Így hat testedre Erdély csodaszere, a puliszka!

 

Erdély nemzeti kincse, a puliszka nemcsak finom, de rendkívüli hatással van a szervezetünkre! Nem véletlenül tartják nagy becsben a székelyek, hisz igazi egészségőrző étel!

 

Aki esetleg nem tudná, a puliszka kukoricalisztből készült étel. Régebben leginkább az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, mára azonban gazdag és szegény egyaránt örömmel készíti el, hiszen nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is.

 

A kukoricaliszt ugyanis kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

●   B-vitamin,

●   E-vitamin,

●   foszfor,

●   magnézium,

●   cink,

●   kálium,

ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

 

 

A kukorica ráadásul számos ponton védi, óvja, segíti szervezetünket:

●   vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van,

●   B-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti a stresszt,

●   jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére,

●   E-vitamin tartalma révén véd a sclerosis multiplex ellen,

●   csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát,

●   segíti a sejtek megújulását,

●   kálium tartalma miatt sokat tesz a szív egészségéért is.

 

Vitamin és ásványianyag-tartalma miatt, ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést és megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. Mivel remek antioxidáns, mértékletes fogyasztása segíti a zsírlebontást és az emésztést is. 

 

Cukorbetegeknek is ajánlott, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

 

Itt az ideje, hogy ne csak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerűvé váljon ez a kiváló egészségőrző étel.

 

Itt olvashatod hogyan készül a puliszka!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék