Segítsük májunk működését!

 

Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk működését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus „méregtelenítő” kúrákba azonban ne kezdjünk.

 

máj méregtelenítése, brokkoli, dió, alma, kurkuma, avokádó, zöldtea, citrom, cékla grapefruit, fokhagyma, májvédő, detoxikáló tea, articsóka, máriatövis, májvédő növények, méregtelenítés, gyógynövények

A máj az egyetlen olyan része a testnek, amely egyszerre szerv és mirigy.

 

A máj az emberi test legnagyobb belső szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványi anyag- és vitaminellátásban, úgynevezett „elővitaminokból” vitaminokat állít elő és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetőlegesen a felét a máj állítja elő. A májsejtek termelik továbbá a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen epét, mely az epehólyagban tárolódik, és a közös epevezetéken át a patkóbélbe ürül. 

E szervünk regenerálódó képessége kiemelkedő, különösen akkor, ha a károsodás csak a májállomány bizonyos részét érinti, például májdaganat eltávolítása esetén. Ha azonban az egész állományt érintő betegségről van szó, például májzsugorodás, zsírmáj esetén, ez a képesség gyengébb. 

Az egészséges, megfelelően működő máj szabályozza a vértermelést, megtisztítja a vért a káros méreganyagoktól, feldolgozza majd a szervezet számára könnyen felhasználhatóvá alakítja a belső szervek által felszívott tápanyagokat. Emellett vitaminokat, vasat, és egyszerű glükózt is tárol.

 

Ez az emberi test egyik legalapvetőbb szerve. Rengeteg fontos testfunkcióért felel, köztük az emésztésért, az anyagcsere folyamatokért, az immunitásért, és a szervezet számára szükséges tápanyagok elraktározásáért is.

Az inzulin, a hemoglobin, és több hormon lebontásáért is felelős. Elpusztítja az idős vörösvérsejteket és a megfelelő véralvadáshoz szükséges kemikáliákat termel.

 

Mivel a máj sokféle alapvető funkcióért felel, elengedhetetlenül fontos a máj egészségének fenntartása. Az egészségtelen étrend és a nem megfelelő életvitel túlterhelheti és túldolgoztathatja a májat, amely így nem lesz képes megfelelően feldolgozni a méreganyagokat és a zsírsejteket.

 

Ez növelheti az elhízás esélyét, a keringési rendellenességek, krónikus kimerültség, fejfájás, emésztési problémák, allergiák, és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is.


Kell-e a májat méregteleníteni, tisztítani?

A máj fő feladata a méregtelenítés, a bélből felszívódott vegyületek (köztük mérgező anyagok) lebontása és kiválasztása az epébe vagy a vérbe, ezáltal hozzájárulva a szervezet belső kémiai egyensúlyához. Bizonyos májbetegségek, például hepatitis vírusfertőzés esetén ez a méregtelenítő hatás gyengülhet. Az ideális májműködést továbbá akadályozza a túlsúly, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint egyes vegyszerek, a feldolgozott élelmiszerekben található mesterséges anyagok egy része, egyes gyógyszerek (többek között a fogamzásgátlók), és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is, hiszen az alkohol lebontása szintén a májban történik. Ilyen esetekben a vény nélkül kapható készítményekkel, gyógyteákkal segíthetjük májunk működését, külön „méregtelenítő” kúrába azonban ne kezdjünk. 

Felejtsük el a drasztikus megoldásokat, gyógyteákkal védjük májunkat! 

A gyógyteák mértékletes fogyasztásának a legtöbb esetben hosszabb távon sincs mellékhatása, és nem okoznak függőséget. Ellenben az a világhálón sok helyütt ajánlott eljárás, mely keserűsóval hígított víz, majd grapefruitos olívaolaj fogyasztását javasolja, erősen legyengíti a szervezetet, továbbá káros hatással van a májműködésre és az epefolyadék termelődésére is. 
A nagy mennyiségű keserűsóval dúsított folyadék megterheli a bélrendszert, erős hasmenést okoz, az olívaolaj pedig fokozott epefolyadék-elválasztásra kényszeríti a májat. Az olaj emésztéséhez nagy mennyiségű epére van szükség, az epehólyag fokozott összehúzódása pedig fájdalmas görcsöket okozhat. 

A legfontosabb májvédő növények!

Máriatövis (Silybum marianum): Népies neve őszbogáncs, a legismertebb és leghatásosabb májvédő növény. Gyógyászati célokra a növény termését használják. Fő hatóanyagai az úgynevezett flavonoglikánok (három alkotórészből álló szilmarinkomplex), tartalmaz továbbá keserűanyagot, linolsavat és olajsavat is.

A flavonoglikánok segítik a májsejtek osztódását és regenerációját, valamint stabilizálják a májsejtek sejthártyáját (membránját), és megkötik a szabad gyököket. 

A növény kivonatából készítenek vény nélkül kapható tablettákat és kapszulákat, terméséből és leveléből pedig teát. Súlyosabb esetekben orvosi, kórházi kezelésként is alkalmazzák injekciók, infúziók formájában.

Teakészítéskor a termésből vagy a levélből egy teáskanálnyit leöntünk 250 ml forró vízzel, majd tíz perc áztatás után leszűrjük. Melegen fogyasszuk naponta háromszor: reggel éhgyomorra, valamint ebéd és lefekvés előtt. 

Articsóka (Cynara scolymus): Az articsóka szintén fontos májvédő növény. Elsősorban a levelét használják fel, néha a gyökerét is. Keserű anyagok, flavonoidok és cseranyagok találhatók benne. Hatásai közül kiemelendő a májsejtek regenerációjának elősegítése, valamint az epefolyadék-termelés fokozása. Serkenti továbbá az epeelfolyást, illetve az epehólyag és az epe utak összehúzódását. Szélhajtó, görcsoldó, étvágyserkentő, továbbá segíti a gyomorkiürülést is. 

Teaként és különböző készítmények alkotóelemeként is használatos. Az articsóka teát a növény leveléből készítik. A növény nyersen felhasználható salátákhoz, és köretként is tálalható. Az articsókatartalmú készítmények hosszú távon szedhetők, azonban heveny tünetek esetén, akut máj- és epeúti gyulladás, valamint veseelégtelenség esetén nem alkalmazható. 

 

Májvédő és detoxikáló teák

A kereskedelmi forgalomban szintén vény nélkül kapható, májvédő és detoxikáló feliratú filteres teák fő hatóanyaga a máriatövis termése, ezen kívül még hétféle gyógynövényt tartalmaznak. A teakeverékek máj-, epe-, gyomor- és bélpanaszok kiegészítő kezelésére alkalmasak. A májműködés támogatására egészséges emberek is ihatják. Terhesség és szoptatás alatt azonban a kezelőorvos tanácsát kell kérni, hogy iható-e a tea, illetve szükséges-e egyáltalán a májműködés támogatása. 


Akinek epehólyag-gyulladása, epeköve vagy epevezeték-elzáródása van, ne igyon májvédő teakeveréket. Gyermeknek se adjuk. Máj- és legfőképpen epe problémák enyhítésére alkalmazható gyógynövény még többek között az apróbojtorján, az aranyvesszőfű, a csipkerózsa, a gyujtoványfű és a szagos müge is. (Nógrádi Katalin dietetikus) 

 

Sokféle étel létezik, amely segíti a máj tisztulását, újrafeltöltését, és méregtelenítését. Ilyen módon májunk egészséges marad és megfelelően működik.

 

 

A leghatékonyabb májtisztító ételek

 

Fokhagyma

A fokhagyma hatékonyan tisztítja a májat. Segíti a májenzimek aktiválódását, amelyek a méreganyagok eltüntetéséért felelősek. Két olyan természetes összetevőt is tartalmaz, az allicint és a szeléniumot, amelyek segítik a máj tisztulási folyamatait és megvédik a májat a méreganyagok okozta károktól.

 

Emellett a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintet is, amelyek egyébként felhalmozódva túlterhelhetik máját és lassíthatják működését.

 

Grapefruit

C-vitaminban, pektinben, és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely segíti a máj természetes megtisztulását.

Glutathonint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket és méregteleníti a májat. Emellett segíti a nehézfémek eltávolítását is. A grapefruitban található naringenin nevű flavonoid segíti a zsír lebontását.

 

Cékla

A cékla egy erősen tisztító és májfunkciókat segítő hatású zöldség. Rengeteg növényi flavonoidot és béta-karotint tartalmaz, amelyek segítik a májfunkciók megfelelő működését. A cékla ezen túl természetes vértisztító hatású.

 

Citrom

A citrom segíti a máj tisztítását, hiszen rengeteg antioxidáns hatású D-limonént tartalmaz, amely segíti a májenzimek aktiválását és a méregtelenítő folyamatok beindítását.  C-vitamin tartalma segíti az emésztéssegítő enzimek termelését. A citrom a máj ásványianyag felszívó képességét is növeli.

 

Zöldtea

A zöldtea rendszeres, napi szintű fogyasztása segíti szervezet méregtelenítését és a felhalmozódott zsírszövetek eltávolítását, miközben hidratálja szervezetét.

A tea katekin tartalmának köszönhetően segíti a lipidek lebontását a májban, amely megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban. Ez az egészséges ital a méreganyagokkal telített italok, mint az alkohol káros hatásaitól is megvédi máját.

 

Egy 2009-ben a rákkutatással foglalkozó Cancer Causes and Control magazinban publikált cikk szerint a rendszeresen zöldteát fogyasztók körében kisebb a májrák kialakulásának esélye.

Ne vigyük túlzásba a zöldtea fogyasztását, mert így épp ellenkező hatást érhetünk el és akár károsodhat is a máj.

 

Avokádó

Az avokádó olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek segítik a májkárosodás visszafordítását. Glutatoninban gazdag gyümölcs, erre az anyagra a májnak a méreganyagok eltávolítása és a megfelelő májfunkciók fenntartása miatt van szüksége.

Ásványi anyagokat, vitaminokat, és növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a máj működését, fenntartják egészségét, és megkönnyítik a zsír lebontását.

Néhány hónapon át hetente együnk meg 1-2 avokádót, ezzel visszafordíthatjuk az esetleges májkárosodás hatásait.

 

Kurkuma

A kurkuma közkedvelt, hatékony májtisztító étel, javítja a szervezet zsírt emésztő képességeit.

A kurkumában található kurkumin beindítja a máj elsődleges méregtelenítő enzimének, a glutatonin S-transferase termelését. Emellett segíti a károsodott májsejtek helyreállítását.

 

Alma

A naponta egy alma az egészséges máj titka. Az alma remek pektinforrás, amely egy vízben oldódó élelmi rost, segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből és a koleszterint a májból. Így meggátolja azt, hogy a máj túlterhelődjön.

Emellett természetesen tisztító hatású almasavat tartalmaz, amely eltávolítja a karcinogéneket és egyéb méreganyagokat a vérből.

 

Dió

Nagy mennyiségben tartalmazza az l-arginine nevű aminosavat, amely segíti az ammónia eltávolítását a májból. Emellett a diófélék glutatonint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a máj természetes tisztulási folyamatait.

 

Egy 2008-ban az ételek összetételével foglalkozó Journal of Agricultural and Food Chemistry magazinban publikált kutatás szerint a diófélék olyan polifenolokat tartalmaznak, amelyek megvédik a májat a karbon tetrakloridok és galactosaminok okozta károsodástól.

 

Brokkoli 

Májunk természetes tisztulási folyamatainak megkönnyítése érdekében fogyasszunj rendszeresen brokkolit. Glükozinolátokban gazdag, segíti a karcinogének és egyéb kártékony méreganyagok eltávolítását szervezetünkből.

A brokkoli magas élelmi rost tartalma miatt javítja az emésztést, zsírban oldódó E-vitamin tartalma pedig erős antioxidáns hatást biztosít, amely segíti a máj megfelelő működését. 

 

 

gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék