Mit tegyünk 60 felett? ...mert az idő nem áll meg!

 

Néhány alapszabály

1. Itt az ideje, hogy felhasználd azt a pénz, melyet egész életed során megtakarítottál. Saját magadra költsd el, ne őrizd tovább, hogy azok élvezhessék, akik nem ismerik a megszerzéséhez szükséges áldozatot, s akik általában nem is tartoznak a családhoz: vejek és menyek! Ne feledd, nincs annál veszélyesebb, mint egy elképzelésekkel teli vej. Figyelem! Bármilyen csodálatosnak tűnik, ez nem a beruházások ideje, mindezek csak gyötrelmeket hozhatnak Neked, és életednek ebben a korszakában sok békére és nyugalomra van szükséged.

 

60 felett, egészséges életmód, pozitív gondolkodás

2. Ne aggódj tovább a gyermekeid és unokáid pénzügyi helyzetéért; ne érezd magad hibásnak, amiért a pénzed saját magadra költöd. Feltehetőleg gyermek- és ifjúkorukban minden lehetségest megadtál nekik, mint például jó nevelést. Ezért, most már övék a felelősség.

3. Ebben a korban már ne tarts el senkit a családodban; legyél egy kicsit önző, de uzsorás semmiképp. Élj egészséges életet, nagyobb fizikai megterhelések nélkül. Tornázz mérsékelten, és táplálkozz helyesen.

4. Minden esetben a legjobbat és a legfinomabbat vedd meg, végül is saját magadnak lesz. Ne feledd, hogy ebben a korban kiemelt cél az, hogy a pénzt saját magadra költsd el, kedvteléseidre és szeszélyeidre. Halálod után a pénz csak gyűlöletet és haragot szít.

5. Kicsinységek miatt ne aggódj. Az életben minden múlandó, a szép perceket meg kell őrizni, s a rosszakat mielőbb elfeledni.

6. Minden pillanatban mutatkozz tisztán, naponta fürödj meg; legyél hiú, járj el a fodrászhoz, vágasd le a körmeid, menj el bőrgyógyászhoz, fogorvoshoz, és mértékkel használj illatszereket és krémeket. Ha már nem is vagy olyan csinos, legalább legyél jól ápolt.

7. Ne legyén túl modern, igyekezz mértéktartó lenni. Szomorú idős embereket fiatalok számára készített frizurával és öltözékben látni.

8. Olvass könyvet és újságot, hallgass rádiót, nézz jó műsorokat a tévében, lépj be az internet világába, küldj és válaszolj meg e-maileket, hívd fel a barátaid. Legyél mindig tájékozott.

9. Tartsd tiszteletben a fiatalok véleményét, még ha néha tévedésben is vannak.

10. Soha ne használd a "bezzeg az én időmben" kifejezést, mert a TE időd most van.

 

 

11. Ne ess abba a kísértésbe, hogy a gyerekeiddel vagy az unokáiddal élj, bár néha-néha vendégként ellátogathatsz hozzájuk. Inkább fogadj házvezetőnőt, aki társaságod lehet és közreműködik az otthoni feladatokban. Ezt a döntést is csak akkor hozd meg, amikor már nem bírod tovább, vagy már nagyon közeleg a vég. Nagyon szórakoztató lehet egy otthonban generációdhoz tartozókkal együtt élni, és ennél fontosabb, hogy nem okozol majd gondot senkinek.

12. Legyen valami hobbid, mint az utazás, a séta, a főzés, a kézimunkázás, az olvasás, a tánc, egy macska vagy egy kutya kölyök nevelése, növények termesztése, a kártyázás, golfozás, internetezés, festés, önkéntes munka végzése, vagy valaminek a gyűjtése. Tedd azt, amihez kedved van, és amihez megvannak az anyagi lehetőségeid.

13. Fogadj el minden keresztelőre, diploma-kiosztóra, születésnapra, esküvőre vagy konferenciára szóló meghívást. Látogass múzeumot, menj ki a természetbe, stb., a lényeg az, hogy mozdulj ki otthonról egy kis időre. De ne sértődj meg, ha nem hívnak meg, mert néha ez nem is lehetséges. Amikor fiatal voltál, bizonyosan TE sem hívtad meg a szüleid mindenre.

14. Beszélj keveset és hallj többet, mert az életed és a múltad csak saját magad érdekli. Ha valaki az ügyeid felől érdeklődik, legyél rövid és igyekezz jó és kellemes dolgokról beszélni. Sose panaszkodj valamire. Beszélj halkan és tisztelettel.

15. Ne kritizálj semmit, fogadjon el minden helyzetet, ahogy van. Minden múlandó. Gondolj arra, hogy hamarosan visszatérsz otthonodba, a megszokott életedbe. A fájdalmak és a nyűgjeid mindig jelen lesznek, még problematikusabbakká teszed azokat, mint amilyenek, ha beszélsz róluk. Igyekezz csökkenteni jelentőségüket. Végül is ezek csak Téged érintenek, és csak a Te és orvosod problémái.

16. Idős emberként, minden időben fanatikusként imádkozva és fohászkodva, ne vonzódj annyira a valláshoz.

17. Nevess, nevess és nevess.  Nevess mindenen, Te egy szerencsés ember vagy, Neked volt egy életed, egy hosszú életed, és a halál csak egy újabb bizonytalan szakasz lesz, mint amilyen bizonytalan volt az egész életed.

 

Emlékezz Mario Benedetti szavaira:

"Ne add fel, kérlek, ne engedj, még ha éget is a hideg, még ha harap is a félelem, még ha lemegy is a nap és eláll a szél. Lelkedben van még tűz, álmaidban van még élet, mert minden nap egy új kezdet, mert most van itt az ideje, és ez a legjobb pillanat".

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Dr. Domján László - Az emberi elme képes a gyógyításra
  Dr. Domján László neve, arca egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt két évtizedben valamikor elvégezték az Agykontroll tanfolyamot. S...
TOVÁBB
Megszívlelendő szavak az öregedésről! Ezt mindenkinek el kell olvasnia!
  Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni.   Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék....
TOVÁBB
A szeretethiány lelki és testi következményei
A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány –...
TOVÁBB
Rúgj ki az életedből 8 szokást, és légy végre boldog!
  Mindenkinek vannak olyan szokásai, melyek nem kedveznek különösebben a békés, nyugodt életnek. Lehet, hogy ezeket a szokásokat észre sem veszed, vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék