket tartalmazza, melyek a gyulladásos folyamatokat erősítik. Az egészséges táplálkozás jegyében érdemes ezért étrendünkben csökkenteni vagy teljesen elhagyni ezeket:

 

●    vörös húsok - különösen a zsíros vörös húsok,

●    fehér húsok - csirke, kacsa stb.

●    tej, tejtermék - bármely állati tej,

●    tojás,

●    sajtok - különösen a kemény sajtok.

 

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő egyensúlyát feltételezi. Az omega-3 zsírsavak mérsékelik a gyulladásos folyamatokat, a legtöbb omega-6 zsírsav viszont fokozza azokat. Mai modern étrendünk túlzott mennyiségű omega-6 zsírsavat és minimális mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ennek az arányeltolódásnak a megszüntetése nagy lépés a krónikus gyulladás csökkentése és az egészséges táplálkozás felé.

 

Melyek a gyulladáscsökkentő ételek? Szerencsére a természet számos olyan táplálékot kínál nekünk, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ilyenek többek között a zsíros tengeri halak, az olajok közül pl. az oliva- vagy a szőlőmagolaj, olajos magvakból a lenmag, a tökmag, a dió, gabonafélékből a barna rizs, a zab, a tönköly, a rozs, a kukorica vagy a köles. Gyümölcsökből pl. a meggyet, a cseresznyét, az epret, az áfonyát, a szedret vagy a ribizlit érdemes fogyasztani.

 

Néhányról bővebben:

 

Gyömbér

A gyömbér az egyik legjobb fájdalomcsillapító a világon, analgetikus tulajdonságokkal, az ibuprofennél is jobb. Fájdalomcsillapító hatóanyagok kvartettját tartalmazza: targingerolok, paradolok, shogaolok és zingeronok keverékét, amelyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat. E mellett a gyömbér csökkenti a fájdalmat okozó prosztaglandinok szintjét a szervezetben. Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor az izomfájdalomtól szenvedő emberek gyömbért kaptak, mindegyikük javulást tapasztalt. Az ajánlott adag gyömbér 500 és 1000 mg naponta.

 

Igyál gyömbér teát vagy reszeld rá az ételre. Akárhogy is teszel, csökkenteni fogja visszatérő fájdalmadat.

 

Acai Juice

Egy napi pohár acai juice csökkenti az ízületi fájdalmakat, azáltal, hogy növeli a vér antioxidáns szintjét. Ez az Amazonasz mellől származó „antioxidáns erőmű" kis bogyóba csomagolva, segít a fogyásban és növeli az energiaszintet miközben méregteleníti is a testet.

 

Kávé

A fejfájásokat kutató tanulmányok azt mutatják, hogy 200 milligramm koffein csökkenti a fejfájást, beleértve bizonyos mértékig a migréneket is azáltal, hogy szűkíti az agyereket. De ne feledd, hogy a koffeinre támaszkodni hosszú távon visszafelé sülhet el, mert a szokásos kávéivók általában fejfájásos elvonási tünetekben szenvednek, amikor csökkentik koffeinbevitelüket. Kávét is csak mértékkel ajánlott fogyasztani.

 

Olívaolaj

Az olívaolaj, gyakorlatilag olyan, mint a folyékony elixir a fájdalommal vívott harcban. Gazdag antioxidáns polifenolokban, amelyek segítenek a fájdalmat okozó mechanizmust gátolni a szervezetben. Az olívaolaj a vaj jó helyettesítője is, bánjunk vele óvatosan viszont, mert egy evőkanál belőle 120 kalóriát tartalmaz.

 

Zsálya

Ha a torkod be van gyulladva, próbálj zsálya levelekből készült teát kortyolgatni. Egy 2006-os tanulmány szerint fájó torokba zsálya kivonat bepermetezése hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo.

 

Nyers mandula és dió

A nyers mandulában lévő omega-3 zsírsavak és antioxidánsok segítenek a fájdalom csökkentésében. Adjuk hozzá a salátánkhoz, vagy együnk egy maroknyi diót délutáni snack-ként. A nyers dió és dióolaj is tartalmazza ugyanazokat a nagy teljesítményű omega-3 zsírsavakat, harcol a fájdalom és a szervezetben lévő gyulladás ellen. A dió: kutatások szerint a legegészségesebb „szívgyógyszer" is egyben.

 

 

Zöldek

Az olyan zöldségek, mint a spenót, amarant és rukkola nemcsak magas vastartalommal rendelkeznek, de K-vitaminban is gazdagok, amely erős csontokat és egészséges ízületeket eredményez. A tanulmány azt mutatja, hogy időseknél a vér nagyobb K-vitamin- szintje esetén kisebb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis, szemben a K-vitaminszegény kontrollcsoporttal. A K-vitamin segíti a véralvadást, így ha vérhígítókat szedsz, kérd ki kezelőorvosod, vagy háziorvosod véleményét.

 

Szőlő

Néhány tanulmány szerint a szőlőben és szőlőlében lévő rezveratrol fájdalomcsillapító hatása hasonló az aszpirinhez. A szakértők napi egy pohár szőlőlé fogyasztását javasolják nők számára. A férfiak elbírnak két pohárral is. Nagy cukortartalma miatt a hölgyeknek kevesebb ajánlott.

 

Lenmag és lenolaj

A frissen őrölt lenmag és a hidegen sajtolt lenolaj bőséges mennyiségű zsírsavat tartalmaz, megint csak az úgynevezett omega-3 zsírsavakat. Ne főzzünk lenolajjal, mert az ellenkező hatást válthatjuk ki vele, irritálni fogja a test szöveteit és fájdalmat okoz. A len rostja csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást.

 

Kurkuma

A Kurkuma (indiai sáfrány) sárga fűszerként általánosan használt indiai curry. Kutatások azt is kimutatták, hogy hatékonyabb, mint a gyulladásgátló szteroid gyógyszerek, ha akut gyulladásról van szó. Fő terápiás összetevője a kurkumin. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin olyan utakon keresztül nyomja el a fájdalmat, mint a hasonló mechanizmusú gyógyszerek, például a COX-1 és COX-2 gátlók (káros mellékhatások nélkül). 1500 mg kurkumin tartalmú étrendkiegészítő szedése ajánlott naponta.

 

Lazac, makréla és a hering

Sok zsíros hal, mint a lazac, a makréla és a hering is tartalmaznak nagyon értékes olajokat. Az Omega-3 zsírsavak a szervezetben hormonszerű anyagokká alakulnak, amelyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat. Dr. Alfred D. Steinberg, a National Institute of Health ízületi gyulladás szakértője szerint: a halolaj kivételesen jó gyulladásgátló szer. Közvetlenül hat az immunrendszerre azáltal, hogy 40-55 százalékkal elnyomja a citokininek felszabadulását, az olyan vegyületekét, amelyekről ismert igen erős „ízületpusztító" hatásuk. Sok más vizsgálat azt is mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű hal vagy halolaj fogyasztása csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, különösen az ízületi gyulladást.

 

Zeller és zeller mag

James Duke, Ph.D., a The Green Pharmacy: A zöld gyógyszertár című könyv szerzője, több mint 20 gyulladásgátló vegyületet talált a zellerben és a zeller magjában, beleértve az apigenin nevű anyagot, amely az összes közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bír. A zeller magokat adhatod levesekhez, pörköltekhez vagy só helyettesítőként használhatod igen sok receptben.

 

Meggy

Edzés utáni fájó izmokra ajánlott. Brit kutatók a közelmúltban megállapították, hogy azok az emberek, akik 1 uncia sűrített meggylét fogyasztottak naponta kétszer, mégpedig 10 napig, gyorsabban felépültek az edzés okozta izomlázból, mint azok, akik kihagyták a levet. Kutatók úgy vélik, hogy ez a hatás a meggy gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaiból ered. Egyébiránt, a sötétvörös és lila gyümölcslevekről – mint a szőlő, gránátalma, acai, és az áfonya – mára már teljes mértékben bebizonyosodott, hogy természetes, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek például: az ibuprofen és az aszpirin ). A fizikai megterhelésből eredő izomsérüléses fájdalmakat a meggykivonat tízszer hatékonyabban csökkenti, mint az aszpirin, vagy az ibuprofen. Csak két evőkanál koncentrált gyümölcslé kell naponta a tényleges eredmények eléréséhez. A cseresznyéről is megállapították, hogy hasonlóan hatékony fájdalomcsillapító.

 

Szeder, málna, áfonya és eper

Hasonló fájdalomcsökkentő vegyületeket találtak a szederben, málnában, áfonyában és az eperben. Ezek is kiváló gyulladáscsökkentő élelmiszerek. Növelik az úgynevezett hő-sokk (Hsp) indukált fehérjék mennyiségét, amelyek mennyisége egyébként az életkor előrehaladtával csökken. A hő-sokk fehérjék hiányában gyulladás, fájdalom és szöveti károsodás lép fel. Ezek a bogyós termések tele vannak C-vitaminnal, egy olyan antioxidánssal, amely egyébként is erőteljes fájdalomcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin segíthet abban is, hogy az emberek kevesebb fájdalmat érezzenek egy csonttörés, vagy ortopédiai műtét után.

 

Chili paprika

A sors iróniája, hogy a chili paprika kapszaicin tartalma miatt igen erős gyulladáscsökkentő, Magyarországon pedig bőven fellelhető.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent...
TOVÁBB
Természetgyógyászat – természetes gyógyászat otthon
  A természetgyógyászat az ember természetes öngyógyító képességének segítésével és a természetben megtalálható anyagok gyógyító hatásaival,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...
Ahol a lelki bajok kiütköznek - A negatív érzelmek hatása az egészségünkre
  Az emberi tapasztalat része egy sor érzelem, kezdve a boldogságtól a szomorúságig, a...
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a...
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik...

Címkék