A trópusi népek Isten adományának tekintik a kókuszt! Készíts házilag kókusztejet!

 

A kókusztejet a kókusz húsából nyerik úgy, hogy a kókusz húsát összezúzzák és kipréselik belőle a folyadékot, vagyis a tejet. A kókusztej nagyon könnyen emészthető, ezért csecsemők számára is kitűnő táplálék.

 

 

A kókusztej ájurvédikus gyógyírként már évezredek óta ismert indiában. Nagy mennyiségben tartalmaz mangánt, kálciumot, cinket, magnéziumot , szelént, káliumot, foszfort és nátriumot.

 

A foszfor nélkülözhetetlen a szervezet számára a csontok erősségéhez.

Magnézium tartalma gyorsan enyhítheti az izomgörcsöt vagy az izomlázat. A magnézium feloldja az idegsejtek blokkját, így azok nagyon aktívvá válnak.

A szelén fontos antioxidáns. Szabályozza a szabad gyököket, ezáltal segít az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében.

Magas kálium tartalma segít a magas vérnyomás ellen.

A cink létfontosságú szerepet játszik a prosztata egészségének megóvásában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a cink lassítja a rákos sejtek tevékenységét.

A rendkívül magas a kókusztej réz tartalma, mely nagyon fontos szerepet játszik a testi funkciók megfelelő működéséhez.

Az alacsony szelénszint rheumatoid arthritist is okozhat, ezért gyógyító lehet szervezetünk számára a kókusztej rendszeres fogyasztása.

 

A kókuszból készült termékek a legjobbak a súlymegtartás vagy súlycsökkentés esetében, így fogyasztása igen hasznos egy diéta esetében is.

 

A gyümölcs nagyon tápláló, és mint a fentiekből látod rengeteg ásványi anyag található benne. Ezen felül azonban vitamintartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz B-, D- és E-vitamint, ezért kismamák, csontritkulásban szenvedők, vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet.

 

Kókusz történelem

Pontos eredete még tisztázatlan, de valószínűleg Dél-kelet Ázsiából, Polinéziából származik. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. Valószínűleg magától terjedt el a kontinensek között, hiszen csírázóképességét 3 hónapig megőrzi, még sós vízben úszva is. A kókuszdió igen jó úszó, már Norvégiában is találtak csíraképes példányokat.

A trópusi népek Isten adományának tartják. A növény minden része felhasználható. Leveleiből kunyhóikat, vagy azok tetejét, használati eszközeiket fonják, termése kemény héjából konyhai tárgyakat és díszeket faragnak, rostjából matracot, kötelet, szőnyeget fonnak, belét megeszik.

 

A kókusztej gyógyhatásai

 

 

A Föld azon országaiban, ahol a mindennapi étkezések része, ritkán találkozhatunk elhízással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal.

Mivel a kókusztej zsírsavainak nagy része laurinsav, ezért számos jótékony hatása figyelhető meg.

Például:

●   segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet,

●   megőrzi a bőr és a véredények rugalmasságát,

●   erősíti a csontokat,

●   megelőzi a vérszegénységet,

●   ellazítja az izmokat és az idegeket,

●   fokozza a mozgáskészséget, erőt, energiát ad,

●   gyógyítja a szájüregi fekélyeket,

●   segíti az ideális testsúly megtartását,

●   csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát,

●   segít szinten tartani a vérnyomást,

●   enyhíti a megfázás és a köhögés tüneteit,

●   gyomorbélhurut és hasmenés esetén ideális rehidratáló folyadék,

●   segíti immunrendszert egészségét fenntartani,

●   védelmet nyújt gyomorfekély ellen,

●   segítség lehet a rák leküzdésében, mivel lassítja a rákos sejtek tevékenységét,

●   erősíti a prosztatát, elősegíti egészségét.

 

Hogyan készíthetsz házilag kókusztejet?

2 liter vizet melegíts forrásig, majd tegyél bele 20 dkg kókuszreszeléket. Kevergesd 4-5 percig, majd vedd le a tűzről. Hagyd langyosra hűlni és kisebb adagokban turmixold át. Szűrd át egy sűrű szövésű anyagon. A visszamaradt reszeléket tedd egy nagyobb szűrőbe, s hagyd lecsöpögni. Ez a kókusz még felhasználható sütibe, nem kell kidobni.

Az átszűrt kókusztejet szélesebb szájú edénybe öntsd bele, mert akár 2-3 cm vastag kókusz zsír is képződhet rajta másnapra. Fogyasztásig tartsd hűtőben és akár 2-3 napig is fogyaszthatod tartósítás nélkül.

 

A kókusz akkor is támogatja egészségedet, ha olyan matracon alszol, melyben kókuszréteg található, mivel nem engedi, hogy a poratkák elterjedjenek a matracban, ezáltal csökkenthetőek az allergiás tünetek. Életed 1/3-át alvással töltöd, fontos, hogy minőségi körülmények között tedd azt.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék