Ginkgo biloba az agyserkentő csodaszer

 

Leginkább a memória fokozására szedik, mind a tanulni vágyók, mind az öregkori emlékezetvesztésben szenvedők.

Fokozza az agy vér- és oxigénellátását, segíti a gondolkodást, javítja a memóriát és a szellemi teljesítőképességet.

  

ginkgo biloba, agyserkentő, memória javítása, páfrányfenyő, Alzheimer-kór, emlékezetvesztés

A páfrányfenyő (ginkgo biloba) a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. A ginkgo biloba a páfrányfenyők törzsének egyetlen ma is létező faja. Maga a fa rendkívül ősi, élő kövület, nincsenek közeli rokonai. Az egyik leghosszabb életű fa. Ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek.

Hirase japán kutató 1895-ben felfedezte, hogy a ginkgó mozgó spermasejtek által termékenyül meg. Ez pedig a páfrányokra igencsak jellemző. Ebből következtettek arra, hogy a ginkgó elszigetelt, önálló faj a mai növényvilágban. Túlélő művészként is emlegetik a ginkgo biloba fát, hiszen képes volt átvészelni a jégkorszakot.

 

A nyugati világban csak nagyon későn fedezték fel a növény gyógyhatásait. A 17. században Engelbert Kaempfer, egy katonaorvos Japánba tett utazásai során figyelt fel a templomok mellett növő szép fákra.

Őshazája Kína, ahol az orvostudomány évezredek óta alkalmazza a Ginkgo biloba fa leveleit az agy általános egészsége és működésének javítása érdekében. Vallási jelentősége is nagy őshazájában, templomi faként tisztelik. A ginkgot hazánkban is meghonosították, kedvelt növénye a térrendezőknek.

 

Javítja az emlékezetet

Az időskori memóriaproblémák kezelésére, roboráló szerként is alkalmazható. Az érrendszer meszesedéssel járó elváltozásai is lassíthatók segítségével. Sclerosis multiplexben a ginkgo valódi csodaszer.

A növény elősegíti a „megkerülő” vagy új összekötő érszakaszok megnyílását. Ha az érpálya valahol erősen beszűkült vagy elzáródott, és emiatt az adott terület vérellátása rossz, a készítmények hatására új utak (söntök) nyílhatnak meg, s ez elősegíti a szövetek normális anyagcseréjét. Tehát az agy csökkent vagy kiesett funkciói ismét javulhatnak.

 

A ginkgo különleges jelentőségű gyógynövény

A levelekből készült kivonat tágítja az ereket, s így serkenti a vérkeringést. A mélyebben fekvő kis- és közepes artériák görcsös érfájdalommal járó keringési zavaraira kedvező hatással van. A levelekből készült kivonat befolyásolja a vér áramlási tulajdonságait, csökkenti viszkozitását is, így a hajszálerek is több vérhez jutnak.

 

A ginkgo biloba kivonat hatására a véráram átirányítása zökkenőmentesen valósulhat meg. Ráadásul a véredények anyagcseréjét is javítja, ezért segítségével tovább megőrzik rugalmasságukat. A fájdalmas keringési zavaroktól szenvedők a kivonat fájdalomcsillapító hatásáról is beszámoltak. Főképpen allergiás problémák, asztmás panaszok, anafilaxiás sokk, cukorbetegek sérült véredényeinek kezelésére, illetve a keringés általános élénkítésére használják.

 

A ginkgo biloba gyógyászati felhasználása

Azoknál a betegeknél, akiknek a vérellátás hiánya halláskárosodást okoz, nagyon jó eredményeket értek el a ginkgo biloba fogyasztásával. Az idült fülcsengés 103 beteggel 13 hónapig tartó kutatásában ez a növény mutatkozott a leghatásosabbnak.

Az Alzheimer-kór ellen is hatékonyan alkalmazzák, kezdeti stádiumban még gyógyulást is okozhat, ezért nem meglepő, ha ez a növény egyre inkább terjed Európában, mint gyógynövény.

 

 

Jótékony hatása van az agy vérellátásának zavaraira, szédülésre, fülzúgásra, hallásgyengülésre, visszértágulatra, az aranyérre és nem utolsó sorban a lábfekélyre.

Kutatások bizonyítják, hogy hatásos enyhe és közepes depresszió, impotencia kezelésére.

Javítja a bőr, az agy, a végtagok és az izmok vérellátását, fokozza az anyagcserét. Gátolja a vérrögképződést. Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Védi a sejteket, vagyis hatékonyan képes szembeszállni a szabadgyökök pusztító hatásaival.

A ginkgo biloba flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaz.

A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

A kivonat javítja a koncentrációkészséget, szellemi teljesítőképességet.

 

A ginkgo nem csak az agy területén fejtheti ki csodálatos hatását

Rendszeres szedése mindenhol javítja a vérellátást, így például a vérrögök okozta lábfájdalmakon is tud segíteni, továbbá a szív- és érrendszer általános állapotát is javítja. Tanulmányok azt is bebizonyították, hogy segíthet a poszt menstruációs szindrómán is. Enyhítheti a fájdalmas tüneteket, a mellfeszülést és a hangulatingadozást.

 

Mivel a ginkgo biloba javítja az agy vér- és oxigénellátását, így idős korban az agyi érelmeszesedés folyamatát lassítja.

A ginkgo biloba rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek vagy csökkenthetőek az Alzheimer-kór, az emlékezetvesztés, a szorongás, a fejfájás, a depresszió, a zavartság, a fülcsengés és a szédülés tünetei.

A ginkgo biloba javítja a végtagok vérellátását is, ezért jól kezelhető vele az időszakos sántítás, a láb verőerei által okozott fájdalom, az izomgörcs vagy az izomgyengeség is.

A ginkgo biloba némelyek szerint érellátás javítása révén a Raynaud-szindróma és egy ritka autoimmun betegség, a sleroderma kezelésében is jó hatású lehet.

A ginkgo biloba hatására a szem és a fül idegsejtekben gazdag területeinek vérellátása megnövekszik, a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció) vagy cukorbetegség szövődményeként fellépő retinopathia (mindkettő vaksághoz vezethet), illetve a halláskárosodás különféle típusai kezelhetők.

 

A ginkgo biloba kivonata

A kivonatot a levélből állítják elő, melynek hatóanyagai két csoportba sorolhatóak.

Egyrészt ott vannak a flavonoidok (41 fajta flavonoidglikáz található benne), melyekből a legnagyobb mennyiségben kaempferol, quercetin, isorhamnetin és cumarsav található meg benne. Másrészt terpenek is találhatók benne. A terpencsoportba tartozó hatóanyagok közül a Ginkgolid és a Bilobalid a legjelentősebbek. Ez a két hatóanyag kizárólag a Ginkgo bilobában fordul elő.

A ginkgo levél tartalmaz még szerves savakat (ascorbinsavat stb.) melyek a kivonat savi vegyhatását és vízben oldhatóságát teszik lehetővé.

  

alzheimer-kór

Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
75 %-kal javítja a memóriát és segít az elbutulás ellen a rozmaring
  Tanulmányok kimutatták, hogy a rozmaring hatékonyan megállítja a memória elvesztésének folyamatát és az ennek következtében fellépő...
TOVÁBB
Próbáljátok ki a kurkumát, a világ legtöbb gyógyhatásával rendelkező fűszernövényét
  A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta ismeri. Élénksárga színe és különleges aromája...
TOVÁBB
A sörélesztő fogyasztásának előnyei
  A sörélesztő fogyasztása viszonylag új és sokak számára elsőre furcsán hangzik, azonban egyre többen ismerik fel tápláló erejét és egészségügyi...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék