A legerősebb méregtelenítő, légtisztító szobanövények

 

A növények nem csak szebbé, otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket. Kutatások szerint egyes szobanövények az otthon levegőjét segítenek tisztábban tartani. Cserébe csak tisztán kell tartani a növények levelét és a virágföld felszínét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat.

 

A növények légzés közben nem csak szénmonoxidot vesznek fel, de a levegő szennyezőanyag tartalmát is képesek csökkenteni, márpedig mesterséges anyagokkal telezsúfolt otthonainkban ebből is akad bőven.

 

A triklór-etilén nagy mennyiségben gyártott termék, amelynek több mint 90 százalékát a fémek zsírtalanításánál és a vegytisztításban használják fel. Ezen kívül alkalmazzák még nyomtatótintákban, festékekben, lakkokban, fénymázakban és ragasztószerekben. 1975-ben az Amerikai Rákkutatási Intézet azt jelentette, hogy szokatlanul magas májsejti rákos daganatot találtak azoknál az egereknél, amelyek gyomrába triklór-etilént juttattak. A vegyszert azóta erős máj-rákkeltő anyagként tartják számon.

        

A benzol igen széles körben alkalmazott oldószer, amely megtalálható például a motorbenzinben, tintákban, olajokban, festékekben, műanyagokban és gumikban. Használják továbbá tisztítószerek, robbanóanyagok, gyógyszerek és színezőanyagok gyártásánál.       

 

A formaldehid mindenütt jelenlévő vegyi anyag, ami szinte valamennyi beltéri környezetben megtalálható. Kimutatott és nyilvánosságra hozott főbb forrásai között találhatók a karbamid-formaldehid szigetelőhab és a ma kapható irodai bútorok gyártásához használt forgácslemez- vagy préseltfa-termékek. Alkalmazzák karbamid-formaldehid gyantákkal kezelt papír fogyasztási cikkekben, például élelmiszerüzletek zacskóiban, zsírpapírokban, arctörlő kendőkben és papírtörölközőkben. Számos közönséges háztartási tisztítószer tartalmaz formaldehidet. Karbamid-formaldehid gyantákat használnak merevítő-, gyűrődésmentesítő, vízlepergető és tűzgátló anyagként, valamint kötőhabarcsként padlóburkolásnál, illetve szőnyegalátétként és tartós vasalású ruhákban. További formaldehid-források többek között a fűtési és főzési célú tüzelőanyagok (például a földgáz és a petróleum), valamint a cigarettafüst.

 

A légtisztító növények alább olvasható listáját a NASA szakértői állították össze, és szerintük ezek lehetnek a leginkább alkalmas növények egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tudnak kiszűrni a levegőből.

A listán szereplő növények többségének természetes élőhelye a trópusi vagy szubtrópusi környezet. További előnyük, hogy kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

 

1. Borostyán (repkény) (Hedera helix)

 

Ha otthonod a levegője kiszáradt és még be is pállott, akkor a borostyán (Hedera helix) lesz a jó megoldás a problémádra! Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy 60%-a a levegő alapú humusznak az adott területen az angol vadborostyán elhelyezése után 6 órával eltűnt.

Azok az emberek akiknek allergiájuk vagy asztmájuk van, adhatnának egy esélyt az angol vadborostyánnak, hátha használ!

 

2. Zöldike (csokrosinda, Chlorophytum comosum)

 

A Csüngő Csokrosindát Dr. Wolverton használta az 1985-ös tanulmánya során ahol a növények szénmonoxid és nitrogén-dioxid eltávolító képességét vizsgálta. Abban a szobában ahol sok csüngő csokrosindát helyeztek el, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül lecsökkent szinte nullára.

A csokros inda takaros, csíklevelű kis dísznövény, amit gyakran ajánlanak kezdő kertészeknek, hiszen egyszerű a gondozása, és viszonylag igénytelen.

 

3. Hegyescsúcsú futóka, vagy Szobai futóka, Szcindapszusz (Epipremnum aureum)

 

A szobai futóka igazi retro növény, talán nincs olyan, aki még ne találkozott volna vele. A növény ugyanis a csaknem elpusztíthatatlanok táborát erősíti, sok mindent kibír, emellett azonban remekül tisztítja a szoba levegőjét. Ha azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjön, és sok levelet hozzon, ami nélkülözhetetlen a levegőszűréshez, hűvös, de világos helyen tartsd, és kis adagokban, óvatosan öntözd, a nyári időszakban pedig permetezd vízzel.

 

4. Vitorlavirág (Spathiphyllum 'Mauna Loa')

 

 

A vitorlavirág egy tökéletes levegőtisztító növény azoknak, akik nem értenek a kertészkedéshez. Ezt a fajta növényt sokszor akár még a bevásárlóközpontok tövében is megtalálhatjuk, mert nagyon egyszerűen szaporodik és alacsony az igénye.

 

5. Rákvirág (Aglaonema modestum)

 

Sok minden szól amellett, hogy rákvirágot tartsunk. Gyönyörű, igénytelen, könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Fényszegény környezetben is virul. Akár vízben is megél. Könnyen szaporítható. Benzolnyelő növény.

 

6. Gyompálma (Chamaedorea)

 

A gyompálma nem túl igényes növény, akár panellakásban is könnyen nevelhető.

A gyompálma Mexikóból és Guatemalából származik, a hegyi őserdőkből, ezért nem napos száraz levegőt, hanem az árnyékos hűvös helyet kedveli. A pálmák közül az egyik legalkalmasabb a szobában tartásra, mivel nagyon lassan nő. A legjobb légtisztító növények közé tartozik. Megköti a széndioxidot, oxigént termel, és jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént tud kiszűrni a levegőből.

 

7. Anyósnyelv (Sansevieria)

 

Az anyósnyelv nagyon szívós szobanövény. Nagyon jól megtisztítja a levegőt a méreganyagoktól és boldogan növekszik olyan helyen is, ahol esetleg más növény tönkremenne, kipusztulna (mint például egy nagyon meleg ablakpárkányon). Nagyszerű fürdőszoba növénynek és sötét helyen is jól érzi magát.

 

8. Kúszó filodendron (Philodendron oxycardium, szin. Philodendron cordatum)

 

A filodendronnak többféle változata létezik, de szinte mindegyik kivételesen jó levegőtisztító. Ezek a növények természetes élőhelye Közép-Amerika, illetve az ottani dzsungel. Fényigényük viszonylag alacsony, félárnyékos helyen érzik magukat a legjobban, a párát viszont nagyon szeretik.

 

9. Sárkányfa (Dracaena)

 

A sárkányfa, vagy törzses dracéna egy strapabíró szobanövény, amit kezdő kertészek is nyugodtan bevállalhatnak. Vízigényük alacsony, hetente egyszer elég locsolni őket. A törzses dracéna jól alkalmazkodik, ami a hőmérsékletet és a páratartalmat illeti, de meg fogja hálálni, ha kétnaponta egyszer vízzel permetezed a leveleit.

 

 

A NASA adatai szerint óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet távolít el. Sőt még a xilént is lebontja óránként 154 mikrogrammot.

Ezek a növények főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásokba valók ahol a formaldehid mennyiség még nagyon magas.

A dracéna szereti a vibráló- és természetes fényt. A számítógép közelében remekül érzi magát, szereti a monitor fényét és semlegesíti a toxinokat.

 

10. Csüngőágú vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

 

Lépcsőházak, ablakközök, hűvös szobák, munkahelyek, irodák, szállodák, előcsarnokok, kiállítási termek ideális növénye.

Szobai bonsainak alkalmas.

Eltávolítja a levegő formaldehid-, benzol és a triklór-etilén tartalmát.

 

11. Gumifa (Ficus Robusta)

 

Dr.B.C.Wolverton tanulmánya „Az 50 szobanövény, ami megtisztítja a házunkat vagy az irodánkat” szerint ezt a házi növényt a 20 vezető növény egyikeként emlegetik. Ez a szobanövény nedvességet termel, így megsemmisíti a bio szennyvizeket, eltávolítja az illékony szerves anyagokat és a levegőben lévő mikroorganizmusokat, amint ezek a szobába kerülnek. Idővel a szobafikusz egyre hatékonyabban pusztítja el a levegőben jelenlévő méreganyagokat. A szobafikusz levelében található baktériumok felbontják a méreganyagokat és meg is kötik ezeket. A folyamat után tiszta levegőt áraszt a környezetünkbe. Amint a növény növekszik a mikroorganizmusok száma is növekszik. A megnövekedett baktériumok száma elősegítik a növényt, hogy sokkal hatékonyabban vonják ki a levegő méreganyagait.

 

12. Gerbera (Gerbera jamesonii)

 

Nemcsak gyönyörű, hanem kiszűri a levegőből a benzolt és a trikló-etilént, valamint a jó alvás érdekében elnyeli a szén-dioxidot, több oxigént juttatva a levegőbe ez által egész éjjel.

 

13. Krizantém vagy margitvirág (Chrysantheium morifolium)

 

A krizantém képes eltávolítja a benzolt. A dohányzók háztartásából nem hiányozhat ez a gyönyörű növény. Ne felejtsd el azonban, hogy a mérgező, ha szájba vesszük és ha a nedve a bőrre kerül.

 

14. Aloe vera

 

Az aloe veráról lassan azt hihetjük, mindenre jó, de amellett, hogy az orvosi aloe verát valóban felhasználhatod akár sebkezelésre, gyógyításra is, a növény levelei az otthonod levegőjét is tisztábban tartják.

Az aloe vera bizonyítottan sokkal hatásosabb a formaldehid eltávolításában kisebb koncentrációnál, mint a Filodendron.

 

15. Areca (arekát) pálma

 

Az Arekát pálmát, mint a leghatásosabb párásítót azonosította a MetaEfficient.com. Az Arekát képes fenntartani az otthonod nedvességét még száraz időszakban is, és eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből. A téli időszak során annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnád az elektromos párásító gépedet!

 

16. Botpálma (Rhapis excelsa)

 

A NASA kutatásaiban a Botpálma is értékes helyet foglal el a légtisztító szobanövények listáján. A Botpálma egy rendkívül alkalmazkodó növény és a világ minden pontján megtalálható akár száraz, akár nyirkos helyen is, és ellenáll a növénykárosító bogarak nagy részének.

 

17. Datolyapálma (Phoneix roebelinii)

 

Habár a datolyapálma összehasonlítva az előző tisztító növény rokonaival nem a legtökéletesebb, de egyáltalán nem rossz választás. A datolyapálma rendkívül hatékonyan távolítja el a méreganyagokat és a szerves anyagokat a levegőből.

 

18. Boston páfrány (Nephrolepis exaltata)

 

 

A boston páfrány a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában. Sokkal többet távolít el óránként, mint az összes többi növény. A párás és kevésbé napsütötte helységekben érzi jól magát.

 

19. Bambusz

 

Megtisztítja a levegőt, a Feng Shui szerint a bambusz növény pozitív energiákat bocsát ki, és a negatív energiákat távol tartja. Általában nagy vízmennyiséget igényel, ha vázában tartjuk, hetente legalább egyszer cseréljük alatta a vizet. Ha elültetjük a növényt, gyorsabban nő.

 

20. Nyíllevél

 

A nyíllevél közeli rokonságban áll a filodendronokkal, így a gondozása is hasonló, ám tartása egy fokkal egyszerűbb. Légtisztító hatása bizonyított.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék