Mirha a természet csodaszere. Igazi mágikus gyógymód számos betegségre!

 

A legtöbb embernek a mirháról egyházi szertartás jut eszébe, de a mirha gyógyászati célokra is kifejezetten alkalmas. Ősidők óta ismert és keresett luxuscikk, gyógyszer, balzsamozószer, füstölők és kozmetikumok alapanyaga és kultikus szertartások nélkülözhetetlen kelléke.

 

 mirha, tinktúra, megfázás, influenza, fertőtlenítő, szájbetegségek, fogbetegségek, fogínygyulladás

A mirhaolaj egészségünkre számos értékes gyógyhatással rendelkezik, melyek közül a legfontosabb az antimikrobiális, a gyulladáscsökkentő és a sebgyógyító hatása.

A mirha szövetösszehúzó hatású anyagokat tartalmaz, kínai kutatók baktériumölő hatású enzimeket találtak benne, indiai szakértők gyulladáscsökkentő hatását emelik ki. A mirha kesernyés, frissítő ízű, enyhíti a gyulladásokat, és az ínysorvadást okozó baktériumokat is elpusztítja.

A fogkrémekbe is adnak mirhát adalékként, például a gyógyszertárakban beszerezhető DABUR fogkrémhez, ami az Ajurvéda szerint Indiában kikísérletezett módon Angliában készül. Érdekessége, hogy nem tartalmaz fluort, így a fluorra érzékenyek is használhatják.

 

A mirha a szomáliai balzsamfa családjába tartozó cserje.

 

mirha, tinktúra, megfázás, influenza, fertőtlenítő, szájbetegségek, fogbetegségek, fogínygyulladás

Már az ókorban úgy tartották, hogy elűzi a negatív gondolatokat és védelmet nyújt a kísértésekkel szemben, éppen ezért imádkozáskor és meditáció alkalmával is használták. A keresztény hitvilágban az értelem, az alázatosság és a tiszta lélek jelképe. Erősen kesernyés, intenzív aromájú ízvilággal rendelkezik. Napjainkban elsősorban füstülők formájában népszerű.

Sumér feliratok a mirhát a rossz fogak és gilisztafertőzöttség ellenszereként említik.

A szomáliai balzsamfa héját ha megsértik, gyantaszerű váladék folyik belőle, ami később megszilárdul. Így keletkezik a mirha.

 

Mirha mitológia és történelem

A görög hiedelmek szerint a mirha az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből jött létre, mert Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité, a szerelem istennője szolgálatába lépni. Ezért Aphrodité haragra gerjedt és atya és lánya elméjét is megzavarta, arra kényszerítvén őket, hogy együtt háljanak. Szörnyű tettét felismerve Thesis meg akarta gyilkolni a leányát, de az istenek – hogy életét megmentsék – fává változtatták Myrrhát, és a fakéregből szivárgó könnycseppek a lány bánatát jelzik. Az ókori Görögországban a mirhát sebkezelésre, emésztési rendellenességekre és menstruációs panaszokra ajánlották. Eredetileg azonban a balzsamkészítés alapanyagaként, vált világszerte ismertté, és minden idők legfontosabb illatszereinek egyikévé a bibliai idők óta. Egyiptomban a test illatosításához, temetési szertartásokhoz, de a rovarok elriasztására is egyaránt használták.

 

A mirha felhasználása

A világossárgás mirhából főzetet és tinktúrát is készíthetünk, de természetesen füstölőként is nagyszerű. Ha belsőleg használnánk a mirhát, akkor csakis gyógyszertárból, vagy gyógynövény szaküzletből szerezzük be, és figyelmesen nézzük meg a csomagoláson, hogy a termék belsőleg is használható.

 

Tinktúra elkészítéséhez oldjunk fel 10 g mirhát 100 ml 90 fokos erősségű alkoholban. Ezután zárjuk le az üveget, és hét nap elteltével szűrjük le. Tároljuk hideg sötét helyen.

 

 

Mirhából készült tinktúrával kezelhetjük a megfázás, az influenza, a felső légúti betegségek, a hörghurut tüneteit úgy, hogy fél pohár vízbe teszünk egy kiskanál tinktúrát, összekeverjük és megisszuk. Ismételjük meg naponta 3-4 alkalommal. Ez az erős, keserű készítmény enyhíteni fogja a betegséggel járó fájdalmakat, kellemetlen tüneteket. Mivel elég kellemetlen az íze, nyugodtan ízesítsük mézzel, citrommal.

 

Szellemi kimerültség esetén egy kevés vízbe oldjunk fel 20–30 csepp tinktúrát, és ezt fogyasszuk el naponta 4–6 alkalommal. A mirhának remek élénkítő hatása van, serkenti az agy vérkeringését, és a szellemi munkavégzésben is hasznos segítséget nyújt.

 

A mirha egészségre gyakorolt hatásai

●   fertőtlenítő hatású,

●   enyhíti a torokfájdalmat,

●   megfázásra, légzőszervi megbetegedésekre hatásos,

●   segítség emésztési rendellenesség kezelésére,

●   alkalmas sebek gyógyítására is,

●   csökkenti a vér koleszterinmennyiségét, s emellett a szívtrombózist előidéző vérrögök képződését is gátolhatja,

●   segítséget nyújt a szívinfarktus megelőzésében,

●   a mirhaolajos belső öblögetés nőgyógyászati panaszok esetén rendkívül hatásos fertőtlenítőszer,

●   különböző pszichés megbetegedések, hisztériás rohamok és a koncentrálóképesség csökkenése esetén is alkalmazható.

 

A bedugult orr panaszainak enyhítése érdekében csepegtessünk néhány csepp mirhaolajat kevés vízzel elvegyítve a párologtatóba, majd éjszakára hagyjuk a hálószobába, hatására reggelre élénkebbé válik a szaglásunk.

Szájfertőzések és torokfájás esetén gargalizáljunk mirhacseppes oldattal, a toroköblítés rendkívül hatásos. Vegyítsük kamillával és mentával, az így készített oldatot használjuk szájvízként rossz lehelet esetén.

A mirha-, levendula- és citromfűolaj keverékével sikeresen kezelhető a lábgomba.

 

Emésztőserkentőként, vagy puffadás esetén 2–3 kiskanállal kell bevenni a mirha főzetéből 15 perccel az étkezések előtt, majd miután ettünk, pár perc múlva ismét vegyünk be 2-3 kiskanállal.

 

A főzethez 2 kisebb mirha darabkát tegyünk bele egy pohár forró vízbe, majd hagyjuk állni 30 percig. A mirha nem oldódik fel, de különleges ízűvé változtatja a vizet, és a gyógyhatása is érvényesülni fog.

A mirha erősebb főzete (3–4 darab) beindítja a vérkeringés a végtagokban.

 

Füstölőként a mirhának nyugtató hatása van, elmulasztja a fejfájást, kidugaszolja az orrot, a begyulladt arcüregeket, de pánikroham esetében is alkalmazható.

 

Intelmek a mirha használatával kapcsolatban

Ne fogyasszunk nagyobb mennyiséget, mivel intenzív izzadást, heves szívdobogást, esetenként hasmenést és fejfájást is okozhat. Terhes kismamák ne fogyasszák, mivel menstruációt serkentő hatással rendelkezik.

Két éves kor alatti gyermek ne kapjon mirhát, és az idősek és a nagyobb gyerekek, ha lehet, kezdetben gyengébb készítményeket használjanak.

Ezen felül kis mennyiségben valamennyi ember számára biztonságos. A mirhafőzet alkalmazását erős hatása miatt beszéljük meg kezelőorvosunkkal is!

 

megfázás

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék