Így hat testedre Erdély csodaszere, a puliszka!

 

Erdély nemzeti kincse, a puliszka nemcsak finom, de rendkívüli hatással van a szervezetünkre! Nem véletlenül tartják nagy becsben a székelyek, hisz igazi egészségőrző étel!

 

Aki esetleg nem tudná, a puliszka kukoricalisztből készült étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.

 

A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

●   B-vitamin,

●   E-vitamin,

●   foszfor,

●   magnézium,

●   cink,

●   kálium,

ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

 

 

A kukorica ráadásul számos ponton védi, óvja, segíti szervezetünket:

●   vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van,

●   B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a stresszt,

●   jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére,

●   E-vitamin tartalma révén véd a sclerosis multiplex ellen,

●   csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát,

●   segíti a sejtek megújulását,

●   kálium tartalma miatt sokat tesz a szív egészségéért is.

 

Vitamin és ásványianyag-tartalma miatt, ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést és megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. Mivel remek antioxidáns, mértékletes fogyasztása segíti a zsírlebontást és az emésztést is. 

 

Cukorbetegeknek is ajánlott, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

 

Itt az ideje, hogy ne csak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerűvé váljon ez a kiváló egészségőrző étel.

 

Itt olvashatod hogyan készül a puliszka!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?
  A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen,...
TOVÁBB
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor nem mehetünk ki az utcára, mert kijárási tilalom van...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék