Gyógynövények királya a pecsétviaszgomba

  

A kínai gyógyászat a betegségben legyengült szervezet erősítésére, álmatlanságra, étvágytalanságra, ideges panaszokra, krónikus hepatitiszre, a koleszterinszint csökkentésére, kimerültségre és nem utolsó sorban rákos megbetegedések kezelésére is alkalmazza a pecsétviaszgombát.

 

ganoderma lucidum gomba, pecsétviaszgomba

A Ganoderma gombát vagy más néven a pecsétviaszgombát korábban csak a keleti kultúrák gyógyítói használták, de napjainkban az alternatív gyógyítás részese lett. Meglepő, hogy mennyi tudományos tény támasztja alá a gomba jótékony hatásait.

 

A Ganoderma lucidum gomba története

Kínában több ezer éve gyógyításra használják. Hikino (1991) a Ganoderma lucidum jelentőségét a panax ginzengével tartja egyenértékűnek, egyes betegségeknél még nagyobb jelentőségűnek is.

 

Európában a pecsétviaszgombát tetszetős formája, érdekes színe és fénylő megjelenése miatt inkább lakásdíszként használták. Angliában, karácsonykor a szárított Ganoderma gombatestet szobadíszként használták.

A Ganoderma gomba már a Han dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) idején felbukkant a kínai irodalomban "ling chih" néven. A dinasztia tagja, Wu császár a gombát a halhatatlanság eszközének tartotta. Az élet meghosszabbítására használatos Ganoderma lucidum gomba iránti bizalom a kínai és japán kultúrában évszázadokon keresztül fennmaradt.

Az ősi kínai tradicionális gyógyászat a pecsétviaszgombát elsősorban mellkasi panaszok kezelésére, a szellemi teljesítmény fokozására, feledékenység enyhítésére, az életerő növelésére, valamint az élet meghosszabbítására használta.

A jelenlegi kínai gyógyászat az előzőeken túl gombamérgezések esetén ellenméregként, a betegségben legyengült szervezet erősítésére, álmatlanság, étvágytalanság, ideges panaszok esetén, krónikus hepatitisz, magas koleszterinszint csökkentésére, krónikus szívbetegség, magas vérnyomás, kimerültség, valamint rákos megbetegedések kezelésére is alkalmazza a Ganodermából készült készítményeket.

 

A ganoderma hatóanyagai (az oxigenizált szterolok) csökkentik a koleszterinszintet, serkentik az immunrendszer működését, valamint fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a gombát fogyasztók esetében kisebb számban fordulnak elő daganatos betegségek. Japánban végzett kutatások szerint a Ganoderma Lucidum enyhíti a rákbetegek kezelése során alkalmazott sugárkezelés egészségkárosító hatásait, támogatja a májsejtek optimális működését.

Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a Ganoderma Lucidum gyógygomba kiegészítő kezelésként kulcsszerephez jut a modern rákgyógyító terápiákban. A szakirodalom szerint a prosztatarák, a mellrák és a tüdőrák kezelésében kiegészítő terápiaként alkalmazható, mivel csökkenti a tumorsejtek élettani folyamatait.

 

A ganoderma az egyik legtöbb területen bevethető gyógygomba. A gomba Ganoderma lucidum hatóanyaga alkalmas a rheumatoid arthritis kezelésére és megoldást jelenthet az asztmában vagy bronchitisben szenvedőknek, melyet vizsgálatok bizonyítottak.

 

 

A gyógygombában található összetevők -  polyszacharidok, triterpének és germánium – ösztönzik a szervezetünkben lejátszódó élettani folyamatok minőségét.

 

A triterpének csökkentik a vérnyomást, valamint antiallergikus hatással rendelkeznek. A germánium nyomelem, jótékony hatást gyakorol a nehézfémek és más mérgező anyagok szervezetből való kiválasztására és javítja a sejtszintű oxigénellátást.

 

A pecsétviaszgomba alkalmazási területei

●   tumoros megbetegedések,

●   mellrák,

●   allergia,

●   alvászavar (inszomnia),

●   öregedés folyamatának lelassítása (anti-aging),

●   ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis),

●   vérnyomáscsökkentő,

●   májvédő,

●   gátolja a hisztamin felszabadulását, lefékezi az allergiás reakciókat,

●   lassítja a koleszterin szintézist – a magas koleszterinszintet csökkenti,

●   gyulladáscsökkentő,

●   vírusellenes – gátolja a vírusok gyors szaporodását,

●   antioxidáns,

●   nyugtató.

 

Pecsétviaszgomba japán neve – Reishi or Mannetake – a halhatalanság gombája, kínai neve – Ling Zhi – lélekerő gomba, lélek gomba.

 

Igen értékes a lipidekben gazdag spórája is, melynek tumorgátló hatását bizonyítja számos vizsgálat.

Különösen hatékonynak bizonyult a hormon-független prosztata és a mellrák eseteiben.

 

A májfibrozis gyógyításánál a tradicionális távol-keleti gyógyítók körében mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Ganoderma lucidum gombatörzs kivonata. Szintén régóta használatos a fertőző májgyulladás (B típusú) kezelésében is. A Ganoderma lucidum májvédő hatását a magas triterpén tatalmának köszönheti.

 

A Ganoderma lucidum több ponton hat a keringési rendszerre is.

Álmatlanságban, szorongásban vitathatatlan a Ganoderma lucidumban található triterpének idegrendszerre kifejtett nyugtató hatása, nem hiába nevezték el „lélek gombának”.

Véd a Parkinson kór kialakulása ellen is.

 

A gombakivonat hatékonyan gátolta a reumás ízületi gyulladást.

Elfogadott tény, hogy a Ganoderma lucidum kivonata javítja az Alzheimeres betegek állapotát, szívvédő, bizonyos idegrendszeri, agyi funkciókra fejt ki jótékony hatást. Ezen kívül a vércukor- és koleszterinszint szabályozó funkciója révén hozzájárul a szervezet egészséges egyensúlyi állapotához és a hosszú életévek megéléshez.

 

A két hatóanyag (triterpének és a poliszacharidok) legnagyobb mennyiségben a gombatest kivonatában található meg, amelyet főzet (tea) formában érdemes elfogyasztania a betegeknek.  Igaz, hogy a poliszacharidok vízoldékonyak, így hatásuk jól érvényesül tea formájában, míg a triterpének sokkal jobban oldódnak az alkoholban, ezért a kereskedelemben alacsony alkohol tartalmú formában is forgalomba került a Ganoderma lucidum kivona.

 

Intelmek a Ganoderma lucidum gombával kapcsolatban

Óvatosan adagolható együtt vérnyomáscsökkentőkkel, véralvadásgátló és nyugtató hatású készítményekkel. Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt.

 

ganoderma lucidum gomba

Gyógynövények királya a pecsétviaszgomba
   A kínai gyógyászat a betegségben legyengült szervezet erősítésére, álmatlanságra, étvágytalanságra, ideges panaszokra, krónikus hepatitiszre,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék