A leghatásosabb gyógynövények

 

 

A hatékony ám gyakran mellékhatásokkal járó kemikáliák mellett régen is és ma is fontos szerepet játszanak a gyógyításban a növényi kivonatok származékai.

 

Ma már tudományosan is bizonyított tény, hogy a betegségek korai szakaszában a különböző gyógynövények főzetei, kenőcsei segítséget nyújtanak a betegségek leküzdésében. Gyulladáscsökkentő hatásuk révén kiválóan alkalmasak különféle ízületi fájdalmak enyhítésére, némelyek viszont antiszeptikus hatásuk révén baktériumölők (boróka illóolaja) némelyek pedig étvágygerjesztők, és mint ilyeneket, ételek fűszerezésére használjuk.

A sokféle gyógyhatású növény közül talán ismerkedjünk meg a leggyakrabban használtakkal.

 

Bazsalikom (Ocimum basilicum) 

Falusi kertek gyakran ültetett illatos fűszer és gyógynövénye. Indiából származik, de Egyiptomban is ismerték. Értékes illóolajat földfeletti részei tartalmazzák főleg virágzáskor. Ételek pikáns ízű fűszere, de a kozmetikumoknak is gyakori alapanyaga.

Kertbe áprilisban helybe vetjük, majd júliusában virágait és leveleit, herbaként szedhetjük és száríthatjuk.

 

Borsfű vagy Csombor (Satureja hortensis) 

Falusi kertekben szintén szívesen ültetett növény. Népi hiedelmek szerint ételekben való fogyasztása fokozza a férfiak potenciáját. Fűszerként, mivel a borsra emlékeztető illata van, diétás ételekbe gyakran használt ízesítő adalék.

Márciusban magvetéssel szaporítható és júniusi virágzásban gyűjthető és szárítható herbája.

 

Citromfű (Mellisa officinalis) 

Parecelsus, híres svájci orvos esküdött ifjító hatására, ezért a középkorban a hölgyek sokasága fogyasztotta alkoholos kivonatát, „Karmelita szesz” néven. Manapság idegnyugtató hatása miatt, valamint teakeverékekben szíverősítőként divatos és ajánlott fűszer és herba.

 

 

Dalmát rovarölő virág (Chrysanthenium cinerariafolium)  

Régen falusi házak éléskamráinak rovarirtó virága volt. A virágában található piretrin hatóanyag ugyanis, emberi és állati szervezetre teljesen hatástalan, míg az ízeltlábúakat írtja.

Évelő növény. Májusi magvetéssel, vagy őszi tőosztással szaporítjuk.

 

Édeskömény (Foeniculum vulgare) 

Már az ókori Kínában és Egyiptomban is termesztették és ismerték gyógyhatását. Termése köhögéscsillapító, görcsoldó és főleg, hasfájós csecsemőknél, teája jó szélhajtó.

Használatos még főzelékfélék fűszerezésére, sütemények ízesítésére és likőrök készítéséhez. Évelő növény, de téli takarást igényel. Márciusi magvetéssel szaporítjuk.

 

Illatos ánizs (Pimpinella anisum) 

Az ókori kelet egyik fizetőeszköze volt. Ízesítője a mindenki által ismert ánizspálinkáknak, melyekbe, hűsítő és izzadásgátló hatása miatt, azok fontos fűszerezője.

Illóolajának anetol tartalma emésztést serkentő, bél- és epeműködést elősegítő, igen hatásos herbárium. Csecsemők fontos szélhajtó teája készíthető főzetéből. Március végén magról vethetjük és még az évben, augusztusban termése begyűjthető.

 

Körömvirág (Calendula officinalis) 

Díszítő értéke mellet sokoldalúan használható herbárium. Teakeveréke gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmas, míg kivonata krémekben gyulladásgátló. Alkalmas továbbá főzete sebek borogatására és gyors gyógyítására, színező anyaga pedig az ételfestékek pigmentje.

Magját márciusban vetjük, júniustól virágzik. A fészekből ilyenkor kicsípett virágokat, árnyékos, szellős helyen azonnal szárítsuk, és zárt edényekben tároljuk. Szedés után a növények hamarosan ismét virágoznak.

 

Lestyán (Levisticum officinale) 

Értékes gyógyító növény mely a középkori kolostorok kertjeiből sohasem hiányzott. Virágának és levelének főzete kiváló vizelethajtó. Ilyen jellegű gyógyszerekben ma is használt alapanyag.

Erősen aromás növény, főleg gyökeréből nyert illóolaj rendkívül értékes anyag. A ma ismeretes általános ételizésítők fő adaléka. (Maggi)

Évelő növény, melyet márciustól magról vethetünk, és gyökerét már a második év októberétől szedhetjük. Mossuk, daraboljuk, szárítjuk és jól záródó edényben, tároljuk.

 

Levendula (Lavendulaangustifolia) 

A barokk és a rokokó legdivatosabb illatszer növénye. Szárított virágát, nemrég még anyáink ruhásszekrényeik illatosítására, és azok molymentesítésére használták. Illóolaja idegnyugtató ezért lepedőre cseppentve jó alvást, fürdővízbe keverve pedig könnyed ellazulást eredményez.

Tipikus sziklakerti, évelő növény. Liláskék virágzata június-júliusban díszlik. Ősz végén novemberben magról ültetjük, tavasszal tűzdeljük és júliusban szedhetjük szárításra virágzatát.

 

Macskagyökér (Valeriana officinalis) 

Izgága emberek ismert nyugtatószere a drogja. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása már a középkorban is ismert volt. Idegnyugtató teakeverékekben, oldatokban, és tablettákban egyaránt használt herbárium.

Vadon termő, de kertbe is ültethető évelő növény. Nyár végén vetjük, a palántákat ősszel tűzdeljük, a gyökereket pedig, következő év ősszén takaríthatjuk be.

 

Orvosi székfű, vagy kamilla (Matricaria chamomilla) 

Nem létezik ember, aki ne hallott volna erről a csodás gyógynövényről. Már az ókorban is széles körben alkalmazott drog volt. Teája görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Megfázáskor a legjobb inhaláló szerünk.

Illóolaja kékszínű és gyulladásgátló. Bőrápoló krémek és más illatszerek fő adalék anyaga. Hazánkban a Hortobágyon vadon megtalálható. Házi kertben magról augusztusban szaporítjuk és az ebből kikelő növények évekig, hozzák virágukat.

 

Orvosi zsálya (Salvia Officinalis) 

Mediterrán származású félcserje. Szárított levelét a gyógyszeripar ma is használja. Drogja keserű cseranyagot tartalmaz. Teája fertőtlenítő és összehúzó hatású. Ínygyulladásra kiválóan alkalmas öblögető szer. Fűszerként zsíros húsételekhez használjuk.

Évelő növény melyet tőosztással, ősszel könnyen szaporíthatunk. Sziklakertek kedvet növénye.

 

Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

 

Nálunk inkább gyomnövényként tarjuk számon, sem mint termesztésre érdemes gyógynövényt. Pázsitjaink ádáz ellensége, pedig már a görögök is igen nagy becsben tartották, mint gyógynövényt. Használták szeplők, májfoltok eltüntetésére, szembetegségekre és sömörök kezelésére is.

Nyálkát, keserű cseranyagot, szaponint és vitaminokat virága és gyökere egyaránt tartalmaz, melyek kiválóan alkalmasak étvágygerjesztésre, emésztésjavításra, vizelethajtásra, máj- illetve epebajok kezelésére.

 

Jelen ismertetőben egy kivételével csupa olyan gyógyító hatású növényeket soroltunk fel, melyeket házi kertekben is érdemes termeszteni, és betegségek esetén alkalmazni.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.   A nyirokrendszer jelentőségét...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...

Címkék