Így hat testedre Erdély csodaszere, a puliszka!

 

Erdély nemzeti kincse, a puliszka nemcsak finom, de rendkívüli hatással van a szervezetünkre! Nem véletlenül tartják nagy becsben a székelyek, hisz igazi egészségőrző étel!

 

Aki esetleg nem tudná, a puliszka kukoricalisztből készült étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.

 

A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

●   B-vitamin,

●   E-vitamin,

●   foszfor,

●   magnézium,

●   cink,

●   kálium,

ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

 

 

A kukorica ráadásul számos ponton védi, óvja, segíti szervezetünket:

●   vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van,

●   B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a stresszt,

●   jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére,

●   E-vitamin tartalma révén véd a sclerosis multiplex ellen,

●   csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát,

●   segíti a sejtek megújulását,

●   kálium tartalma miatt sokat tesz a szív egészségéért is.

 

Vitamin és ásványianyag-tartalma miatt, ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést és megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. Mivel remek antioxidáns, mértékletes fogyasztása segíti a zsírlebontást és az emésztést is. 

 

Cukorbetegeknek is ajánlott, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

 

Itt az ideje, hogy ne csak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerűvé váljon ez a kiváló egészségőrző étel.

 

Itt olvashatod hogyan készül a puliszka!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a...
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...

Címkék