Hatékony gyulladáscsökkentő a sáfrány!

 

Az alábbi cikket azért tartom fontosnak közreadni, mert bár a szerző nem látja a fától az erdőt, azaz a sáfrány antidepresszív hatását a régen megbukott szerotonerg elmélet talaján tárgyalja, a cikk további része mégis azt erősíti, hogy a depresszió gyulladásos folyamat, s a sáfrány gyulladáscsökkentő hatásán keresztül enyhíti a depresszió és más gyulladásos betegségek tüneteit.

 

Szendi Gábor, sáfrány, antidepresszáns, depresszió, kényszerbetegség

A Centers for Disease Control jelentése szerint minden tízedik amerikai azt állítja magáról, hogy depresszióban szenved, és 2020-ra a depresszió valószínűleg a munkaképtelenség egyik legfőbb oka lesz a világon. (Magyarországon a népesség 10-15%-a szenved adott pillanatban valamilyen fokú depresszióban.) Az elmúlt 25 évben, Amerikában 400 %-kal növekedett meg az antidepresszánsok használata, és a 12 évnél idősebb amerikai lakosság 11 százaléka szed antidepresszáns gyógyszert. E betegek 90 százaléka tapasztal legalább egyet a számos mellékhatás közül, mint pl. a szorongás, székrekedés, öngyilkossági késztetések, álmatlanság, testsúlynövekedés. Egy nemrég közzétett vizsgálat szerint szoros összefüggés mutatható ki a terhesség alatt szedett antidepresszáns és a születendő gyermek autizmus kockázata között. Az antidepresszánst szedő személyek 73 %-ánál szexuális zavarok lépnek fel.

 

A kedvezőtlen mellékhatások elkerülése érdekében sok ember keresi a gyógyszeres kezelés alternatíváit. E cikkben lenyűgöző új eredmények bizonyítják, hogy a sáfrány (Crocus seiivus) épp olyan eredményes a depresszió kezelésében, mint bizonyos általánosan használt gyógyszerek - de a nem kívánt mellékhatások nélkül. Amennyiben egy már fennálló antidepresszáns kúra mellett alkalmazzák a sáfrányt kiegészítő terápiaként, akkor az a káros szexuális mellékhatásokat hatásosan képes megakadályozni. A cikkből azt is megtudhatjuk, hogyan használható a sáfrány sikeresen és biztonságosan egyéb panaszok esetében, mint amilyen pl. a szorongásos, vagy kényszerbetegségek, amelyekre gyakran antidepresszánst írnak fel.

 

A sáfrány hatásosan befolyásolja a kedélyállapotot

A sáfrányt a hagyományos perzsa orvoslás a depresszió kezelésére használta, de erről nincsenek dokumentált adataink. Ez a korai használat vezetett oda, hogy korunkban is elkezdték kutatni a sáfrány hangulatra való hatását.

Egy 2001-ben kezdődő kutatás kimutatta, hogy a sáfránykivonat határozott antidepresszáns hatást produkált. Ezt a tesztelést azonban egereken végezték.

A tudósoknak alá kellett támasztaniuk, hogy ez a hatás tudományosan is megalapozott - egy dupla vak randomizált, embereken végzett kísérlettel, amely a sáfrány kedvező hatását a placebo hatással vetette össze.

Egy tudóscsoport 6 héten át folytatott dupla vak, placebo kontrollos, randomizált kísérletet 40 felnőtt kísérleti személyen, akiket felvételkor alapos klinikai vizsgálat során depressziósnak diagnosztizáltak. Véletlenszerűen két csoportba osztották őket. Az egyik csoportnak naponta kétszer 30 mg sáfránykivonatot, a másiknak naponta kétszer placebót adtak kapszulában.

A hatodik hét után a sáfrányt kapó betegek jelentősen jobb eredményt mutattak a Hamilton féle depresszió skálán a placebo csoporthoz képest, bizonyítva ezzel a sáfrány hatásosságát az enyhe és közepes depresszió kezelésében.

Továbbá nem volt jelentős eltérés a két csoport között a káros hatások tekintetében. A közzétett tanulmány szerzője további humán kísérleteket javasolt. A tudósok ekkor elhatározták, hogy megvizsgálják a sáfrány kivonat hatásosságát a leggyakrabban használt antidepresszánsokkal szemben.

 

A sáfrány épp olyan hatásos a depresszióval szemben, mint az antidepresszánsok!

A kutatók először a sáfrány stigma (szárított bibeszár) kivonatának hatását vetették össze a Tofranil (imipramin) antidepresszánséval, amelyet súlyos depresszióban alkalmaznak. Egy dupla vak kísérletben, véletlenszerűen osztottak szét 30 kísérleti személyt két csoportba. Az egyik csoportnak naponta háromszor adtak 30 mg sáfrány kapszulát. A másik csoport 100 mg Tofranilt kapott naponta háromszor. Valamennyi beteg kimerítette a depresszió diagnózist .

 

Alig hat héttel később, a sáfrány éppolyan hatásosnak bizonyult, mint a Tofranil, az enyhe- közepes depresszió kezelésében. Azonban csak a Tofranil csoport tapasztalt anticholinerg tüneteket, pl. szájszárazságot. (Az anticholinerg hatóanyag az idegrendszer neurotranszmitter acetylcholin-ját blokkolja.) Továbbá, a Tofranil-t szedő résztvevők nem kívánt álmosító hatást is tapasztaltak. A tanulmány szerzője azt a következtetést vonta le, hogy a sáfrány enyhe-közepes depresszió kezelésében terápiás hatást fejt ki.

 

A következő vizsgálatban a tudósok a sáfránykivonat hatását a Prozac (fluoxetin) antidepresszánséval vetették össze. Negyven depressziós felnőtt beteget osztottak véletlenszerűen két csoportba. Az egyik csoport napi kétszer 30 mg sáfrányt, a másik csoport napi kétszer 20 mg Prozac kapszulát kapott.

 

A dupla vak, randomizált kísérlet hatodik hete után a sáfrány épp olyan hatásosnak bizonyult az enyhe-közepes depresszió kezelésében, mint a Prozac. A nem kívánt mellékhatások tekintetében nem volt jelentős eltérés a két csoport között.

Ezek a tanulmányok egyértelműen megállapítják, hogy a sáfrány lehetséges alternatíváját nyújtja a depresszió kezelésére általánosan felírt antidepresszánsoknak - káros mellékhatások nélkül.

 

 

Egyéb érzelmi - kognitív zavarok kezelése - mellékhatások nélkül!

Nevük ellenére an antidepresszánsok nemcsak a depresszió kezelésére használatosak. Az egyéb érzelmi és kognitív zavarok széles körében írják fel őket, mint pl. a kényszerbetegség (obsessive-compulsive disorder) szorongás, Alzheimer kór.

Néhány tudós úgy okoskodott, hogy, ha a sáfrány ugyanolyan hatásos a depresszió kezelésében, mint az antidepresszánsok, akkor az egyéb tünetek kezelésére is biztonságos megoldást jelenthet.

A kutatást több irányban fejlesztették tovább.

 

Alzheimer kór

Egy 2013-ban írt jelentés azt vetíti előre, hogy Amerikában "Alzheimer cunami" fog bekövetkezni a következő negyven évben, mivel a betegek száma csaknem 15 millióra, a jelenlegi háromszorosára fog emelkedni.

Az orvosok ezeknek a betegeknek rendszerint antidepresszánst, nevezetesen Zoloft-ot (sertralin) írnak fel, annak ellenére, hogy a közzétett adatok erősen sugallják, hogy e szerek nem hatásosak Alzheimer kórban és gyakran nem kívánt hatást is okoznak.

Annak megállapítására, hogy a sáfrány képes-e alternatív gyógyszerként működni, a tudósok egy dupla vak, randomizált, placebo kontrollos kísérletet indítottak el. A párhuzamos csoportok tagjai naponta kétszer 15 mg sáfrány, illetve placebo kapszulát kaptak.

16 hét után a sáfrány szignifikánsan jobb kognitív működési eredményekhez vezetett, mint a placebo, aminek hatására a tanulmány szerzője az alábbi következtetésekre jutott:

 

"A sáfrány biztonságos és hatásos az enyhe-közepes Alzheimer kórban"

Egy további 22 hetes, több helyszínen zajló, randomizált, dupla vak vizsgálatban, melyben az Alzheimerben használt Aricept (donepezil) hatásával vetették össze, a sáfrány ugyanolyan hatásosnak bizonyult. Az Aricept csoport számos tagja azonban a gyógyszer mellékhatásaként hányást tapasztalt.

 

Szorongás

A szorongásos panaszok megnyomorítják az embert, kb. 29 %-ra tehető azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik életük valamelyik szakaszában súlyos szorongásos tünetekkel élnek együtt.

A szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-ok) gyakran javasolt gyógyszerek az általános szorongásos tünetek és a szociális szorongás kezelésére. Sajnos azonban számos nem kívánt mellékhatással járnak a hányingertől a szexuális zavarokig.

Szerencsére az állatkísérletek egy hatásos és biztonságos alternatívát tártak fel. Kézzelfogható bizonyítékok vannak arra, hogy a crocinként ismert aktív sáfrány alkotóelemek szorongáscsökkentő hatást váltanak ki, a nem kívánt mellékhatások nélkül.

A sajranal sáfránykeverék szorongáscsökkentő hatást vált ki és növeli az alvásidőt - ugyanakkor a motoros koordinációra nem fejt ki negatív hatást.

 

Kényszerbetegség (Obsessive-Compulsive Disorder)

A kényszerbetegség olyan súlyos lehet, hogy munkaképtelenné teszi az embert, aki gyakorlatilag minden idejét a mániájának és kényszereinek szenteli.

Leggyakrabban az antidepresszánsokat próbálják meg először, hogy az időigényes és megterhelő tüneteket kontrollálják. A kényszerbetegség esetében nem ritkán számos gyógyszert különböző adagolásban kell kipróbálni, mielőtt megtalálják azt, amelyik hatást fejt ki a tünetek kontrollálásában.  Végső soron több gyógyszer kombinációjára is szükség lehet, ami persze a negatív tünetek megsokszorozódásához is vezethet, ez pedig ellensúlyozza a pozitív hatásokat.

A bizonyítékok azt sugallják, hogy funkcionális kölcsönhatás van a sáfrányban található crocinok és a szerotonerg (szerotonin-neurotranszmitter) rendszer között, ami a tudósokat arra ösztönözte, hogy tanulmányozzák a sáfrány kényszerbetegségre gyakorolt jótékony hatását.

Egy állatkísérletben a sáfrányból nyert crocin keverék lényegesen csökkentette a kényszerbetegség tüneteit jelentős mellékhatások nélkül.

 

Túlevés és kontrollálatlan evésroham

Az elhízottság ma népbetegség. A neurotranszmitter egyensúly hiánya, a szerotonin különösen alacsony szintje kimutathatóan megnöveli a leküzdhetetlen étvágyra, a túlevésre és az elhízásra való hajlamot. Az érzelmi hatásokra bekövetkező kényszeres evés ismert tünet együttes kontrollálhatatlan falásra és nassolásra utal. Ennek velejárói a stressz és az agyi jutalmazási folyamatok szabályozási zavara.

Sajnos az étvágycsökkentő gyógyszerek dokumentáltan számos, köztük halálos mellékhatásokat okoznak - pl. szívbillentyű károsodást, születési rendellenességeket, májkárosodást, megnövekedett vérnyomást.

A tudósok feltételezik, hogy a szabadalmazott sáfránykivonat csökkenti a nassolási kedvet, fokozza a jóllakottság érzetet azáltal, hogy jótékony hatást fejt ki az agyban és a hangulatot javítja. 60 enyhén túlsúlyos önkéntes női jelentkezővel randomizált, dupla vak, placebo kontrollos kísérletet végeztek. A kísérleti személyek legalább fele szenvedett az étkezések közötti kényszeres nassolási viselkedéstől. Az alanyoknak véletlenszerűen vagy napi 176,5 mg sáfránykivonatot, vagy ugyanennyi placebót adtak. Valamennyiüknek azt az instrukciót adták, hogy tartsák fenn normális étkezési szokásaikat, és minden egyes étkezések közötti nassolást feljegyeztek.

8 hét alatt a placebo csoportnál a nassolás 28 %-kal csökkent, a sáfrány csoportnál viszont 55 %-kal, és arról is beszámoltak, hogy csökkent a nassolás iránti szükségletük. 8 hét után fogyókúra nélkül a sáfrány csoport átlagosan egy kilót fogyott, megnövekedett energiáról és éberségről számolt be.

A kutatók tehát arra következtettek, hogy a sáfrány nem csupán depresszióban, hanem olyan kórképekben is hatásos, amelyekben szokás antidepresszánst felírni. Ilyenek az Alzheimer betegség, a kényszerbetegség, a kényszeres evés.

 

A szexuális zavarok az antidepresszánst szedőknek több mint a felét sújtja

Bár az antidepresszánsok negatív hatása igen széleskörű, ezek közül is a szexuális zavarok, pl. a libidóhiány, az erekciós zavarok, az orgazmushiány a legkétségbeejtőbbek. Az antidepresszánsok okozta szexuális zavarok elterjedtségét messze alábecsülik. Az SSRI-ok és az Effexor (venlafaxin) okozta zavarok a betegek 58 és 73%-ban fordulnak elő. És ráadásul ezek a zavarok a gyógyszer elhagyása után is hónapokig, sőt évekig fennmaradnak.

A betegek 40%-a nem tudja tolerálni ezeket a mellékhatásokat és abbahagyja a gyógyszer szedését.  A pszichiáterek nem hajlandók tudomást venni ezekről a mellékhatásokról, szerintük a gyógyulás fontosabb. Helyette a mellékhatás kiküszöbölő gyógyszereket adnak, amelyeknek ugyancsak mellékhatásaik vannak.

Mivel a tudósuk tisztában voltak azzal, hogy a sáfránynak a depresszióellenes hatásán túl szexuális serkentő hatása is van, ezért kipróbálták, hogy antidepresszáns mellé adták a sáfrányt kiegészítőként. Az eredmény meghökkentő volt.

 

A sáfrány gátolja az antidepresszánsok szexuális mellékhatásait

2012 vége felé olyan embereken próbálták ki, akik ragaszkodtak antidepresszánsukhoz, mert szerintük az hatásos náluk. Harminchat házasembert választottak ki, akik Prozacot szedtek, s az egyik csoport kétszer 15 mg sáfrányt, a másik csoport placebót kapott. Négy hét után a sáfrányt szedő férfiak jelentős javulást tapasztaltak nemi életükben.

2013-ban a sárfányt kipróbálták Prozacot szedő nőkön is. 30 mg napi sáfrány adag hatására a 4. hét végére szignifikáns javulás mutatkozott a nők szexuális életében.

Teljesen nyilvánvalóan, a sáfrány remek kiegészítő kezelést jelent az antidepresszánsok szexuális mellékhatásainak kivédésére.

 

A sáfrány további előnyei

A tények azt mutatják, hogy a sáfrány sikeresen alkalmazható más betegségekben is. A rák világszerte egyre növekvő probléma, évente 7.5 millió ember hal meg rákban. A különféle növények a leggyakoribb forrásai a kemoprevenciós hatóanyagoknak.

Újabb keletű tudományos eredmények, mind lombikban, mind élő szervezetekben, igazolták, hogy a sáfránykivonat és aktív hatóanyagai képesek gátolni a tumorok keletkezését. Patkánykísérletekben azt is igazolták, hogy a Platinol (cisplatin ) nevű rákellenes szer negatív hatásait képes ellensúlyozni.

A sáfrány rákellenes hatásmechanizmusa nem ismeretes, de összefügghet az antioxidáns hatásával.

Állatkísérletekben a sáfrányból kivont crocin analógja (szintetikusan előállított crocin) fokozta a retinában és a szem érhártyájában a véráramlást és serkentette a retinafunkciók helyreállítódását. Ezt azt sugallja, hogy a sáfrány bizonyos szemproblémák (pl. retinopátia) kezelésében is hatásos lehet. Számos tanulmány igazolja, hogy a sáfrány képes lassítani a macula degeneráció és a retinitis pigmentosa romlását.

A népi gyógyászatban a sáfrányt alkalmazzák még fájdalomcsillapítóként, emésztési zavarokban, magas vérnyomásban, magas koleszterinszint esetén, légzési zavarokban, és szexuális serkentőként.

 

Komment (Szendi Gábor)

A sáfránynak, úgy tűnik, az egyik főhatása a gyulladáscsökkentés (Poma és mtsi., 2012), ugyanis a depresszió gyulladásos folyamat (az antidepresszánsoknak nincs gyulladáscsökkentő hatása), s a rák kialakulásában ugyancsak kulcsszerepet játszik a gyulladás. A fájdalomcsillapító hatása is ezzel állhat összefüggésben (Hosseinzadeh és Younesi, 2012), mert a nem szteroid gyulladáscsökkentők is tipikusan fájdalomcsillapítóként használatosak. Ha a sáfrány csak annyira hatásos a depresszió csökkentésében, mint az antidepresszánsok, akkor ez is hatástalan volna. Ennek persze ellentmond a más kórképekben mutatott gyulladáscsökkentő hatásán keresztül kifejtett gyógyhatása. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy az antidepresszánsok hatásosságát rövid távon szokták mérni, amíg egy erős placebóhatás működik, azért mondhatjuk, hogy az antidepresszánsok is "hatásosak". A sáfrány valószínűleg valóban a háttérben meghúzódó okokra, azaz a gyulladásra hat.

A depresszió gyulladáshipotézisét foglaltam össze Boldogtalanság és evolúció könyvemben:

 

Kényszerbetegségben sokat nem várnék a sáfránytól, az idézett vizsgálatban ugyanis gyógyszeresen provokált kényszert tudtak gátolni állatkísérletben, s itt kérdés, hogy a gyógyszeresen provokált kényszermozgás mennyire modellje az emberi kényszerbetegségnek.

Az is a gyulladáscsökkentő hatást, mint főhatást támasztja alá, hogy a sáfrány indikációs területe nagyon hasonlít a kurkumáéra. 

Forrás

 

 

depresszió

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái. Ismerd meg a tüneteket!   A hét csakra speciális hely...
TOVÁBB
Gyógyító erővel rendelkezik az ázsiai gyümölcs
  Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék