Miért táplálkozzunk gluténmentesen?

 

 

A genetikai vizsgálatok szerint a népesség 99,6%-a valamilyen mértékben érzékeny lehet a glutén fogyasztására. Köztudottan igazolást nyert, hogy az emberek 83 %-ánál változó nagyságrendű bélgyulladást eredményezhet.

 

 

gluténmentesen, gluténdiéta, reflux

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.

Glutént tartalmaznak a búza, a rozs, az árpa és a tönköly, a kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is. A búza és búzaeredetű termékek a következők: búzaliszt, búzakorpa, búzatöret, búzadara, búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítőfélék, hidrolizált búzafehérje és búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.

 

A gluténmentesnek akkor tekinthető egy termék, ha gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, továbbá a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.

 

Az élelmiszerek többségébe vagy adalékanyagként kerül glutén, vagy az előállítás során szennyeződnek a gyártási technológia miatt. Ilyenek lehetnek a különböző élelmiszer adalékanyagok (stabilizátorok, sűrítőanyagok), a karamell, a citromsav, a sütőpor, a különböző porok (levespor, mártások, instant kávé vagy kakaópor) és italok (rizstej, szójaital, szójaszósz), a rokfort sajt vagy a ketchup és a mustár.

Gluténmentesek a zöldségek, gyümölcsök, halak, friss húsok, tejtermékek és a tojás is. Gabonafélék közül a köles, a hajdina és a rizs.

Az alkohol tartalmú italok közül nem fogyaszthatók a gabonából erjesztettek, mint a vodka, whisky, sör és gabonapálinka. A borok és a likőrök gluténmentesek, viszont a sör tartalmaz glutént.

 

Milyen betegségek gyógyíthatók gluténmentesen?

 

 

Sokan szenvednek a gluténérzékenység tüneteitől, emésztési panaszoktól.  Sokan próbálják ki a gluténmentes étrendet, mert fáradtnak érzik magukat, puffad a hasuk vagy depressziósok, és gyakran úgy találják, hogy a diéta hatására jobban vannak, és testsúlyuk is csökkent.

 

Próbáld gluténmentes diétával kezelni a refluxod. A reflux-betegséget sok esetben a glutén tartalmú élelmiszerek is kiválthatják.

Lehet, hogy sokan nem is tudnak róla, hogy esetleg ettől van a bajuk.

A reflux-betegséget krónikusnak tartják, vagyis ha egyszer kialakult, időről-időre visszatérnek a tünetek, és onnantól élethosszig váltakoznak a panaszos és panaszmentes periódusok. Néhány hetes vagy hónapos gluténmentes diéta mellett azonban csökkenhetnek a refluxos panaszok.

 

Tény, hogy a glutén nagy vadászterülete az idegrendszer: pszichózist, hiperaktivitást, szellemi teljesítőképesség csökkenést, skizofréniát és depressziót okozhat. A gluténérzékenység az epilepsziás gyermekeknél négyszer, míg a migrénnel küszködőknél tízszer gyakoribb.

 

A mai gyakorlattól eltérően, régebben a súlyos pszichiátriai tüneteket elsősorban a beteg bélrendszerének rendbetételével gyógyították és nemcsak örökletes, hanem egyéb pszichológiai hatások szempontjából is vizsgálták.

 

Kutatásokkal bizonyították, hogy a glutén fogyasztása rákra hajlamosít. Statisztikák szerint százszor gyakrabban alakul ki Non-Hodgkin limfoma (a nyirokrendszerben kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedés) a glutént fogyasztók körében. A vashiányos vérszegénység hátterében ugyancsak a gluténérzékenység tápanyag-felszívódási zavarának következménye húzódik meg.

 

Hippokratész szerint: "Minden betegség a belekben kezdődik." Ez az igazság 2500 évvel később is megállja a helyét. Szoros kapcsolat áll fenn a normál bélműködés és a normál pajzsmirigyműködés között is. Kimutatták, hogy a glutén fogyasztása a pajzsmirigy hormonok működését jelentősen befolyásolja.

 

A gluténmentes táplálkozás hívei ritkábban éheznek meg, és az éhségérzetük nem olyan kínzó, mint korábban, amikor glutént tartalmazó szénhidrátokat fogyasztottak. Nem az órához igazítják az étkezéseik időpontját, hanem akkor esznek, amikor valóban éhesek. Ez pedig igen bölcs döntés, hiszen a szervezetünket ért megterhelés nem minden nap azonos (sport, stressz, munka, tanulás, stb.), így változó mértékben égetünk kalóriát is.

 

Ha kitüntetett figyelmet fordítunk táplálkozásunkra szenvedésünket egyre nagyobb boldogságra, jó közérzetre és magabiztosságra válthatjuk fel.

 

„Akinek nincs ideje az egészségére, nagy árat fizet öregségére.”

 

reflux

Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot és még sok mindent
  Megtisztítja a májat, gyógyítja a cukorbetegséget és a refluxot, fogyaszt és még álmatlanságra is jó! Biztos van a Te konyhádban is! Ha mégis hiányozna...
TOVÁBB
Egy olcsó fűszer megoldás álmatlanságra és a fájós ízületekre
  Mindenkinek megtalálható a konyhájában, minden nap használjuk, de nem tudja mindenki, hogy mekkora gyógyereje van. Nagyszerű ízesítő szer a kömény...
TOVÁBB
Akácvirág a gyomorsavtúltengés gyógyszere
  A népi gyógyászatban igen régen felfedezték az akác jótékony tulajdonságait. Az akác gyógyító hatóanyagai a virágban találhatók. Régebben kérgét...
TOVÁBB
Az almaecet és a méz külön-külön is hatásos, de együtt még többre képesek
  Túl sok egészségtelen étel fogyasztása után szükségünk van egy alapos béltisztításra. Egy alapos béltisztítás méregteleníti az egész...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék